BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEvden çalışma ofisler için tehdit mi?----

Evden çalışma ofisler için tehdit mi?

Evden çalışma ofisler için tehdit mi?
24 Kasım 2021 - 17:58 www.finansgundem.com

Londra’da yeni bina sayısı New York’a kıyasla daha az. Bu nedenle Londra’nın büyük emlak sahipleri pandemi sonrasında daha hızlı toparlanma gösterecek. Ofislerin en büyük tehdidi ise evden çalışma değil, inşaat olacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir çok kişi pandemi döneminde yükselişe geçen evden çalışma uygulamasının şehir merkezlerinde yer alan ofisler için bir tehdit olarak görüyor. Ancak yatırımcılar, inşaatları gözlemleyerek farklı bir bakış açısına sahip olabilir. Londra ve New York karşılaştırıldığında, İngiltere’nin başkenti Londra’da son yıllarda daha az sayıda yeni ofis binasının yapıldığı görülüyor.

Bunun nedenlerinden bir tanesi de Brexit.

Bu nedenle Londra’daki büyük ticari emlak sahipleri pandemi sonrası daha kolay bir toparlanma gösterebilir. Wall Street Journal’ın haberine göre New York’taki emlak sahipleri ise şehirde yaşanan inşaat patlaması nedeniyle aynı şansa sahip olmayabilir. Emlak yatırım fonları British Land ve Landsec Londra’da bulunan ofis portföylerinde eylül ayından bu yana kira anlaşmalarında artış bildirdi. Şirketler aynı zamanda Londra’nın merkezinde yer alan ofis portföylerinin değerinin, son altı ayda %1,6 ila %2,8 değer kazandığını açıkladı. Londra’da ofis doluluk oranı halen ortalamanın %12,4 altında.

Ancak pandemi döneminde çalışanları evde olan kurumsal kiracıların, ofise dönüşün başlamasıyla birlikte daha büyük alanlar kiralayabileceği düşünülüyor. Facebook da son dönemde Londra’nın en büyük kira sözleşmelerinden bir tanesine imza atarak, şehrin West End bölgesinde bir binayı kiraladı.

Ofis pazarında merkezi lokasyonlardaki enerji tüketimi düşük akıllı binalar, çalışanlarını ofise çekmek isteyen şirketler tarafından tercih ediliyor. Diğer yandan eski ofis binalarını kiralamak oldukça zor. Pandeminin başlangıcından bu yana Londra’da imzalanan kira anlaşmalarının 10’undan altısı yeni ya da yenilenmiş binalar için yapıldı. Londra’nın merkezindeki ofislerde boşluk oranı %9,1. Yeni ve akıllı binalarda ise bu oran %3,5.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre düşük arz bu binaların sahiplerinin yüksek getiri bekleyebileceği anlamına geliyor. Londra’da yeni ofis binalarının inşaatı, 2016 yılında Avrupa Birliği’nden ayrılığın referandumla onaylanmasının ardından yavaşladı. New York’un önde gelen emlak sahipleri SL Green ve Empire State Realty Trust gibi şirketler ise daha acı bir gerçekle karşı karşıya.

2022 ve 2024 arasında inşa edilecek yeni ofis sayısı oldukça fazla ve 1980 yılından bu yana üç yıllık süre içinde görülen en yüksek rakam. Manhattan’daki ofislerin kurumsal kiracıları en yeni ve en çevre dostu binalara taşınma konusunda istekli olsalar da, seçeneklerin fazla olması fiyatları da düşürüyor.

 Pandeminin ofis alanlarına yönelik kurumsal ilgi üzerindeki uzun vadeli etkisi halen belirsiz. Ancak New York’ta bulunan büyük emlak sahiplerini zorlu bir dönemin beklediği kesin.

Avrupa bankalarının batık kredi çıkmazı

 

ABD ekonomisi yüzde 2.1 büyüdü

 

Avrupa fintekleri ABD’de neden tutunamıyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)