BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz indirimi olmazsa, TL'nin değeri artar mı?----

Faiz indirimi olmazsa, TL'nin değeri artar mı?

Faiz indirimi olmazsa, TL'nin değeri artar mı?
20 Temmuz 2021 - 08:17 www.finansgundem.com

Küresel piyasalar, salgının yaralarını sarmaya hazırlanırken, gelişen ülkelerdeki diğer risklere odaklandı. Türkiye'nin de bulunduğu analizlerde, TCMB’nin düşük faiz çağrılarına direnmesi durumunda TL’nin cazibesinin artabileceği de belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ABD’de enflasyon önceliğinde ekonomik veriler yakından izlenirken, diğer yandan da gelişmekte olan ülkelerdeki riskler de izleniyor.

Bloomberg'de yayınlanan bir haberde, yatırım dünyasına yeni bir terim katıldı: Uzun siyasi Kovid-19.

Anlamı ise, salgın geride kalsa da uzun süre politik sistemle çatışılması önemli bir sıkıntı yaratacak. Analize göre, Güney Afrika'da ekonomiyi tehdit eden protestoların ardından, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan ülkede sosyal barışı etkileyebilecek yeni hareketlenmeler yaşanabilir. Büyük yatırım bankaları şimdiden müşterilerine “politik risklere dikkat edin” mesajı yollamaya başladı. Citigroup ve Deutsche Bank'ın yatırımcılara Güney Afrika Rand'ında kısa pozisyon önersine de yer verilen haberde, TL analizi de oldukça önemli bir yer kaplıyor.

“RAND SAT, TL AL” ÖNERİSİ

Japon yatırım bankası SMBC Nikko Securities'ın gelişen ülkeler ekonomisti Kota Hirayama, rand satıp, TL almayı önerdi. Hirayama'ya göre Merkez Bankası'nın (TCMB) düşük faiz çağrılarına direnmesi ve parasal duruşunu enflasyonda büyük bir düşüşe kadar sürdürme sözü, gelişmekte olan piyasalar içinde getirisi en yükseklerden biri olan Türk tahvillerini cazip kılıyor.

AÇIĞA SATIŞ

Commerzbank'ın Londra kıdemli ekonomisti Tatha Ghose ise tam aksini düşünüyor. TL'nin rand karşısında haziran başından bu yana elde ettiği kazanımları ekim ayına kadar tersine çevireceğini, dolayısıyla ucuzlayan randa yatırım yapıp, değer kaybedecek TL'yi açığa satmayı öneriyor.

İKİLEMLER

ABD'nin önde gelen bankalarından Bank of America birçok büyük gelişmekte olan ülkede önümüzdeki 3 sene içinde seçimlerin olmasını ve sosyo ekonomik koşulları kötüleştirmesini bekliyor. Bankanın analizinde ekonomik olarak desteğe ihtiyaç duyan ülkelerde enflasyonda yükseliş riski karşısında merkez bankalarının tutumunun önemli olacağı ifade ediliyor. Sosyal huzursuzluğun para politikası için ikilem yarattığını kaydeden ekonomistlere göre de bir yanda yükselen enflasyon frene basmayı gerektirirken, öte yandan artan yoksulluk daha fazla para basılmasını gerekli kılıyor.

ABD ekonomisinde korona durgunluğu sadece 2 ay sürdü

Sudan'da yıllık enflasyon yüzde 412'nin üzerine çıktı

Dünya Bankası, virüsle mücadele için 15 ayda 157 milyar harcadı

Biden, ABD'deki enflasyonun geçici olduğunu söyledi

Londra finansında kadınların zaferi

 

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ....20 Temmuz 2021 13:49

    Beceremeyince dış düşman bahanesi hazır.

  • OYU AKADEMİSYENLE EŞİT OLMAYAN ÜNİVERSİTELİ ÇOBAN20 Temmuz 2021 12:53

    TL.yi bu hale getiren muhalefetin çok sevdiği ve dostumuz diye hitap edip samimi olduğu amerika ve dış güçlerdir.muhalefet ne zaman dost zannettikleri  düşman amerika ile işbirliğini sonlandırırsa yani yerli ve milli düşünmeye başlarsa o zaman TL.değer kazanır,döviz düşer,borsa değer kazanmaya başlar.bütün mesele içimizdeki  hainlerdir.

  • ,,,,20 Temmuz 2021 16:30

    Bop eşbaşkanı kim.

  • yorum20 Temmuz 2021 12:39

    emeklilere verilen yardımları bir süreliğine kesin diğer sosyal ödenekleride bir süreliğine kesilsin enerji fiyatlarını düşürün vergi indirimine gidin hazine gelirlerini verilen sosyal yardımlar kesintisi ile eşitleyin enflasyondaki düşüş kendini belli edecektir daha sonra B planını ortaya koyun c planı ise faiz indirmek olmalı

  • Davut20 Temmuz 2021 13:31

    Tepedekiler harcadın sen gözünü emekliye tak.koyun işte.

  • Hasan tonbul 20 Temmuz 2021 10:47

    Tl yi bu hale getiren Rte Allah cezasını versin tl ve kağıdı oldu

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ20 Temmuz 2021 12:02

    Tam bir cahil imisin.biz istiyormuyuz.şuanda asimetrik savaş var dünya da ekonomisi güçlüler güçsüzlere saldırıyor.abd ve ab ülkeleri ülkemize ekonomik ve askeri olarak saldırmaktadır.sen gidip abd nin kölesi olur isen ülkeni böldürür isen bunların hiç biri olmaz tabiki.sonra sen ha ulu önder ATATÜRK ve ha cumhurbaşkamınıza hakeret etmis sayılırsın .omu istedi TL böyle olmasını.yakında hakkında dava açılır ve hareketten ise şaşırtmam.

  • Türkoğlutúrk20 Temmuz 2021 09:49

    TL yi bu hale getirenden kurtulmadikca artmaz

  • Türkoğlutúrk20 Temmuz 2021 13:33

    Yüzde 5. Enflasyonu yüzde 50 ye çıkma nedeni asimetrik savaş değil ekonomiden anlamayan cahilin ekonomi emanet edilmesidir.

  • TAMİZ KARTALGÖZ20 Temmuz 2021 12:05

    Bana söylermisin sen chp nin 1970 yıllarını biliyormusun ülkede her gün 5 saat elerktrik kesintileri olur, doktor, ilaç, tüm akaryakıtlar, tüp margarin çimento kömür hiç bir şeyin olmadığı bir zamanları görmedin demek ve yaşamadın.diyelim ki muhalefet partileri iktidara geldi ne yapacak dövizin değerimi düşecek gidecekler yine IMF bir sene rahatlık olacak fakat IMF  maliye bakanlığının  ortağı olacaktır.sonra adamlar parasını almak için her sene %30-50 zam yapılmasını istiyeceklerdir.zaten sen ya fetöcü ya da pkk yanşasısın hiç bir yorumunda senin olumlu bir şey görmedim ben.hep hainlikten başka.

  • İki defa güvenecek saf mıyım20 Temmuz 2021 09:32

    Enflasyon arttığı halde faiz artışı olmazsa TL nin değeri ne olur asıl soru bu bence.. Enflasyon yüksek ve heran faiz indirilsin diye konuşabilen yöneticiyi de düşününce, merkez bankası başkanı ne zaman değişecek bunu da hesaba katarak Japon yatırım tavsiyecisi biraz Saf galiba. Ben İngiliz aklını dikkate alacam. Yatırım tavsiyesi değildir.