BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEv almak için doğru zaman mı?----

Ev almak için doğru zaman mı?

Ev almak için doğru zaman mı?
17 Ağustos 2022 - 14:50 www.finansgundem.com

FED’in rekor faiz artırımlarıyla soğuyan konut piyasasında ev fiyatlarında hafif düşüşler yaşansa da, alıcılar için önemli olan doğru zamanı tahmin edebilmek.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında FED’in rekor faiz artırımlarına gitmesi konut piyasasındaki şişkinliği ve sıcaklığı biraz olsun dindirdi. Faiz artırımlarından ilk etkilenen sektörlerin başında gelen konut piyasasında talepte hafif bir yavaşlama görülürken arz ise yüksekliğini koruyor.

Potansiyel alıcıların ilgisinin Temmuz ayında düşmüş olması yine de fiyatların yüksek seyretmesini engelleyemiyor. Peki şimdi, ev satın almak için doğru zaman mı?

Skynews’ün haberine göre, birçok alıcı bu ikilemle karşı karşıya. Ev fiyatları ise rekor seviyelere ulaştıktan sonra biraz olsun durulmuşa benziyor. Fiyatların biraz daha düşmesini beklemek makul bir seçenek gibi gözükse de, piyasada yeni bir yükseliş trendinin başlaması da olasılıklar dahilinde.

Kiraların artması bekleniyor

Londra merkezli bir ekspertiz kuruluşu olan Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) aylık anketine göre, uzmanların yüzde 27’si potansiyel ev alıcılarının ilgisinde düşüş gözlendiğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu durum, yeni alıcıların ilgisinin art arda düştüğü üçüncü ay olarak kayıtlara geçtiği anlamına geliyor. Ancak uzmanlar, önümüzdeki aylarda kiralarda da artış beklendiğinin altını çiziyor.

Bir kahin olmasa da, kişisel finans uzmanı Gemma Godfrey, şimdi ev satın almanın mantıklı olup olmadığını tartışanlara bazı tavsiyelerde bulunuyor. Godfrey, “Bir ev satın almak istiyor ancak bunun için en doğru zamanın ne zaman olduğunu bilmiyorsanız, ev kiralamak yerine o evi satın almalı ve bunu da doğru zamanda yapabilmelisiniz. Bunun için ise ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini ve eğer düşecekse bunun ne zaman olacağını doğru tahmin edebilmelisiniz” diyor.

Alıcılar gibi satıcılar da endişeli

Ancak konut piyasasında yaşanacak bir düşüşün satıcılar için, alıcılardan daha büyük bir endişe kaynağı olduğunu unutmamalısınız. Bir alıcı istediği evi daha ucuza almayı isterken kaçırabilir ancak bu onu diğer alternatiflere bakmasını engellemez. Ancak bir ev aldıktan sonra evin değeri düşerse, satıcı için bu durum, fiyatların düzelmesini beklemesi anlamına gelecektir ve bu da yıllar sürebilir. Dolayısıyla, piyasanın şu anki koşullarında, ev fiyatlarında yaşanan hafif yavaşlama da göz önünde bulundurulursa, satıcıların evlerin satmak için alıcılardan daha istekli ve daha pazarlığa açık olduklarını söylemek yanlış olmaz.

Duygusal götürü

Ayrıca, özellikle alıcılar için, bir ev satın almak yerine kirada oturmanın tercih edildiği her an, kişinin kendi evinde yaşıyor olmanın keyfini çıkarmasını öteleyecek ve kişiyi duygusal anlamda karamsar kılacaktır. Bu da duygusal anlamda bir götürü anlamına gelir.

Eğer evinizi hangi bölgeden satın alacağınıza üç aşağı beş yukarı karar verdiyseniz ve o bölgede talebin yüksek olduğunu tespit ettiyseniz, bir potansiyel alıcı olarak elinizi çabuk tutmanız doğru bir hamle olabilir. Çünkü bekleyiş, hayalinizdeki evin kaçmasına neden olabilir.

Faizlerle birlikte ipotek oranları da yükseliyor

Doğru ve sizin için en uygun evi bulmak zaten zaman alan ve emek isteyen bir iştir. Buna konut piyasasındaki dalgalanmaları da eklediğinizde ve faiz oranlarının daha da yükseldiğini düşündüğünüzde, ipotek oranlarındaki yükselişle birlikte ev almanız iyice zorlaşabilir. Bu sürede, depozito için yaptığınız tasarrufları, kiraya vermek zorunda kalabilirsiniz.

Nihai hedef ev sahibi olmak

Potansiyel ev alıcılarının şu anda piyasada birçok belirsizlik olduğunu kabullenmesi gerekiyor. Ev fiyatları yükselebileceği gibi büyük bir çöküş de yaşayabilir. Önemli olan, potansiyel bir ev alıcısı olarak kendi şartlarınızı doğru tanımlamak, ona göre araştırmalar yapmak ve uygun fiyatlı seçenekleri karşılaştırmaktır.

Unutmayın, ev almak doğru zamanlama gerektirse de nihai hedefiniz olmalıyken, kirada oturmak nihai hedefiniz olmamasına rağmen yine de doğru zamanlama gerektirir. Sadece ev fiyatlarının değil, kiraların da arttığını aklınızdan çıkarmamalısınız.

ABD'de konut başlangıçları 1 yılın en düşük seviyesinde

 

Konut Fiyat Endeksi yüzde 9 arttı

 

Türkiye'de temmuz ayında 93 bin 902 konut satıldı

 

Konutta panik: ABD’liler evlerini hızlıca satmaya çalışıyor!

 

İngiltere'de konut fiyatları keskin düşüşte

 

Konut fiyatları bu yıl düşecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)