BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED toplantısından çıkan en kritik mesaj----

FED toplantısından çıkan en kritik mesaj

FED toplantısından çıkan en kritik mesaj
15 Aralık 2022 - 14:39 www.finansgundem.com

Küresel piyasaların haftalardır merakla beklediği FED toplantısı geçtiğimiz gün sona erdi. Bloomberg yazarı Jonathan Levin FED’in piyasaların beklentilerin aksine enflasyonla mücadelede tutarlılık mesajı verdiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin enflasyonla mücadelesi yatırımcıların gözünde sona yaklaşmış gibi görünüyor olabilir. Ancak ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell enflasyon savaşının uzun süreceğini herkesin bilmesini istiyor.

Bloomberg yazarı Jonathan Levin’e göre çarşamba günü gerçekleşen FED’in aralık ayı para politikası toplantısından çıkarılması gereken en önemli mesaj bu. Zira FED’in politika faizlerini 50 baz yükselterek %,4,25 ila %4,5 aralığına taşıdığı toplantı sonrasında Powell enflasyonla mücadelenin “biraz zaman alacağını” vurguladı.

Levin’e göre ekonomi çevrelerinin reaksiyonunu anlamak için tabloyu derinlemesine incelemek gerekiyor. FED yönetimi daha önceki açıklamalarda faiz artışının miktarını bildirmişti ve faiz oranlarını yüksek tutma planını da paylaşmıştı. Ancak bir şeylerin değişebileceği umudu son günlerde piyasalara yeniden sızmaktaydı. Bunu gösteren en önemli işaretse son açıklanan enflasyon rakamlarına piyasaların verdiği tepkiydi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre FED kararından bir gün önce salı günü açıklanan ABD kasım ayı tüketici fiyat endeksi rakamları piyasaların umudu olmuştu. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu kasım ayı çekirdek enflasyonu bir ay öncesine göre sadece %0,2 yükselmişti. Raporun açıklanmasıyla birlikte ABD borsalarında S&P 500 Endeksi %2 yükselmiş, kâr satışlarının ardından günü %0,73’lük artışla kapatmıştı.

Ancak Levin tüm bu gelişmelere rağmen çarşamba günü FED’in politikasını değiştirmeye hazır olmadığını vurguladığının altını çiziyor. FED açıklamalarının ardından S&P 500 Endeksi salı günkü kazanımlarının neredeyse tamamını silerek gibi %0,6’lık düşüşle tamamladı.

 

FOMC açıklamalarındaki kritik cümle

FED yönetimi, en başından itibaren ekonomik görünümünün ne kadar az değiştiğini açıkça ortaya koydu. Para politikasında herhangi bir değişikliği iletmek isteseydi kararla birlikte yerel saatle saat 14:00’te yayınladığı açıklamada bunu belirtebilirdi. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bildirisinde ise kasım ayı açıklamasından bu yana hiçbir şeyin değişmediği vurgulandı. Levin FOMC bildirisindeki şu ifadelerinin kritik önem taşıdığını belirtiyor:

“Komite, enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye döndürmek için hedef aralıkta devam eden artışların yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmek için uygun olacağını öngörmektedir.”

FED’in ekonomi projeksiyonlarının özeti

Ekonomi çevrelerinin aklındaki en büyük soru FED’in dezenflasyonu sağlayabilmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası uygulayıp uygulamadığı. FOMC bu konudaki görüşlerini de değiştirmemiş gibi görünüyor. FOMC üyeleri tarafından sunulan medyan ekonomik tahminlere göre FED politika Faiz oranını, hem 2023’te hem de 2024’te tahmini çekirdek enflasyon oranının yaklaşık yüzde 1,6 puan üzerinde bir seviyeye getirmeyi hedefliyor. Nihai faiz artışı projeksiyonları ise eylül ayındaki beklentilere kıyasla biraz daha fazla olan enflasyon rakamlarının bir yansıması olarak yükseldi.

Basın toplantısından ne çıktı?

Powell açıklamaları yeni bir enflasyon raporuna rağmen ekonomik görünümün ne kadar az değiştiğini vurguladı. FED Başkanı "Enflasyonun sürekli bir düşüş yolunda olduğuna güvenebilmek için önemli ölçüde daha fazla kanıt gerekecek" dedi.

Powell, FED’in yeterince kısıtlayıcı görülen politika seviyesine "yaklaştığını" düşündüğünü kabul etse de faiz oranlarının uzun bir süre boyunca yüksek tutulması gerektiğini vurguladı. FED Başkanı ayrıca, konut hariç çekirdek hizmet sektörü enflasyonunun kalıcılığına da dikkat çekti. Powell çalışan ücretleri gibi alanlarda görülen yukarı yönlü baskıların fiyatları daha da yükselteceğine inanıyor.

FED Başkanı konuyla ilgili açıklamasında, “Mal fiyatlarının düşmekte olduğunu görüyoruz. Konut hizmetlerinde neler olacağını anlıyoruz. Ancak asıl büyük hikaye gerçekten geri kalan kısımda yatıyor ve orada çok fazla ilerleme yok. Bu da biraz zaman alacak” ifadelerine yer verdi.

Son enflasyon raporunda konut hariç temel hizmetler hakkında bazı iyi haberler vardı. Ancak üç aylık hareketli ortalama hâlâ FED’in hedef seviyesinin çok üzerinde ve bu kategoride yaklaşık %5,4'lük bu yıllık enflasyonu işaret ediyor.

Powell'ın olmak istediğinden daha fazla iyimser olduğu düşünülebilir. Zira piyasa rallileri genellikle FED’in finansal koşulları sıkı tutma hedefleriyle çelişen amaçlardadır. Ancak Powell, hane halkına ve piyasaya da doğrudan yalan söyleyemez veya verileri çarpıtarak FED’in güvenilirliğini korumayı bekleyemez. Levin çarşamba günkü açıklamalarda Powell’ın makul bir denge kurduğunu ve rotayı değiştirmeye hazır olan piyasa zeminine rağmen tutarlılık mesajını seçtiğini belirtiyor.

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

"İşsizlik iki katına çıkmadan enflasyon düşmeyecek"

 

Fed, resesyondan kurtulmak için sıkı iş gücü piyasasına güveniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)