BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Fed kararı bizi etkilemez'----

'Fed kararı bizi etkilemez'

'Fed kararı bizi etkilemez'
19 Haziran 2013 - 08:08 www.finansgundem.com

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, borçlanma ve borç çevirme noktasında herhangi bir sıkıntı görmediklerini söyledi

Piyasaların gözü ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelecek açıklamalara çevrilmişken Türkiye bu konuda rahat. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, bu yıl yapmayı planladıkları 6,5 milyar dolarlık dış borçlanmanın 4,2 milyar dolarlık kısmını tamamladıklarını, yurtdışından oluşacak gelişmelerin kendilerini fazla etkilemeyeceğini söyledi.
Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, borçlanma ve borç çevirme noktasında herhangi bir sıkıntı görmediklerini söyledi. Çanakcı, Euromoney Eurasia Financial Forum’da yaptığı konuşmada, “Biz Hazine olarak bu yıl öngördüğümüz dış borçlanmanın üçte ikilik kısmını zaten yapmış durumdayız. Bu yıl 6,5 milyar dolar dış borçlanma öngörüyorduk. Bunun 4,2 milyar dolarını gerçekleştirdik. Vadeleri de uzattık, şu anda 70,6 ay borçlanma vadesi var. Biz bu dış gelişmelerin Hazine finansmanına etkisinin olabildiğince sınırlı kalacağını düşünüyoruz. 2001’de faizde yüzde 10’luk artış borç yüküne 2 puan olarak yansırken, bugün gelinen noktada 0,2 puan artışa sebep oluyor” diye konuştu.
Özel sektörün tahvil ihraçları ile ilgili soru üzerine Çanakcı, “Özel sektörün yurtdışından borçlanmasını yakından takip ediyoruz. Bunları rakip olarak görmüyoruz. Geçen yıl biz ön finansman dahil 6,5- 7 milyar dolar ihraç gerçekleştirdik. Özel sektör 10 milyar dolar yaptı. Bu yıl biz ön finansman hariç 3,2 milyar dolar yaptık. Özel sektör 7 milyar dolar ihraç gerçekleştirdi” dedi. Yurtdışı piyasalarda artan finansman maliyetlerinin özel sektörde maliyet artışına sebep olup olmayacağı şeklinde bir soruyu da Çanakcı, “Maliyetlerde bir miktar artış oldu. Parasal genişlemeden yoğun çıkış olursa bir miktar daha olabilir. Ama maliyetler piyasada belirlenir. Bunun dengesini özel sektör kuracaktır” diye cevapladı.
Kira sertifika ihraçlarının, şubat ve ağustos aylarında yapılacağının açıklandığını hatırlatan Çanakcı, “Finansman programımız kapsamında ağustosta yine yapacağız. Yurtdışı piyasaları da yakından takip ediyoruz. Eğer piyasa şartları uygun olursa yurtdışı ihracımızı da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
İslami finansmanlara ağırlık verilecek
Aynı konferansta konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’nin kredi notunun derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s tarafından yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesinin ardından sonbahardan itibaren yeni fonların daha uzun süreli olarak Türkiye’ye gelmeye başlayacağını beklediğini söyledi. İslami finans araçları konusunda bölgesel merkez olmayı hedeflediklerini söyleyen Ertaş, Türkiye’de bu enstrümanlara yatkın bir kesimin olduğunu belirtirken, bu konudaki altyapı üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Tüketici ayağını yorganına göre uzatmalı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin ise son dönemde faizlerdeki artışın esas itibarıyla Fed’in politikalarına bağlı yurtdışı kaynaklı olduğunu çok küçük bir bölümünün ise üç haftadan bu yana devam eden protestolardan kaynaklandığını söyledi. Öztekin, ayrıca tüketicilerin borcunun arttığına da dikkat çekerek, tüketicilerin ayağını yorganına göre uzatma konusunda ciddi uyarıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Tüketici kredilerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Öztekin, “Ödenen faizlere baktığınızda da ciddi miktarda bir faiz söz konusu. Burada biraz daha bilinçli davranılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)