BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFaizsiz finansın payını yüzde 15'e çıkarmalıyız----

Faizsiz finansın payını yüzde 15'e çıkarmalıyız

Faizsiz finansın payını yüzde 15'e çıkarmalıyız
29 Eylül 2017 - 13:50 www.finansgundem.com

Faizsiz finansın şu an toplam finans sektörü içerisinde yüzde 5'lik payı bulunduğunu söyleyen BDDK Başkanı Akben, bu payı yüzde 15 seviyesine çıkarmak istediklerini bildirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Faizsiz bankacılık sistemi alternatif bir finans modelidir, bankacılık sisteminin devamı, bir kopyası değildir. O nedenle bankacılar, bilim insanları ve üniversitelerle beraber çalışarak hazırlıkları süren Faizsiz Finans Kanun Taslağı'nı mükemmele en yakın şekilde hazırlamalıyız." dedi.

Akben, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü'nde düzenlenen Türkiye'de Faizsiz Finans Sektörü İçin Yasal Çerçeve Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de bankacılık sisteminin, Basel kriterlerine uyumunu sağladığını, AB standartlarını sağlamış duruma geldiğini, faal 50'nin üzerindeki banka içinde zarar eden bankanın bulunmadığını söyledi.

Faizsiz finansın toplam finans sektörünün yüzde 5'ini oluşturduğunu belirten Akben, faizsiz bankacılığın önümüzdeki yıllarda öngörülen yüzde 15 hedefini yakalamasının mümkün olduğunu vurguladı.

"Alternatif faizsiz Finans modelleri gelişecek"

Mehmet Ali Akben, faizsiz finansın konvansiyonel bankacılığın bir devamı değil, alternatif bir finans sistematiği olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Faizsiz finansın bugüne kadar yüzde 5'lerde kalmasının sebebi, maalesef faizsiz finansın klasik bankacılığın taklidi olarak görülmesinden oldu. Faizsiz finans sektörünün büyümesi ne sağlayacak? Konvansiyonel bankaların yanında finansal ürün çeşitliliği sağlayacak alternatif faizsiz finans modelleri gelişecek. Faizsiz bankacılık sistemi alternatif bir finans modelidir, bankacılık sisteminin devamı, bir kopyası değildir. O nedenle bankacılar, bilim insanları ve üniversitelerle beraber çalışarak hazırlıkları süren Faizsiz Finans Kanun Taslağı'nı mükemmele en yakın şekilde hazırlamalıyız."

"İdeal yasal çerçeveyi oluşturmak zorundayız"

BDDK Başkanı Akben, hükümetin hafta içinde açıkladığı Orta Vadeli Plan'da faizsiz finansa ilişkin hedeflere yer verilmesinin kıymetli olduğunu ifade ederek, "Faizsiz finans sistemiyle ilgili yasal çerçeve için biz 'bankacılar olarak ya da katılım bankacıları sadece kendi aralarında bu işi konuşsun' istemiyoruz. Akademik çevreler ve diğer paydaşlarla beraber ideal yasal çerçeveyi oluşturmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Faizsiz finansmanın toplam finans sektörünün yüzde 15'ine ulaşması öngörüsünün zor görünse de, Türkiye'nin demografik yapısına, gelişmelere bakıldığında bunun imkansız olmadığını vurgulayan Akben, "Tabii bu noktada, biz bankacıların yorumlarından ziyade bilim insanlarımızın, faizsiz finansı araştıran isimlerin katkıları çok daha kıymetli olacaktır." dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak da faizsiz finansın yaygınlaşması için finansal okuryazarlığın önemine işaret etti.

Sempozyuma Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Şenol Duman, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, İÜ İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSİFAM) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Saraç, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ve Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de katıldı.

Sempozyum, yarın da devam edecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • musisi30 Eylül 2017 12:52

    neden? %15 e çıkınca kredinin ve yatırımın maliyeti mi ucuzlayacak, yoksa katılım bankası patronunun kazancı mı artacak?Faizle rekabet eden kar payı ve masraf alıyorsun vatandaşın müşterinin kazancı ne burada..

  • Ali Ergül 30 Eylül 2017 08:59

    Hükümet, işi ehline değil, işi kendi adamına verirse, sonuç olumsuz olur. Çünkü, C.Allah Adil'dir ve Adaleti sever. Adil olanın yardımcısıdır. Tersi mağlubiyet ile buluşur..

  • Katılım29 Eylül 2017 19:05

    Yöntem:Reel Sektörden İl yada Ülke bazında başarılı iş ortağı veya danışman almak Katılımbankaları,İnşaat,Ges,Res,Tekstil,Teknoloji,Otomotiv,Tarım vs alanlarda başarısını belirlemiş il bazında yada ülke bazında istihdam edeceği çalışanları ile her ilde payı artıracak projelere daha gerçekçi dokunur.Pay doğal olarak artar.

  • Huk29 Eylül 2017 15:26

    Neden çıkarmalıyız?

  • ido29 Eylül 2017 13:54

    idoolojik siyaset bitmişti...