BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFibabanka yeni ortaklarıyla büyüme hedeflerini yükseltti----

Fibabanka yeni ortaklarıyla büyüme hedeflerini yükseltti

Fibabanka yeni ortaklarıyla büyüme hedeflerini yükseltti
11 Temmuz 2016 - 06:08 www.finansgundem.com

Özyeğin'in Fibabanka'sı, uluslararası prestij kazandıran 3 yabancı ortağıyla 2016 büyüme hedefini yüzde 25'ten yüzde 40'a yükseltti

Sıfırdan kurduğu Finansbank’ı 2006’da rekor bir fiyata Yunanistan’ın en büyük bankalarından NBG’ye sattıktan sonra Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerine Fibabanka ile devam eden Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, bugünlerde bankada uyguladığı farklı bir ortaklık stratejisi ile dikkat çekiyor. Fibabanka’yı 2010 yılında Türkiye pazarından çıkan Portekiz’li Millenium Bank’tan aldıktan sonra 12 kat büyüten Özyeğin, önce Dünya Bankası finans kuruluşu IFC’ye ve Avrupa Kalkınma Bankası’na (EBRD) bankasının yüzde 10’ar hissesini sattı. Ardından bir yüzde 10’luk hisse satışı daha geldi. Bu kez alıcı uluslararası yatırımları ile bilinen Ortadoğu merkezli özel sermaye fonu Abraaj Grubu idi. Bu üç işlemi de sermaye artırımı yoluyla yapan Fiba Holding’in bankadaki hissesi yüzde 71 civarına düşerken, üç ortağı bünyesine kattı, bankanın sermayesi 1.2 milyar TL’ye çıkmış oldu.

BİZE DE SÜRPRİZ OLDU

Art arda gelen bu hisse satışları için ‘bize de sürpriz oldu’ değerlendirmesini yapan Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar, yeni ortaklarının Fibabanka’ya önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Özellikle IFC, EBRD ve Abraaj Grup gibi birçok farklı ülkede yatırımları bulunan, uluslararası nitelikteki bu kuruluşların hisse alımının Türkiye’ye olan güveni gösterdiğini kaydeden Dildar, Fiba Banka için anlamını ise şöyle özetledi: “Yeni ortaklarımızdan çok memnunuz. Banka olarak bizim için önemli bir büyüme fırsatı demek. Çünkü sermaye artışı yöntemiyle geliyor bu ortaklar. Bir de IFC ve EBRD buradaki işlemlerinde Fibabanka’yı havuz banka olarak kullanmaya başladılar. Büyük projelerde Türkiye’de çalıştıkları bankalarla devam ediyorlar ama bazı projelerde bizimle çalışıyorlar. Aynı katkıyı Abraaj’dan da bekliyoruz.”

Dildar, “Yılı yüzde 40 büyümeyle tamamladık. Bu yıl için bizim hedefimiz yüzde 25 idi. Abraaj ortaklığı sürpriz geldi. Bu yeni ortağımızın da katkısıyla yüzde 25 hedefi yine yüzde 40’a çıkabilir” dedi.

SERMAYESİ 1.2 MİLYARA ÇIKTI

ONAY süreçlerinin tamamlanmasının ardından Fiba Holding’in bankadaki hissesinin yüzde 71 civarına düşeceğini kaydeden Dildar şu bilgileri verdi: “Bankanın yönetim kadrosundan 20-30 kişilik bir grubun da yüzde 1-2 civarında bir hissesi var. İşlemlerin tamamlanmasının ardından EBRD ve IFC’nin yüzde 8.9, Abraaj Grubun da yüzde 9.9 civarında hissesi olacak. Bankanın sermayesi 1 milyar 80 milyon TL’den 1 milyar 200 milyon TL seviyelerine gelecek.”

TAKİPTEKİ KREDİLERİMİZ OLDUKÇA DÜŞÜK

FİBA Banka’nın takipteki kredi oranının yüzde 1.9-2.0 seviyesinde olduğunu kaydeden Dildar, “Takipteki kredi oranımız sektör ortalamasının oldukça altında. Neredeyse yarıya yakın seviyelerde. Hızlı ama sağlıklı büyümeye devam edeceğiz” dedi. (Hürriyet / Hülya Güler)

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realite11 Temmuz 2016 11:53

    "ülkeye olan güveni gösteriyor "cümlesi gerçekten komik :) çok güveniyolarsa yüzde 9 değil 99 alsınlar görelim ? ayıca bu kurumlar hangi sıkışan kriz piyasasında neyi ucuz bulsa alır veya fonlar zaten..bankanın sahibi güvense kendi sermaye artırır satmak yerine !

  • abc11 Temmuz 2016 10:26

    yakın zamanda çok sık aralıklarla çok küçük paylar halinde 3 ayrı kuruma satmanın meali nedir. şahsen çok pozitif algıladığımı söyleyemicem.

  • yorum11 Temmuz 2016 10:03

    "takibe attıklarımız" oldukça düşük denmek istendi heralde..