BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed tutanakları ilaç gibi geldi----

Fed tutanakları ilaç gibi geldi

Fed tutanakları ilaç gibi geldi
10 Ekim 2014 - 06:39 www.finansgundem.com

Kobani’ye yönelik Türkiye genelindeki protestolarla bir anda gerilen piyasalar, FED tutanaklarından gelen mesajla moral buldu

ABD Merkez Bankası’nın (FED) toplantı tutanaklarında faiz artırımlarının piyasaların beklediği kadar hızlı olmayacağına yönelik ifadeler, piyasalara ilaç gibi geldi. dolar, 2.26 TL’ye gerilerken, BIST endeksi yüzde 3 primle 75 binleri aştı.  

Ayfer Yıldız'ın Milliyet'teki haberinde Akbank Ekonomik Araştırmalar FED’in toplantı tutanaklarını şöyle değerlendirdi:

“Toplantı tutanakları FED üyelerinin özellikle Çin ve Euro Bölgesi ekonomilerindeki zayıflayan görünüm ve doların güçlü seyri ile ilgili endişelerini ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak, ABD ihracat büyümesi ve enflasyonun hedef-altı seyri ile ilgili kaygıların paylaşıldığı tutanaklar, faiz artışının zamanlamasının gecikebileceği beklentilerini artırdı.”
Tahvil alımlarını bu ay sonlandıracak olan FED’in Faiz artırımını beklentilerden erken ve hızlı yapacağına yönelik kaygılar, doları hem içeride hem dışarıda yukarı taşımıştı. Dolar, bu kaygılarla eylül ayında 2.30 TL’yi test etmişti. BIST endeksi ise 73 binlerdeki kritik seviyelerine gerilemişti.

Faizler geriledi

Öte yandan, içeride piyasaların yönünü FED’in yanı sıra Suriye’ye yönelik kaygılar da etkiliyor. Önceki gün Kobani için yapılan protestoların etkisiyle dolar, 2.29 TL’yi aşmış, BIST endeksi ise 73 binin altına gerilemişti. Ancak, FED’den gelen son açıklamalarla piyasaların yönü değişti. Dün BIST endeksi banka hisseleri öncülüğünde yükselişe geçerek, günü yüzde 3.1 primle 75 bin 208 puandan tamamladı. Endeksin 75 bin seviyesindeki direncini aşmasıyla önümüzdeki dönemde 76.500-77.500 seviyelerinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
Yüzde 9.86 seviyelerinde bulunan 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin faizi yüzde 9.63’e, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 9.76 seviyesinden 9.47’ye geriledi.

Bahar havası kısa vadeli

Analistler, FED iyimserliğine jeopolitik risklerin gölge düşürebileceği uyarısında bulundu. Suriye’ye yönelik gerginlikler, piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam edecek gibi görünüyor. Öte yandan, 2015’te FED’in faiz artırımları tekrar göndeme gelecek. Bu nedenle, piyasalardaki bu bahar havasının kısa vadeli olduğu dile getiriliyor.

‘Kısa vadeli satış süreci devam edebilir’

Fatih Yeğenoğlu / InvestAZ Uluslararası Piyasalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

“FED’in eylülde yaptığı toplantı sonrasında faizleri tahmin edilenden daha fazla artıracağına yönelik beklentiyle dolar 2.30 TL’ye kadar yükselmişti. Bu toplantıya ilişkin detaylı tutanaklar, 2015’te faiz artırımlarının korkulan düzeyde olmayacağı algısı yarattı. Mevcut durumda doların değer kaybettiği kısa vadeli bir trende girdik.
Dolardaki satış süreci bir süre devam edebilir. Ancak, hatırlanacağı gibi piyasada hem FED hem de bölgesel riskler fiyatlanmıştı. Şimdi FED ayağındaki toparlanmayla dolar 2.25 TL’deki kritik seviyeye yaklaştı. Ancak, bu seviyenin kırılabilmesi için bölgesel sıkıntıların da geride kalması gerekiyor. 2.25 TL’nin aşağı kırılması durumunda 2.2350 TL görülebilir. Daha aşağı seviyeler için jeopolitik riskler çözüme kavuşmalı. Öte yandan, FED 2015’te faizleri artırmaya başlayacak. Bu nedenle kısa vadeli iyimserlik yerini tekrar negatif tabloya bırakabilir. Bu doların değer kazanacağı anlamına geliyor.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)