BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEski Fed Başkanı Alan Greenspan: Resesyon en olası sonuç----

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan: Resesyon en olası sonuç

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan: Resesyon en olası sonuç
06 Ocak 2023 - 17:26 www.finansgundem.com

Fed’in faiz artışlarının ne zaman sonlanacağı en çok ona danışılıyor. Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, ABD ekonomisinin resesyona girmesini oldukça muhtemel görüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi yüksek enflasyonla mücadele etmek için yüksek faizlerle boğuşuyor. Fed’in şahin tutumunun bu yıl sona ermeyeceğine dair görüşler ise giderek ağırlık kazanıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar ve ekonomistler ise gelecek öngörüleri için Eski Fed Başkanı Alan Greenspan’e danışıyor. Greenspan, ABD ekonomisinin muhtemelen resesyona gireceğini düşünüyor.

Ücretler ve istihdam yumuşamalı

Entrepreneur’den Steve Huff’ın haberine göre, Greenspan, Fed'in enflasyonla mücadele amaçlı agresif faiz oranı artışları nedeniyle ABD ekonomisinde bir durgunluğun muhtemel olduğuna inanıyor.

96 yaşındaki Greenspan, ABD ekonomisiyle ilgili en çok danışılan kişilerin başında geliyor. 19 yıl boyunca Fed Başkanı olarak dört ABD başkanının altında beş dönem görev yapan Greenspan, Fed'in son faiz artışlarından şüphe duyulduğunda, pek çok insanın dinlediği kişilerin başında geliyor.

Aynı zamanda Advisors Capital Management Ekonomi Danışmanı da olan Greenspan, kendisiyle yapılan röportajda, enflasyonu düşürmek için bir durgunluğun gerekli olup olmadığı sorusuna, “Şu anda en olası sonuç bir durgunluk gibi görünüyor” cevabını veriyor.

Greenspan, “Son iki aylık enflasyon raporu fiyat artış hızında bir yavaşlama gösterse de bu, fiyatların hala yükseldiği gerçeğini değiştirmiyor” diyor. Greenspan, “Ancak enflasyondaki yavaşlamanın, en azından hafif bir durgunluğu önleyecek kadar önemli bir Fed geri dönüşünü garanti edeceğini düşünmüyorum” diye ekliyor.

Greenspan'a göre, daha yüksek ücretlerin ve yaygın istihdamın da enflasyondaki gerilemenin geçici olmaktan öteye gitmesi için daha da yumuşaması gerekiyor. Greenspan, “Yani enflasyon cephesinde kısa bir sükunet dönemi yaşayabiliriz, ancak bence bu çok geç olacak” diyor.

2023 zor bir yıl olacak

Faiz oranlarındaki artışlarla ilgili olarak ise Greenspan, enflasyonun kötüye gitmesi ve muhtemelen dalgalı bir ekonomiyi başlangıç noktasına geri döndürmesi korkusuyla Fed'in Faiz oranlarını gevşetme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Greenspan, “Ayrıca, özellikle önlemin gerçekten istikrarsız mali koşullara tepki olarak değil de yalnızca borsayı korumak için alındığı görülürse, bu durum Fed'in istikrarlı fiyatların sağlayıcısı olarak güvenilirliğine potansiyel olarak zarar verebilir” şeklinde konuşuyor.

Nihayetinde Greenspan, 2023 ekonomisi hakkında hiç olmadığı kadar iyimser görünüyor. Greenspan, bundan daha kötülerinin çok kez yaşandığının da altını çiziyor. Greenspan sözlerini şöyle noktalıyor: “2023'ün bu kadar değişken olmasını beklemiyorum. Enflasyonun geçici olmasını bekleyen bir Merkez Bankası'ndan, enflasyonu düşürmek için on ay boyunca art arda yedi faiz artışı gerektiğini düşünen bir Merkez Bankası'na geçtik. Bu, faiz oranı hedefinde toplam yüzde 4,25'lik bir artış anlamına geliyor ve daha fazlasının da gelmesi bekleniyor. Ukrayna'daki savaşın yarattığı muazzam miktardaki belirsizliği de eklediğinizde, 2023'ün piyasa oynaklığı açısından zirveye çıkmak için zor bir yıl olacağına inanıyorum.”

FED borsalarda ralli istemiyor

 

Fed Başkanı Bullard'tan resesyon yorumu

 

IMF eski baş ekonomisti: ABD resesyon yaşayabilir

 

2023'te küresel resesyon muhtemel

 

Ekonomistler de resesyona 'evet' diyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)