BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED ne zaman faiz indirecek?----

FED ne zaman faiz indirecek?

FED ne zaman faiz indirecek?
17 Ocak 2024 - 16:10 www.finansgundem.com

ABD’nin politika faizleri küresel ekonominin en önemli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. Yatırımcılar agresif bir faiz indirimi dalgası beklese de ekonomistler bu indirimlerin daha yavaş olacağı görüşünde

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) 2023 yılını para politikasında beklenmedik bir dönüşle bitirdi. FED yetkilileri aralık ayındaki yılın son para politikası toplantısında iki yılı aşkın süredir enflasyonla verilen savaşın sonuna gelindiğini ima etti. Ayrıca bir dizi faiz indiriminin de yolda olduğu sinyali verildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, toplantının ardından açıklanan üç aylık ekonomik projeksiyon da Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin çoğunluğunun 2024 sonunda politika faizlerini %4,6’da olacağını öngördüğünü gösterdi. Bu projeksiyon aynı zamanda gelecek yıl için en az üç çeyrek puanlık faiz indirimi olacağını öne sürüyor. FED yetkilileri 2025 ve 2026 yıllarında da ek Faiz indirimleri öngördüler.

FED Başkanı Jerome Powell geçen ay yapılan basın toplantısında, “Ekonomide ılımlı görünen güçlü bir büyüme görüyoruz, alınan birçok önlemle dengeye gelen bir işgücü piyasası görüyoruz ve enflasyonda gerçek bir ilerleme kaydedildiğiniz görüyoruz. Bunlar görmek istediğimiz şeyler. Daha gidecek çok yolumuz var. Kimse zafer ilan etmiyor. Bunun için erken olur ve kaydedilen ilerlemenin garantisi yok” açıklamasında bulunmuştu.

Ancak yatırımcılar geçen hafta beklenenden daha yüksek gelen enflasyon raporu ve FED yetkililerinin beklentileri yumuşatma çabalarına rağmen mart ayı başlarından itibaren daha agresif bir faiz indirimi dalgası üzerine bahse giriyor. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar mart ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi senaryosuna %71,4 oranında ihtimal vererek fiyatlandırıyor.

Fox Business’ın haberine göre Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Müdürü Chris Zaccarelli, “2023'e enflasyon ve FED’in daha kaç kez daha faiz artıracağı konusundaki endişelerle girdik. Ancak 2023'ü özellikle de işsizlik bu kadar düşük kalmışken enflasyonun ne kadar düştüğüne şaşırarak bitiriyoruz ve FED’in kaç kez faiz indirimi yapacağını merak ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs ekonomistleri, FED yetkililerinin kademeli olarak yavaşlayan ekonomik büyüme ile başarılı bir şekilde "yumuşak iniş" senaryosunu gerçekleştireceğini dolayısıyla FED’in 2024'te toplam beş faiz indirimi yapacağını tahmin ediyor.

Wall Street devinin stratejistleri, “FED yakın zamanda, büyük olasılıkla da mart ayında politika faizlerini düşürmeye başlayacak. Ne de olsa Başkan Powell 13 Aralık’taki basın toplantısında komitenin enflasyon %2’ye düşmeden ‘çok önce’ faiz indirimi yapmak isteyeceğini söyledi. Bununla birlikte, bu yıl 'sadece' beş indirim bekliyoruz. Bu da şu anda piyasa fiyatlamasında satın alınan altı ila yedi faiz indirimi beklentisinin altında ve biz 50 baz puanlık daha faiz indirimi ihtimalini düşük olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Bazı ekonomistlerse FED’in enflasyonu %2’lik hedef seviyesine getirme çabasıyla daha düşük hızda ve daha az faiz indirimi yapacağını öne sürüyor. Buna göre faiz indirimleri süreci daha uzun ve beklenenden daha engebeli bir yol olacak. ABD Çalışma Bakanlığı’nın geçen hafta yayınladığı tüketici fiyat endeksi raporu da aralık ayında gıda, enerji ve kira fiyatlarında yükseliş eğilimi gösterdi.

Bank of America ve UBS bu yıl mayıs ayından itibaren başlayacak 4 faiz indirimi bekliyor. Wells Fargo ekonomistleri ise sadece 3 faiz indirimi öngörüyor.

Tüm bu beklentilerin yanı sıra eğer enflasyon beklenenden daha yavaş düşerse FED daha düşük bir agresiflikle faiz indirimi yapabilir.

FED üyesi Christopher Waller salı günü yaptığı açıklamada, “Enflasyon toparlanmadığı ve yüksek kalmadığı sürece, FOMC'nin bu yıl federal faiz oranı için hedef aralığını düşürebileceğine inanıyorum. Faizleri düşürmeye başlamak için doğru zaman geldiğinde, metodik ve dikkatli bir şekilde düşürülebileceğine ve düşürülmesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Faiz oranlarının yükselmesi tüketici ve işletme kredilerinde daha yüksek faiz oranlarına sebep olur. Bu da işverenleri harcamalarını kısmaya zorlar ve ekonomiyi yavaşlatır. Yüksek faizler ABD’de 30 yıllık mortgage faizlerinin onlarca yıldır ilk kez %8’in üzerine tırmanmasına yardımcı oldu. Konut kredilerinden, otomobil kredilerine ve kredi kartı faizlerine kadar her şey için borçlanma maliyetleri arttı.

Sadece 16 aylık bir süre içerisinde faiz oranları sıfıra yakın bir seviyeden %5’in üzerine tırmandı. Amerikan para politikasında 1980’lerden bu yana uygulanan en hızlı sıkılaştırmanın etkileri de hızla görüldü.

ABD enflasyonu son aylarda önemli ölçüde yavaşlamış olsa da ülkedeki enflasyon bir yıl öncekine göre %3 oranında yükselmeyi sürdürdü. Enflasyondaki son düşüşlere rağmen, Amerikalılar gıda, tıbbi bakım ve kira dahil olmak üzere bir dizi ihtiyaç için daha fazla ödeme yapmaya devam ediyor.

Yine de oranlardaki hızlı artış, tüketicilerin harcama yapmasını veya işletmelerin işe alımlarını engellemedi.

Son rakamlara göre ülkedeki işverenlerin kasım ayında 199.000 yeni istihdam ekledi. Bu da istihdamın piyasasının sağlıklı bir hızda ilerlemeye devam ettiğini gösteriyor. Açık pozisyonlar da yüksek kalmaya devam ediyor. ABD’nin işsizlik oranı son verilere göre %3,9'dan %3,7'ye geriledi.

Goldman Sachs'tan 'Fed faiz indirimi' öngörüsü

 

Fed yetkilisi Waller'dan 'faiz' açıklaması

 

Goldman Sach: Fed faiz indirimlerini ECB ve BoE takip edecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)