BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEv satılırsa kiracı çıkmak zorunda mı?----

Ev satılırsa kiracı çıkmak zorunda mı?

Ev satılırsa kiracı çıkmak zorunda mı?
18 Eylül 2021 - 08:42 www.finansgundem.com

Büyükşehirlerde kiralar neredeyse iki katına çıktı. Yaşanan bu durum mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar çıkmasına neden oldu

Üniversite ve okulların yeniden açılmasıyla kiralık evlere talep patlarken, İstanbul ve Ankara başta birçok kentte kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor. Kiralar katlanırken, ev sahipleri de eski kiracılarını çıkarıp, yüksek fiyata evlerini kiralamak istiyor. Ev sahibi, evdeki kiracıyı kontrat süresi dolmadan çıkarabilir mi? “Ya yüksek Kira öde ya da evden çık” diyebilir mi? Ankara Barosu avukatlarından arabulucu Eda Günday, kira konusunda merak edilen tüm bu soruları yanıtladı.

İstanbul’da kira fiyatlarındaki yüzde yüz artışı bazı ev sahipleri fırsata çevirdi. Daireler, hatta dükkânlar bölünerek oda oda kiraya verilmeye başlandı. Beşiktaş’ta 13 yıldır emlakçılık yapan Ahmet Atmaca, “Hiç bu kadar yüksek kira artışına şahit olmadım. 3 ay önce 2 bin liraya verdiğimiz daireye şimdi 5 bin lira istiyoruz. 5 binin altında daire yok” dedi.
İşte sorular ve cevaplar...

1- Kira artışı 2021 yılı için ne kadar?
Kira artışı, sözleşmenin sonlanacağı tarihten önceki aya göre 12 aylık TÜFE oranı ortalamasına bağlı hesaplanıyor. Bu yıl için uygulanacak kira artış oranı yüzde 14.55 olarak belirlendi. Ancak, sözleşmede, taraflarca daha düşük-yüksek oranda bir artış öngörülmüş ise kira artışı belirlenen bu oran üzerinden yapılır.

2- Kira kontratı dolmadan kiracı çıkarılabilir mi?
Kira kontratı dolmadan haklı nedenler bulunmuyorsa, kiracının evden çıkarılması talep edilemez.

3- Eski kiracıya ‘Ya yüksek kira öde ya da çık’ denilebilir mi?
Ev sahibi kontrat süresi dolmadan kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez. Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre yapılır. Özetle ev sahipleri kafalarına göre “kiralar çok arttı” diye kiracılarını çıkaramazlar. Bunun için haklı nedenleri olması gerekir. Bu nedenlerin başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gelir. Kiracıya noterden kira borcunu ödemesi için ihtar gönderilip, 30 gün süre verilir. Bu süre geçtikten sonra hala ödeme yoksa, tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.

4- Kiracının başka hangi durumlarda evden tahliyesi talep edilebilir?;
Kira hukukumuzda haklı neden olmadığı sürece kiracının tahliye edilemeyeceği benimsenmiştir. Kiracının tahliye nedenleri şöyle sıralanabilir: “Bir kira dönemi içerisinde 2 haklı ihtar gönderilirse. Ödeme ihtarına rağmen 30 günlük sürede ödeme yapılmazsa temerrüt nedeniyle.

Esaslı yıkım, tamirat tadilat varsa. Kiralananda kumar oynandığı, fuhuş yapıldığı, uyuşturucu ticareti yapıldığı tespit edilmişse. Usulüne uygun kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten makul bir süre sonrasında düzenlenmiş bir tahliye taahhüdü alınmışsa. İhtiyaç sebebiyle tahliyede, ihtiyaç samimi ve gerçekse. Taşınmaz satılmış satın alan kişi yeniden edinim sebebiyle aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracının eline geçecek şekilde ihtarname göndermişse. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre dolmuş ve 3 ay önceden mal sahibi ihtarname gönderip tahliye talep etmişse.

5- Komşularla geçinmeyen rahatsızlık veren kiracı tahliye edilebilir mi?
Kiracılar, komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü. Bu yükümlüğe uyulmaması durumunda da ev sahibi en az 30 gün süre vererek, sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunabilir. Sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının ev sahibi ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında ise ev sahibi, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.

6- Ev satılırsa kiracı evden çıkmak zorunda mı?
Evde kiracı varken, taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi, kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı içeride kalmaya devam edebilir. Altıncı ayın sonunda da çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak, tahliye talep edilebilir.

7- Evin satışı içindeki kiracıyı, kira artışı yapmaktan kurtarır mı?
Hayır kurtarmaz. Borçlar Kanunu 344. maddesi açıktır. Konutun satışı kira artışı yapılmasını engelleyen bir durum değildir. Kira artışı kontrata göre yapılır.

8- Kiracı pandemi nedeniyle kira indirimi isteyebilir mi?
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, şartları oluştuğunda ihtiyati tedbir kararıyla kirada pandemi indirimi yapılmasının mümkün olduğuna karar verdi. Bu konudaki tartışma noktalandı. Yargıtay kararı ışığında, pandemi nedeniyle kira uyarlaması talep edilebilir. Bu yönde verilmiş yargı kararları var.

9- Kiraya pandemi indirimi davası hangi mahkemede açılmalı?
Kovid-19’a bağlı oluşan pandemi sürecinde Borçlar Kanunu’nun 138. Maddesi gereği “Tedbir Talepli Kira Uyarlaması davası” bulunulan yer sulh hukuk mahkemelerinde açılabiliyor.

10- Kira alacağı için mahkeme yerine arabulucuya gidilebilir mi?
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 1. maddesine göre tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde arabulucuya ihtiyari olarak gidilebilir. Kira uyuşmazlıklarında; başta tahliye talepleri olmak üzere kira alacağı ve kira tespiti konularında arabulucuya gidilebilir. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun ihtiyari olması nedeniyle kanunen zorunlu arabuluculuktaki gibi belirli süre sınırı yoktur.

11- Kiracı ve mülk sahibi ticari ise arabulucuya gitmek zorunlu mu?
Her iki tarafın (mülk sahibi-kiracı) ticari işletme olması halinde kira alacakları dava şartı arabuluculuk kapsamındadır. Dava açmadan önce arabulucuya başvurulması kanuni bir zorunluluktur. Dava açılmadan önce arabulucuya gidilebildiği gibi dava açıldıktan sonra arabulucuya gidilmek istenirse mahkeme davayı 3 ay ertelemektedir. Bu süreç içerisinde çözüme varılmadığı takdirde hakim bu süreyi 3 ay daha uzatır.

12- Arabuluculuk pahalı mı ücreti kim öder?
Bir davanın ilk derece mahkemesi, istinaf ve temyiz süreleri ile birlikte sonuçlanması 5-10 yıl zaman alabilmektedir. Oysa arabuluculukta tarafların birkaç saatte bile sonuca ulaşmaları mümkündür. Ekonomiktir, dava harcı, mahkeme giderleri, keşif, bilirkişi ücreti gibi masraflar yoktur. Tarafların aksine bir anlaşması yok ise arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre taraflarca eşit olarak ödenir.

13- Arabulucuda anlaşma sağlanamazsa dava açılabilir mi?
Süreç kontrolü taraflardadır. Yargısal çözümde karar verme yetkisi üçüncü bir kişinin elinde iken arabuluculukta tarafların iradesindendir. Taraflar mevcut hukuk düzenlemelerine ve usullerine bağlı kalmadan sadece kendilerine özgü çözüm üretme şansına sahiptir. Tarafların istemedikleri bir karar alınması mümkün değildir. Anlaşma sağlanaması halinde her zaman mahkemeye gidilebilir.

14- Arabuluculuk belgesinin hukuki niteliği nedir?
Arabuluculuk anlaşma belgesi, mahkeme ilamı niteliğinde bir belgedir. Bu nedenle taraflar arasındaki ihtilafı nihai olarak çözüme kavuşturmaktadır. Arabuluculukta anlaşmaya varılan hususlarla ilgili dava açılması mümkün değildir.
(Oya Armutçu /Hürriyet)

Ev sahipleri bunu sakın yapmayın! 12 aylık kirayı...

Kiralama formülüne 'yeşil ışık'

Yüksek kiraya formül! Avrupa'da da uygulanıyor

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ömer karaca20 Şubat 2022 23:49

    Ben üç sene olucak temmuzda kirada oturuyorum ve mal sahibi temmuzda kontrat yenilemicez diyor tadilat yada Satıcam diyor aslında daha fazla kiraya vermek için diyor benim izlem yol nedir yardımcı olabilecek bi arkadaş varmı kiramı hep gününde yatırdım az degil kiramda ama daha çok istiyor mal sahibi düzenimi bozuyor ne yapmalıyım

  • bir ev sahibi15 Haziran 2022 15:13

    mal adamın çık derse çıkmalı yok ben çıkmam diye bir şey olabilir mi burada kıstas sözleşme süresi yani sözleşme içinde sizi çıkarmamalı ama sözleşmenin bitime yakın sözleşmeyi yenilemeyeceğim çık kardeşim demek mal sahibinin hakkıdır bence hükümetler burada ev sahibi ile uğraşıyor asıl yapması gereken evi olmayana ev sahibi yapmak 

  • Cemal tozdemir.06 Ocak 2022 17:56

    33 senedir kiracıyım bina sahibi aynı kişi,10 dairelik binayı satmış ama hiç bir kimseden ne noterden ne satan dan ne de satın alandan resmi bir yazı gelmedi.binada 3 kiracıyız diğerleri boş çoktandır kiraya vermediler.yenilenmek için satılmış geri dönüşüm le ilgisi yok.Taşınmak için yardım talebinde bulunabilirmiyim buna hakkım varmıdır,?Maksat direnmek değil dir haklarımı öğrenmek istiyorum.Belediyeden yıkım kararı için gelenler oldu boş dairelerde tespit yaptılar.numune gibi örnek aldılar duvarlardan.Birde benim elektriğimi suyumu kestirebilirmi.

  • Mehmet Selen23 Ekim 2021 01:22

    Ben öğrenciyim ev sahibim evi sattı yeni alan kişide çıkmamı istiyor tadilat yapacağını söyledi daha sonra 5 ay sonra tadilata başlayacağını ve 5 aylık Yeni sözleşme yapmam gerektiğini söyledi bir de kirama zam getirdi kime şikayet ederim daha benim 10 aylık sözleşmem vardı

  • baturayersin19 Eylül 2021 08:54

    mal sahibi satarken haber vermek zorunda noterden kiracıda boşatmak zorunda beli süre içinde 

  • Berber Bekri 18 Eylül 2021 22:06

    Kontratı eski ev sahibiyle yaptığı için yeni ev sahibi evi aldığıgünden Birgün önce kapıya "TANIMIYORUM " yazıp iki de şahit bulursa kiracı ömür boyunca kiradan muaf olur...bu bilgiden haberi olmayan beleşçi zavallı ve ezik kiracılara bildirelim zira çok sever kiracı milleti beleşe oturmaya hep yaprağını sever kıtır kıtır...

  • D. D. 23 Mart 2022 08:58

    Kiracı milleti beleşe oturmaya bayılmıyor beyefendi. Kiracıların çoğu mevcut evinden çıkmıyorsa, ev sahipleri yüzündendir.  Oturulmayacak evlerini "saray" sanarak 2 kat artış isteyen aç gözlü ev sahiplerinden korunmaya çalışıyorlar.      

  • Kahraman Cafer12 Mart 2022 21:16

    Valla yüzsüz.. bencil aç gözlü ev sahibi çok.. kiracininda iyisi çok kimse beleşe oturmak istemiyor..sadece insafsız ama aç gözlülük yapan ev sahibi 8atmeiyor. Yoksa herkes hakkını bilecek tabi.. senin gibi karalama ci.....illeti milleti kendine yakışanı kafasına göre yazar ancak..

  • Cem Karaca 29 Ocak 2022 23:33

    Kimse beleşe oturma derdinde değil! Ev sahibi kiracı alıyor, köle değil. Herkes kendi haklarını bilmek zorunda. Kötü kiracılar olduğu gibi kötü ev sahipleri de var. Genellikle ev sahipleri daha kötü. 😊

  • ismail18 Eylül 2021 13:04

    satılan evlerin fiatı ikiye katladı buna birşey yapılamıyor adamın evi 400.000 tl imiş 1000 tl ye kiraya vermiş ev şimdi 800.000 tl olmuş  şimdi kirası 2000 tl olmasınmı neymiş kira pahalı imiş  pahalı diyenler marketlere gitmiyorlar herhalde ayçiçek yağı 30 tl den 80 tl oluş buna  bişey denilemiyor neymiş kiralar uçmuş memlekette uçmayan birşey söyleyin. bu arada kiracıları gaza getirmeyin

  • bir ev sahibi15 Haziran 2022 15:18

    aynen kardeşim burada garibanı nasıl ev sabihi yaparız diye kafa patlatacaklarına durduramadıkları enflasyonu ev sahiplerine yüzde 25 sınırı getirerek frenlemeye çalışacaklar galiba kasaba manava bakkala dur diyen yok kiracılar da haklı ama manavda bakkal da kuzu kuzu on kat fyat öderken onlara laf yok

  • Ali18 Eylül 2021 10:40

    Kiracılar hep haklıdır. Bir kiracım vardı 3 sene kira ödemedi. Kiracıyı kimse çıkaramaz eviniz boş kalsın daha iyi. Kiraya felan vermeyin. Yada başta yüklü depozito yada senet alın.