BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed'i harekete geçirecek veri!----

Fed'i harekete geçirecek veri!

Fed'i harekete geçirecek veri!
06 Eylül 2013 - 07:24 www.finansgundem.com

Bugün açıklanacak olan ABD Ağustos ayı işsizlik verisi neyi ifade ediyor?

Bugün ABD’den piyasaların merakla beklediği Ağustos ayı işsizlik verisi geliyor. Uzmanlar, Wall Street’in işsizlik verisinin iyi geleceğine, bu yüzden de ABD Merkez Bankası Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil satın alma programını Eylül’de azaltmaya başlayacağına inandığını belirtiyor. Piyasalarda bu algı işsizlik verisinin Fed’in geri çekilmek için öne sürdüğü en önemli kriter olmasından kaynaklanıyor. Piyasalardaki beklenti tarım dışı istihdamın Ağustos’ta 180 bin kişi olacağı yönünde. Son olarak yüzde 7,4 olan işsizlik oranında ise değişim beklenmiyor. Temmuz ayında yeni iş bulan ABD’li sayısı 162 bin kişiyle beklentileri aşmış ve Fed korkularını tetiklemişti. CNBC’ye konuşan finansal danışmanlık şirketi Pierpont Securities’in Başekonomisti Stephen Stanley, “İstihdam edilecek kişi sayısında benzer bir rakam bekliyorum. İşsizlik seviyesini aşağı çekecek iyileşmeler de görülecek ama bu biraz zaman alacak” dedi.
SURİYE ETKİSİ BİLİNMİYOR
Analistlere göre, Wall Street işlemcileri her ne kadar geri çekilmenin başlayacağına inansa da ABD’nin kimyasal silahlar kullandığı gerekçesiyle Suriye’ye düzenlemeyi planladığı askeri müdahalenin Fed kararını nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor. Stanley bu konuyla ilgili, “Yetkililer bahar aylarında parasal genişlemenin faydadan ziyade zarar verdiğine karar verdiler. Felaket dışında pek de bir şeyin bu algıyı değiştireceğine inanmıyoruz. Suriye bu kararı değiştirecek büyüklükte bir gelişme olmayacak” diye konuştu.
MAYIS’TAN BU YANA PİYASALARI SARSIYOR
Fed’in parasal genişlemeyi azaltacağı yönündeki haberler Mayıs ayından bu yana piyasalarda büyük satışlar getirdi. ABD Hazine Tahvilleri’nin getirisi yükselirken, gelişen ekonomilerin para birimleri dolar karşısında büyük değer kayıpları yaşadı. Fed endişesiyle riskten kaçan yatırımcılar, gelişen ülke borsalarında büyük düşüşlere neden oldu. Danışmanlık şirketi Cantor Fitzgerald’ın analistlerinden Brian Edmonds, “Ekonomideki hava değişti. İşler artık iyiye gidiyor. Fed geri çekilmeden bahsettikten sonra piyasalar bu durumu kaldırmaya çalıştı. Bir süre daha baskının devam edeceğini göreceğiz” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)