BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed Ekim'de faiz artırabilir mi?----

Fed Ekim'de faiz artırabilir mi?

Fed Ekim'de faiz artırabilir mi?
19 Eylül 2015 - 16:18 www.finansgundem.com

Fed’in faizleri Ekim ayında artırması ihtimali ile ilgili şüpheci olmayı gerektiren 3 neden

Fed Başkanı Janet Yellen, politika belirleme komitesinin 27-28 Ekim toplantısında bir faiz artırım kararı almasının mümkün olduğunu belirtti. Ancak Ekim için nefesleri tutmaya gerek yok.

Yellen, Perşembe günü Washington’da yaptığı basın toplantısında, “Her toplantı, komitenin federal fon oranı hedefini değiştirebileceği canlı bir toplantıdır. Buna Ekim toplantısı da dahil” dedi.

Ekonomist ve yatırımcılar, Ekim ayında harekete geçilmesi ihtimalini düşük görüyor. Fed’in faiz kararının ardından Eylül ayında Faiz artırımı öngörmüş olanlar beklentilerini Aralık veya 2016’ya çektiler, Ekim ayına değil.

İşte 2006’dan bu yana ilk kez yapılacak faiz artırımının gelecek ay gelmesini beklememek için 3 neden

Küresel belirsizliğin ortadan kalkması zaman alır

Yellen, basın toplantısında küresel ekonomik belirsizliğe vurgu yaptı ve Çin ve diğer gelişen piyasa ekonomileri ile ilgili endişelerin finans piyasalarında volatiliteye neden olduğunu belirtti.

Yellen, açılış cümlesinde “Enflasyona aşağı yönlü baskı uygulayan faktörlerin zaman içinde ortadan kalmasını bekliyor olsak da sön dönemdeki küresel ekonomik ve finansal gelişmeler kısa vadede enflasyon üzerinde ek baskılar uygulayabilir” ifadesini kullandı.

Bu dışsal risklerin önümüzdeki 6 haftada ortadan kalkması yüksek bir ihtimal değil.

Güvercin duruş

Toplantı öncesinde pek çok ekonomist Fed’in faiz oranlarını sabit tutarak ve yükselişin yaklaştığı vurgusu yaparak şahin bir duruş sergilemesini bekliyordu. Abcak Perşembe günkü açıklama ve basın toplantısında Fed bu beklentiyi karşılamadı. 17 yetkilinin 13’ü bu yıl faizlerin artmasını beklerken, ne Yellen ne de yetkililerin tahminleri artırımın yakın olduğuna yönelik güçlü bir sinyal verdi.

New York’taki TD Securities ABD araştırma ve strateji müdürü Millan Mulraine, “Açıklamanın tonu net bir şekilde güvercindi. Yellen’in basın konferansı ve Fed’in ekonomik projeksiyonlarının tonu güvercindi” diye konuştu. Mulraine, Ekim’in gerçekçi bir opsiyon olmadığını düşündüğünü söyledi. TD, Fed’in gelecek yıla kadar beklemede kalacağını öngörüyor.

Amherst Pierpont Securities baş ekonomisti Stephen Stanley, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faizleri sabit tutması ile ilgili, “Piyasadaki çalkantının büyüme ve enflasyon üzerinde etkili olduğu ile ilgili endişeler ve yurt dışında yavaşlama ancak zaman içinde hafifleyecek kaygılar gibi görünüyor. FOMC açıklaması ile ilgili değerlendirmeme bağlı olarak ben Ekim ayını faiz artırımı için yüksek bir ihtimal olarak görmüyorum. Bu durum faiz artırımı beklentilerini en az Aralık’a kadar öteliyor” yorumunu yaptı.

Basın toplantısı sorunu

Fed, Ekim ayındaki toplantısının ardından bir basın konferansı yapmayacak. Bir sonraki basın toplantısı Aralık’ta olacak şekilde planlanmış durumda. Ekonomistler, faiz artırımının basın toplantı yapılan bir toplantıda gelmesini bekliyor. Komite yine de Ekim ayında harekete geçmesi halinde doğaçlama bir şekilde bir basın toplantısı yapılacağını duyurabilir.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri  Zach Pandl ve Jan Hatzius, Fed kararının ardından “Ekim ayı, faiz artırımını olabildiğinde heyecansız yapmak isteyecek bir komite için aşırı ani ve dramatik görünüyor” değerlendirmesini yaptı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb20 Eylül 2015 01:13

    ABD den önce AB zayif üljeleri faizlerini artirmali. Zira onlar reelde batik iken düsuk faizle para buluyorlar. Bu oldukca sacma. Avrupalilar ABD ye yikilmak istiyor sanki. Demek ki ABD liler biraz saftirik. Bu yanlis bir karar olur Önce AB de faizler artacak ve ABD den daha yüksek olacak.

  • hay sizin fedinize19 Eylül 2015 17:03

    ulan fed bile bizim kadar konuşmuyordur..sabah akşam her allahın günü fed