BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring 2015'de hedefine ulaşır----

Faktoring 2015'de hedefine ulaşır

Faktoring 2015'de hedefine ulaşır
30 Aralık 2010 - 11:20 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Nida Bektaş, sektörün 2015 yılında 100 milyar dolar hedefini yakalayabileceğini düşündüklerini söyledi

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Nida Bektaş, sektörün bu yılı 50 milyar dolar ciroyla kapatmasını beklediklerini, 2011'de yüzde 20-25'lerde büyüme öngördüklerini ve 2015 yılında 100 milyar dolar hedefini yakalayabileceğini düşündüklerini bildirdi.
Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de faktoring sektörünün 9. ay itibarıyla 34 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını, bunun 31 milyar dolarlık kısmının yurt içinden olduğunu söyledi.
Özellikle yurt dışı işlemlerin ihracatın paralelinde gerçekleşmesinin söz konusu olduğuna işaret eden Bektaş, sektörün 2010 yılını 50 milyar dolar ciroyla kapatmasını beklediklerini, 2015 yılında 100 milyar dolara ulaşılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Faktoring sektöründe geçtiğimiz yıllarda ortalama yüzde 30'lara yakın bir büyüme görüldüğünü, özellikle 2010'da yüzde 60'ın üzerinde bir büyüme kaydedildiğini vurgulayan Bektaş, ''2011'de de beklentimiz yaklaşık yüzde 20-25'lerde büyüme olması doğrultusunda... Sektörle ilgili hep bir şehir efsanesi vardır 100 milyar dolara ulaşacak diye... 2015 yılında sektörün bu hedefi yakalayacağını düşünüyoruz'' dedi.
''TÜRKİYE, MUHABİRLİ İHRACAT FAKTORİNGİNDE DÜNYADA 3.''
Dünyada 2009'da faktoring sektörünün toplam büyüklüğünün 1 trilyon 85 milyar dolar civarında gerçekleştiğine, Türkiye'nin Çin ve Tayvan'dan sonra dünyada muhabirli ihracat faktoringini kullanan 3. büyük ülke olduğuna işaret eden Bektaş, faktoringi yoğun kullanan bir ülke olarak Türkiye'nin dünyadaki yerinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Yapı Kredi Faktoring'in 9. ay itibarıyla yüzde 23'lük pazar payı bulunduğunu ve 8,5 milyar dolarlık ciroya sahip olduğunu belirten Bektaş, adetsel bazda ticari ve KOBİ şirketlerinde, hacimsel bazda ise kurumsal ve büyük ticari şirketlerle çalıştıklarını vurguladı.
Sektördeki büyümenin faktoringe yönelik kullanım imkanlarının anlatılması, nakit akışını ne kadar düzenleyici bir ürün olduğu ve bu anlamda krize paralel finansman kaynağı yaratmasıyla bağlantılı olduğunu dile getiren Bektaş, şöyle devam etti:
''Faktoring, reel sektörü destekleyen, KOBİ'ye de hizmet veren, alacağın tahsilatına dayalı olarak finansman sağlayan bir ürün. Şirketlerin her noktada rahatlıkla kullanabileceği bir ürün. Dolayısıyla krizden sonra da her türlü ürünün ne kadar faydalı olduğunu, çeşitli alternatifleri yaratmanın ne kadar faydalı olduğunu tüm şirketler gördüler. Burada gerek finansal kurumların anlatmasıyla, gerek şirketlerin bilinçlenmesiyle her türlü ürünün kullanılması ve nakit akışının sağlamlaştırılması önem kazandı.''
''FİRMALARIN NAKİT AKIŞLARINI ANLATMALARI DAHA KOLAY'
Faktoringin finansman sağladığı dikkate alındığında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından sektörün denetlenmesinin olumlu olduğunu belirten Bektaş, ''Gerek tüketici, gerek kullanıcı tarafından bakıldığında sektörün BDDK tarafından denetlenmesi olumlu algı getirecek bir unsur'' dedi.
Bankalar tarafında alacağa yönelik bire bir bir ürünün olmadığının altını çizen Bektaş, ''Faktoring, alacağa yönelik kısa vadeli alacağın finansmanında kullanılacak ve hangi kaynaktan gelecek bir bedelle tahsilatın yapılacağı belli olan bir ürün. Dolayısıyla zaman zaman bankalar nezdinde teminat oluşturmakta zorlanan firmaların nakit akışlarını faktoring şirketlerine anlatmaları daha kolay. O anlamda faktoring şirketinde alacağın tahsilatı da bir hizmet olduğu için faktoringi kullanmak o şirketler için daha anlamlı'' şeklinde konuştu.
Faktoringin doğrudan neyi finanse ettiğini ve finanse ettiği ürünü nasıl tahsil edeceğini bire bir gördüğünü kaydeden Bektaş, ''Banka bir kredi veriyor ve firmanın o nakit akışını kendi yönetiyor olması gerekiyor. Faktoring tarafında nakit akışı biraz daha net ve açık görülebiliyor. Dolayısıyla şeffaflık biraz daha ortaya çıkıyor ve kullanım açısından son derece kolaylık sağlıyor'' yorumunu yaptı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)