BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEv sahiplerine kötü haber----

Ev sahiplerine kötü haber

Ev sahiplerine kötü haber
11 Mart 2014 - 08:47 www.finansgundem.com

Düşük harç ödenmesi için 150 bin liralık bir evin tapuda 20 bin lira gösterilmesi dönemi bitiyor

Gayrimenkul alım satımlarında tartışma konusu olan değerleme sorunu çözüme kavuşuyor. Konut ve arsa almak isteyenler için banka, belediye, emlak şirketleri ve farklı kurumlar tarafından yapılan değerlere standart getiriliyor.

Star'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmasına göre Türkiye’de gayrimenkul değerleri uluslararası kriterlere göre belirlenecek. Değerlemede, hastane, okul ve metroya uzaklık, ana cadde üzerinde olup olmadığı, kat izni ve ilave imar hakkı göz önünde bulundurulacak. Dünya Bankası ile yapılan çalışma kapsamında ev ve arazinin alım satımı 50 parametreli bir değerleme sistemine göre yapılacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü konuya ilişkin hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlarken gözler, çalışmada yer alan diğer kuruluşlara çevrildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Maliye  ve belediyelerin çalışmalarını kısa sürede tamamlaması bekleniyor. Yeni dönemde 50 bin liralık bir evin düşük harç ödenmesi için tapuda 20 bin TL gösterilmesi ya da bankadan kredi almak için fiyatının 80 bin TL’ye çıkarılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

2015 yılında devrede

Yıl sonuna doğru değerleme projesinin belirli bir aşamaya gelmesi öngörülüyor. Değerleme haritası ile düşük vergi ve harç ödemek için emlak değeri ile bankadaki rayiç bedel arasındaki yüksek fiyat farkı olmayacak. Kamulaştırmada da bu veriler kullanılacak. Bir Bakanlık yetkilisi “Bu yıl devreye alınması zor olabilir ancak önümüzdeki yıl sistem faaliyete geçebilir” dedi.

BİRÇOK AB ÜLKESİNDE DE UYGULANIYOR

Gayrimenkul değerlerine belirli bir standart getirmesi amaçlanan sistem, Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanıyor. Türkiye’de ise altı yıl önce gündeme gelmesine rağmen fazla mesafe kat edilememişti. Ancak son birkaç aydır sürecin hızlandırılmasına yönelik ciddi çaba harcanıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında 13 Ağustos 2008’de konuyla ilgili protokol imzalanmıştı. Projenin amaçları arasında mülkiyet verilerinin yanında mekânsal bilgilerin ve değer verilerinin uluslararası standartlarda tutulmasının sağlanması da yer alıyor. Uluslararası kriterlere göre yapılacak yeni değerleme sistemi sonrasında oluşturulacak veriler kentsel dönüşümde de kullanılabilecek.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)