BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarının batık kredi çıkmazı----

Avrupa bankalarının batık kredi çıkmazı

Avrupa bankalarının batık kredi çıkmazı
24 Kasım 2021 - 17:16 www.finansgundem.com

Düzenleyiciler bankalar üzerinde kredi kayıplarına yönelik baskıları artırıyor. Kredi kurumları ise pandemi şokunun ardından kredi müşterilerinin finansal sağlığını ölçme konusunda zorluk yaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıl sonu yaklaşırken tüm dünyada bankalar batık kredilerdeki kayıp tahminleri üzerinde çalışıyor. Bu rakam banka yatırımcıları ve ekonomi gözlemcileri için oldukça önemli. Bu kayıpların hesaplanması bankaların değerlendirmelerine dayanıyor. Ancak bu yıl rakamlar büyük oranda tahmine dayanacak. Pandemi döneminde kredi kayıplarında tahmin modelleri işe yaramaz hale geldi.

Aynı zamanda düzenleyicilerin bankalara yönelik, güçlü veriler sağlama baskısı karşısında bankalar çaresiz kalıyor. Bankaların risk yönetimi birimleri, pandemi ortaya çıktığından bu yana zorluk içinde. Kredi kaybı tahminleri, geçmiş verileri temel alan modellerle yapılıyor ve korona virüs pandemisinin beraberinde getirdiği ortam tamamen yeni. Daha önce estetik cerrahlar muayenehanelerinin kapılarını kapatmak zorunda kalmamıştı.

Benzer bir şekilde risk yönetimi uzmanları, virüs korkusuyla dişçiye gitmeyen insanlar nedeniyle dişçilerin nakit akışının durduğunu da bildirdi.

Kriz uzarken, kredi kayıplarını değerlendirme konusunda yeni sorunlar ortaya çıktı. Karantinaların kesintili olması da sorunlardan biri oldu. Ancak en büyük zorluk küresel ekonomik krizi önlemek için hükümetlerden gelen eşi benzeri görülmemiş teşviklerden kaynaklandı. Sonuç ise ani kredi kayıplarında düşüş oldu.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre teşviklerin olmadığı bir senaryoda, ilk aşamada beklenen batık krediler on milyarlarca dolar tutarındaydı. Batık kredi oranlarının düşük olması, birçok kredi müşterisinin gerçek finansal sağlığının da değerlendirilmesini güçleştirdi. Şimdi yıl sonu yaklaşırken ve korona virüs vakaları dünya çapında yeniden yükselişteyken, kriz yaklaşıyor.

Financial Times’ın haberine göre büyük bir İngiltere bankasının yöneticisi, “korona virüs konusunda bir miktar daha iyimseriz ancak henüz pandeminin sonuna gelmedik” dedi ve uzun vadeli ekonomik hasarın etkilerinin henüz görülmediğini dile getirdi. Aynı zamanda hükümetin bazı ekonomik desteklerinin de halen devam ettiğini söyleyen yönetici, pandeminin geleceğinin belirsiz olduğunu ekledi.

Avrupa çapında bankalar batık kredi riskini ve beklenen kredi kayıplarını ölçmek için çok daha iyi modellere ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak bu kolay olmayacak, çünkü yeni normalin ne olduğu belirsizlik taşımaya devam ediyor.

Avrupa fintekleri ABD’de neden tutunamıyor?

 

AB’den havayolu şirketlerine kara liste hazırlığı

 

Amazon ve Visa’nın büyük savaşı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS24 Kasım 2021 23:05

    Dert etmeyin bizdeki gibi 500 milyon alacağı 25 milyona satın gitsin nasıl olsa yıllık karınız 5 milyar gibi size gık bile dedirtmez