BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFaizin sınav günü!----

Faizin sınav günü!

Faizin sınav günü!
23 Temmuz 2013 - 08:49 www.finansgundem.com

G20'de büyüme ve düşük faize devam kararına imza atan Merkez Bankası bugün teste giriyor

G20'de alınan büyüme ve düşük faize devam kararlarının imzası kurumadan, Türkiye önemli bir karar arifesinde. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün faiz için toplanıyor. Geçtiğimiz hafta faizlerde "ölçülü bir adım" atacağına ilişkin sinyal vererek elini bağlayan Merkez Bankası'nın ne yapacağı merakla bekleniyor. PPK toplantısı piyasalar ve ekonomi yönetimi açısından bir test niteliğinde olacak. Yabancılar her gün yayımladıkları Türkiye raporlarıyla "Faizleri 2-2.5 puan artır" baskısı yapıyor.
KARAVANACILAR SAHNEDE
Ancak faizlerdeki yüksek artış, döviz kurlarında ve enflasyonda rahatlama sağlasa da yaklaşan seçimler öncesinde hükümetin büyüme ve işsizlik hedeflerini riske sokacak. Faiz ve kriz lobisinin tellallığını yapıp her fırsatta Türkiye'nin ekonomi politikalarını eleştiren ve karamsar tablo çizen karanavacı ekonomistler de Merkez üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.
ZARAR TÜKETİCİYE
Piyasalarda Merkez'in faiz koridorunun üst bandını yarım puandan az, yarım veya 1 puan artıracağına yönelik tahminler yapılıyor. Karavanacı ekonomistler yarım puanlık artışın döviz kurunu yukarı çekeceğini ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığının tartışmaya açılacağını öne sürüyor. Karavanacılar en az 1.5 puanlık bir artış beklediklerini belirtiyor. PPK'nın Faiz koridorunun üst bandında yapacağı 1 puanlık artış kredileri etkileyecek. Bankalar faizlerdeki yükselişi fırsat bilip tüketicilerin kullandığı konut, otomobil ve ihtiyaç kredilerine zam yapacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)