BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFCA’nın yeni liderinin gündemindeki üç plan----

FCA’nın yeni liderinin gündemindeki üç plan

FCA’nın yeni liderinin gündemindeki üç plan
02 Ekim 2020 - 12:03 www.finansgundem.com

Finansal Yönetim Otoritesi (FCA)’nin yeni Başkanı Nikhil Rathi, “sevilmek için bu işe başlamadığını” söyledi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nikhi Ratil bugün Finansal Yönetim Otoritesi (FCA)’ne kurumun yeni başkanı olarak katılıyor. Kurum, İngiltere piyasalarının yedi yıllık denetim macerasında kritik bir dönüm noktasında.

Rathi daha önce London Stock Exchange’de üst düzey yönetici olarak görev yapıyordu. Şimdi finansal düzenleyicinin başkanı olarak göreve başlıyor. İngiltere yalnızca korona virüs pandemisinin ikinci dalgasını kontrol altına almaya çalışmıyor, ülkenin politika yapıcıları da İngiltere’nin finans sektörünün Avrupa Birliği’nin dışındaki hayata nasıl adapte olacağına karar vermeye çalışıyor.

FCA’nın ilk Asya kökenli yöneticisi için hareketli bir başlangıç olacak. Yeni başkanın planları arasında öne çıkan üç konu ise şöyle:

İngiltere’nin yeni finans kural kitabı

100 günden daha az bir sürede, İngiltere’nin Avrupa Birliği’yle müzakerelerini, finansal hizmetler için herhangi bir anlaşma olmaksızın sonlandırması bekleniyor. Bu İngiltere’nin politika yapıcılarının artık, Avrupa ticaret bölgesinin kurallarını izlemesine gerek kalmadığı anlamına geliyor. Bu yeni dünyada İngiltere’nin yetkilileri aynı zamanda yeni güçlere sahip olacaklar. Ülkenin Finans sektörü için yeni kural kitabını yazacaklar ve aynı zamanda bu kuralların, kurallara bağlı olacak şirketler üzerinde ne kadar etkili olacağına da karar verecekler.

FCA’nın bu süreçte nasıl bir yol izleyeceği, Rathi’nin üzerinde oldukça fazla baskı oluşturacak. Üzerinde karar varılması gereken konular oldukça fazla. FCA, yaptırımlara karşı tavrını sertleştirmeli mi? Rekabetçi finans merkezi olarak kalmaya çalışan bir sektörü nasıl katı bir şekilde denetleyebilir? FCA İngiltere’nin bir finans teknolojisi merkezi konumunu elde etmesine yardımcı olabilir mi?

Hukuk şirketi Norton Rose Fullbright’ın Finans Hizmetleri Başkanı Jonathan Herbst, “İngiltere’nin Brexit sonrası yönetmeliklerinin nasıl olacağı ve FCA’nın burada oynayacağı rol Nikhil Rathi için büyük bir güçlük oluşturacak” dedi.

Açıklamasının devamında “bu önemi giderek artacak bir konu” ifadesini kullandı.

İngiltere’de bir hukuk şirketi olan Clifford Chance’in ortaklarından Simon Gleeson, “Brexit sonrası dünyada, FCA’nın yaklaşımı, İngiltere’nin geleceği için belirleyici olacak” dedi.

Korona virüs konusu

Mayıs ayında, FCA korona virüs krizi nedeniyle yönetmelik girişimlerinin üçte ikisini ertelediğini açıkladı. Ertelenen projeler arasında, daha katı çevresel standartların getirilmesi ve toptan piyasalarda piyasa birliğinin sağlanmasına yönelik bir çalışma da vardı.

Rathi bu girişimlerin yeniden başlamasını sağlaması yönünde baskı altında olacak.

Pandeminin İngiltere piyasalarında davranış bozukluklarına neden olabileceğine yönelik endişeler de var.

Finansal Yönetim Otoritesi’nin Yaptırım ve Piyasa Denetimi Müdürü Mark Steward, Financial News’e yaptığı açıklamada, kurumun gelecek aylarda piyasalarda kötüye kullanım olaylarında artışa hazırlandığını söyledi.

İngiltere’deki piyasa platformları pandemi sırasında yüksek piyasa volatilitesine işaret etti ve bunun piyasa manipülasyonuna yönelik bir işaret olabileceği söylendi.

Korona virüsün yaratacağı borç yüküyle ilgili endişeler de artışta. İngiltere’de binlerce şirket milyarlarca sterlin borç yükünün altında. FCA’nın yeni başkanının kredi veren kurumların pandemiden kar elde etmesinin önüne geçmesi gerekiyor. Bazı kredi kuruluşları 2008 krizinden oldukça karlı çıkmıştı.

Herbst, bunun “kredide müsamaha” odaklılığını ortaya çıkarmasını beklediğini söyledi. “Tüm bunların nasıl sonuçlanacağı ve hangi yöne gideceği, oldukça güçlü bir faktör olacak” dedi.

Çeşitlilik

Rathi 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada, siyasilere çeşitliliği “tüm boyutlarda” arttırmanın, FCA’nın başkanlığını üstlenmesinden itibaren önceliklerinden biri olacağını söyledi.

Rathi, “FCA bazı karmaşık politika sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyor ve fikir çeşitliliği sorunlarla baş etmede kilit bir nokta olacak. Aynı zamanda tüm boyutlarda çeşitliliği sağlamak da önceliğimiz” dedi.

Rathi’nin yorumları, Financial News’in FCA’nın üst düzey yönetici seçerken, çeşitli arka planlardan başvuru çekemediğini söylemesi üzerine geldi.

FCA kadınlardan yalnızca yedi başvuru aldı, kendini “siyahi ve Afrikalı” olarak tanımlayanlardan ya da “çeşitli etnik gruplardan” geldiğini söyleyenlerden hiç başvuru gelmedi.

Rathi, kurum içinde cinsiyet ya da etnisite çeşitliliği hedeflerine ulaşmak için çalışacağını açıkladı. FCA kadınların temsilinde %50 ve siyahi, Asyalı ya da diğer etnik grupların temsilinde %13 hedefine ulaşmaya çalışacak. Bu hedefler için belirlenen tarih 2025. 2019 yılı sonunda FCA bu alanlarda sırasıyla %41 ve %8 oranlarına ulaşmıştı.

Bu Rathi için korkutucu bir yapılacaklar listesi.

Ancak Rathi meclis üyelerine yaptığı açıklamada, “bu işe sevilmek için başvurmadığını” söyledi. Bu tavır, planlarını yerine getirirken sağlam bir zeminde durmasını sağlayacak. İleride Rathi için zorlu seçimler var.

AB'den İngiltere'ye tebligat

Zengin finansçılar İngiltere’yi terk ediyor

İngiltere'de hükümetin baş danışmanı aşı şirketinin hissedarı çıktı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)