BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFinansal piyasalarda ikinci Lehman Brothers korkusu----

Finansal piyasalarda ikinci Lehman Brothers korkusu

Finansal piyasalarda ikinci Lehman Brothers korkusu
31 Mart 2021 - 13:47 www.finansgundem.com

Archegos Capital’ın marj çağrılarında temerrüde düşmesi ve pozisyonlarını zorunlu olarak tasfiye etmesi dev bankaları büyük kayıplara itiyor. Piyasa düzenleyicileri yeni bir küresel krizden kaçınmak için devreye girebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Varlık danışmanlığı şirketi Archegos Capital Management’ın büyük bankaların servetlerini eritmesi küresel piyasa düzenleyicilerine ilişkin ciddi soruların sorulmasına yol açıyor. 2008 yılında Lehman Brothers’ın çöküşüyle birlikte krize giren finansal piyasalar Archegos Capital’ın temerrüde düşmesinin ardından diken üstünde.

Archegos Capital’ın bankalardaki pozisyonlarını zorla tasfiye etmesi, geçtiğimiz hafta Discovery gibi bir dizi ABD medya sektörü hisse senedinin hızlı bir şekilde satılmasını tetikledi.

Milyar dolarlık yatırım ofisinin geçen hafta marj çağrılarında temerrüde düşmesinin ardından Nomura ve Credit Suisse Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, "önemli" kayıplar yaşanmayı beklediklerini açıkladılar. Her iki banka da Archegos fonlarına birincil broker olarak hizmet vermişti.

Bununla birlikte, diğer broker hizmeti veren bankalar Goldman Sachs, Deutsche Bank ve Morgan Stanley, Archegos’un marj çağrılarıyla ilgili pozisyonları halihazırda boşaltmış olduğundan nispeten daha düşük kayıplarla kurtuldular. Krizin bankalara toplamda yaklaşık 6 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

Raporlar, bankalardan birkaçının kriz sürecinde birbirleriyle iletişim kurduğunu gösteriyor. Bankaların bazıları tam zamanında pozisyonlarını boşaltmayı başarırken, ihalenin pozisyondan çıkmayı başaramayan bankaların başına kaldığı anlaşılıyor.

CNBC’nin haberine göre Eski SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) Avukatı Mark Berman, piyasa düzenleyicilerinin Wall Street'in önde gelen bankalarının Archegos'a bu kadar ağır kaldıraçlı pozisyonlar inşa etmesine izin verilmesi sorununun yanı sıra bankaların kredi müzakereleri ve risk yönetimine kolektif yaklaşımı konusunda da inceleme altında olacaklarını belirtiyor.

Şirketler arası uyum danışmanlığı firması CompliGlobe’un CEO'su Berman, "Dört büyük ana brokerın, ticari bankaların pozisyonunu müzakere etmeye çalıştıkları doğruysa, bazılarının kenara çekilip yatırımlarını azaltmasına ve başkalarının batmasına izin verilmesi için anlaşma yapmalarına neden olan şey tam olarak nedir?" sorusunu soruyor.

Berman Salı günü verdiği demeçte, düzenleyici kurumların odak noktasının yatırım bankaları gibi düzenlenmiş kuruluşlar tarafından risk raporlamaları olması gerektiğini söyledi.

Finansgundem.com’un edindiği bilgilere göre, Archegos'un getirileri karşılığı bankalardan türev ürünler satın aldığı ve bu sayede yatırımcıların tarafından güvenceye alınan hisse senelere sahip olunmadan hisse fiyatı hamlelerine bahis yapılmasının sağlandığı belirtiliyor. Bu sayede fonun küresel hisse senetleri piyasalarında büyük pozisyonlar oluşturarak yatırım yapabilmek için kredi kullanabildiği anlaşılıyor.

Greensill skandalı Alman bankalarını zorladı

 

Sigorta devi Lloyd’s korona virüs şokunda

 

Yatırım alanının canavarları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)