BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi"İşsizlik iki katına çıkmadan enflasyon düşmeyecek"----

"İşsizlik iki katına çıkmadan enflasyon düşmeyecek"

İşsizlik iki katına çıkmadan enflasyon düşmeyecek
15 Aralık 2022 - 14:22 www.finansgundem.com

Milyarder yatırımcı David Rubenstein, enflasyonun düşmesi için işsizlik oranının en az iki katına çıkması gerektiğini iddia ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed, Kasım ayında yüzde 7,1'e düşmeden önce Haziran ayında son kırk yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1'e ulaşan enflasyonu düşürme girişiminde bu yıl yedinci kez faiz oranlarını artırma yoluna gitti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed'in faiz artırımları aşırı ısınan ekonomiyi yavaşlatıyor gibi görünse de, milyarder yatırımcı David Rubenstein, enflasyonu gerçekten düşürmek için başka bir şey gerektiğini söylüyor.

Fed, yeni hatalar yapabilir

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, milyarder yatırımcı David Rubenstein, işsizlik oranı şu ankinin neredeyse iki katına çıkana kadar enflasyonun önemli ölçüde düşmeyeceğini belirtiyor.

Yatırım firması Carlyle Group Kurucu Ortağı Rubenstein, “Fed, benim ve başkalarının söyleyebileceği şeyleri, yani işsizliği yaklaşık yüzde 6'ya yükseltmeden, enflasyonu kayda değer bir şekilde düşürme ihtimalinin düşük olduğunu alenen söyleyemez” şeklinde görüş bildirdi.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından bu ayın başlarında yayınlanan son istihdam raporu, işsizlik oranının Kasım ayında yüzde 3,7 oranında ve değişmeden kaldığını gösterdi. Bu oran 6 milyon kişinin işsiz kalması anlamına geliyor. 2022 yılı Mart ayından Kasım ayına kadar ise işsizlik oranı yüzde 3,5 ila yüzde 3,7 arasında seyrediyor.

Rubenstein, “Faiz oranları çok fazla artırıldığı için kaçınılmaz sonuç GSYİH büyümesini yavaşlatmak ve aynı zamanda işsizliği artırmaktır” şeklinde konuşuyor. Milyarder yatırımcı, Fed’in Faiz artırımlarına başlamadan önce enflasyon için yaptığı ‘geçici’ tanımına atıfta bulunarak “Fed'in enflasyon konusunda başka bir hata yapmamaya kararlı olduğundan şüpheleniyorum” diye ekliyor.

Sıkı iş gücü piyasası sürdürülebilir değil

Ancak enflasyonun düşmesi için işsizliğin artması gerektiğini söyleyen tek kişi o değil. Eski Hazine Bakanı Larry Summers, son enflasyon rakamlarının cesaret verici olduğunu, ancak ‘çok sıkı iş gücü piyasalarının sürdürülemez olduğundan’ hâlâ endişe duyduğunu belirtiyor. Ekim ayında enflasyonu düşürmenin bir durgunluk gerektireceğini ve bunun da işsizlik oranını yüzde 6'ya çıkaracağını söyleyen Summers için bu bir ilk değil.

Summers, “Enflasyonu kontrol altına almak için yüzde 5'in üzerinde bir oranda ve beş yıl sürecek bir işsizliğe ihtiyacımız var. Başka bir deyişle, iki yıllık yüzde 7,5'lik işsizliğe veya beş yıllık yüzde 6'lık işsizliğe veya bir yıllık yüzde 10'luk işsizliğe” diyor.

İşsizliğin artması isteniyor

Piyasalar da işsizlikte yaşanacak bir artışı dört gözle bekliyor. Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 3,7'ye yükseldiğinde heyecanlanan Bank of America analistleri, o sırada paylaştıkları bir araştırma notunda bunu 'iyi haber' olarak nitelendirmişti.

Çarşamba günkü son faiz artırımının ardından ise Bank of America, “Fed, enflasyonu düşürmek için iş gücü piyasasında bir durgunluk riskini almaya istekli olmaya devam ediyor. Aralık tahminleri ise riskin azalmadığını, aksine arttığını gösteriyor” diyor.

Bankanın analistleri, gelecek yıl bir resesyon ve işsizlik oranında ‘daha keskin bir artış’ beklediklerini söylerken, Fed ise işsizliğin gelecek yıl yüzde 4,6'ya çıkacağını tahmin ediyor.

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

Fed, resesyondan kurtulmak için sıkı iş gücü piyasasına güveniyor

 

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?

 

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)