BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in şirketleri kurtarma programı işe yaramadı----

FED’in şirketleri kurtarma programı işe yaramadı

FED’in şirketleri kurtarma programı işe yaramadı
01 Aralık 2020 - 17:37 www.finansgundem.com

Korona virüsten etkilenen şirketleri kurtarmak için FED’in nisan ayında uygulamaya soktuğu kredi programı bekleneni vermedi. 600 milyar dolar kredi vermesi beklenen program sadece 6 milyar dolar kredi sağlayabildi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nisan ayında ABD Merkez Bankası’nın şirketlere müdahalesi harika bir fikir gibi geliyordu. Ekonomi Kovid-19 darbesi altındayken hükümet yardımına muhtaç binlerce orta büyüklükte şirket FED’in cesurca uyguladığı kurtarma planından faydalanması düşünülüyordu.

ABD Merkez Bankası sihirli matbaasını kullanarak ABD Kongresi’nin tahsis ettiği 75 milyar doları alarak salgından zarar gören şirketlere 600 milyar dolar kredi verecekti.

Ancak Bloomberg yazarları Chistopher Condon ve Catarina Saraiva’ya göre bu çaba en başından beridir başarısız olmuş gibi görünüyor. Söz konusu plan FED’in acil durum yetkileri ile bankaların kredi oluşturmak için yaptıkları riskten kaçınma yasal kısıtlamaları arasında sıkışıp kaldı. Krizin sekizinci ayında FED’in kredi programı olan Main Street Lending Program (MSLP) 6 milyar dolardan daha az kredi sağlayabildi.

ABD Kongresi’nin ilgili komisyonunda Koronavirüs Yardım, Deste ve Ekonomik Güvenlik Yasası uyarınca harcamaları denetlemekle görevli Komisyon Üyesi Bharat Ramamurti, “Main Street yasasının çalışmadığına dair iki partili bir farkındalık söz konusu. Herhangi birinin bu programın var olan sorunları çözeceği illüzyonuna kapıldığını düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin 19 Kasım'da yaptığı açıklamada, 31 Aralık'ı geçen diğer dört acil durum kredi tesisiyle birlikte söz konusu programın uzatılmasını onaylamayacağını duyurdu. Ancak Demokratların bu programı yeniden canlandırabilir. Özellikle Virginia Eyalet Senatörü Mark Warner bu programın kesinlikle yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Warner konuyla ilgili, “Virüsün ciddi anlamda yükseldiği bir noktadan baktığımızda ve işletmelerin potansiyel olarak daha baskı altına gireceğini gördüğümüzde bu programın keyfi olarak 31 Aralıkta sona erdirme fikrinin hiçbir mantıklı sebebi olduğunu düşünmüyorum. Bize göre hem programın uygunluğu, kredi şartları ve hem de büyüklüğü konusunda daha fazla firmanın erişebileceği şekilde düzeltmeler yapmayı düşünmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Birkaç düzeltmeyle aniden programı gerçek sorunları çözecek hale getirmek çok zor. FED’in olağanüstü hal yetkilerinin limitleri söz konusu. Merkez bankası neredeyse sonsuz miktarda parayı kredi olarak verebilir. Ancak bu parayı direkt olarak veremez. Bu aynı zamanda kredilerin kabul edilir bir şekilde geri ödenmesi gerektiğini ve özel bankaları erozyona uğratmayan bir ücret oranı belirlemesi gerektiğini gösteriyor.

ABD'de perakende satışlar arttı

 

UniCredit’in CEO’su görevini bırakıyor

 

Unilever 4 gün çalışmayı test edecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)