BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon yıl sonunda yüzde 70'leri aşacak----

Enflasyon yıl sonunda yüzde 70'leri aşacak

Enflasyon yıl sonunda yüzde 70'leri aşacak
05 Eylül 2023 - 06:58 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın tahminlerini Ağustos ayı enflasyon rakamları yıllık bazda yüzde 58,94 ile zirveye yükselmiş durumda. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 70'leri aşacağı tahmin ediliyor.

Tüik enflasyon verisine göre iki ayda enflasyondaki artış yüzde 19,44 seviyelerinde. Yıllık artış ise yüzde 58,94 ile zirveye yükselmiş durumda. Vergi ayarlamaları ve kurda meydana gelen oynaklıkların etkisinin yüksek olduğu enflasyonda ulaştırma, gıda grubundaki hızlı artışlar dikkat çekiyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre Merkez Bankası'nın yüzde 58 olan yıl sonu enflasyon tahmini aşıldığını ve dönem sonu itibariyle yüzde 70'in üzerinde enflasyon görülmesinin kuvvetle muhtemel olduğu vurgulandı.

TÜİK verilerine göre işlenmemiş gıda fiyatları aylık yüzde 5,58 artarken taze sebze ve meyveler ağustosta temmuz ayına göre yüzde 9,31 zamlandı. Taze sebze ve meyvede yıllık enflasyon ise yüzde 106'ya dayandıTaze sebze ve meyvede yıllık enflasyon ise yüzde 106'ya dayanmış durumda. Alkollü içecek ve tütün grubunda ay başında gelen sigara zamlarının etkisiyle aylık enflasyon yüzde 3,77 arttı ve manşet enflasyona 0.14 puanlık yükseltici etki yaptı.

Dayanıklı mallarda aylık enflasyon yüzde 7,82

Konut grubunda kira artışlarının etkisiyle yüzde 6,89 enflasyon manşet tüketici enflasyonunu 0.86 puan yukarıya çekti. Ev eşyası grubunda enflasyon içinde barındırdığı dayanıklı tüketim mallarının TL’deki değer kaybının birikimli etkisini net şekilde yansıtması nedeniyle ağustosta aylık yüzde 9,36 artış gösterdi. Bu grubunda manşet tüketici enflasyonuna 0.78 puanlık yükseltici yönde etki yaptı. Dayanıklı mallarda ise aylık enflasyon yüzde 7,82 arttı yıllık enflasyon yüzde 63,04'e taşındı.

Ulaştırmadan manşet enflasyona 2.78 puan etki

Ulaştırma grubunda İstanbul’da taksi ücretlerine gelen yüksek zammın yanı sıra şehir içi taşıma ücretleri ile şehirlerarası taşıma ücretlerine gelen çift haneli fiyat artışları ulaştırma grubunda aylık enflasyonun yüzde 16,61 gibi çok yüksek oranda artmasına neden oldu. Ulaştırma grubundan aylık manşet tüketici enflasyonuna etki 2.78 puan oldu.

Haberleşme grubunda yüzde 4,28 aylık artış manşet enflasyonu 0.14 puan, sağlık grubunda yüzde 7,98’lik aylık artış 0.32 puan, eğlence ve kültür yüzde 7,88 artarak 0.25 puan etkiledi.
Lokanta ve oteller yüzde 7,09 artış gösterdi manşet tüketici enflasyonuna 0.67 puan etki yaptı. Sezon ve yüksek talep ile kur etkisi bu gruptaki enflasyonu arttırdı. Çeşitli mal ve hizmetlerde ise aylık enflasyon yüzde 7,55 arttı ve manşet tüketici enflasyonuna 0.35 puan yükseltici etkide bulundu.
Enerji enflasyonu aylık yüzde 14,23 artarken hizmet enflasyonunda temmuzdaki yüzde 9,81 artışın ardından ağustosta da yüzde 9,19 yükseliş yaşandı. Hizmet enflasyonu yıllık oranda yüzde 80’e dayanırken Merkez Bankası PPK özetlerinde de hizmet enflasyonundaki katılığa dikkat çekmişti.

ŞANS OYUNLARI ZAM ŞAMPİYONU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şans oyunlarındaki yüzde 74,67 fiyat artışını yüzde 53,35 ile taksi ile şehir içi yolcu taşımacılığı, yüzde 42,44 ile kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı, yüzde 36,57 ile demir yolu ile şehir içi yolcu taşımacılığı izledi. Ağustosta fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 26,11 ile kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları, yüzde 21,31 ile otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı, yüzde 18,45 ile ekmek yer aldı.

MB'DEN GÜÇLÜ FAİZ ARTIŞ BEKLENTİSİ

TÜİK verilerine göre işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki ve tütün ile altın hariç çekirdek B enflasyonu ağustosta aylık yüzde 9,32 yükseldi, yıllık B çekirdek enflasyonu yüzde 63,52'ye çıktı. Enerji, gıda ve içecekler, içki ile tütün ve altın hariç C çekirdek enflasyonunda ise ağustosta temmuza göre aylık artış yüzde 8,89 oldu ve yıllık C çekirdek enflasyonu yüzde 64,85'e çıktı. Uzmanlar ağustos verisi sonrasında Merkez Bankası’nın ağustostaki şok faiz artışı sonrasında daha düşük artış beklentisini geride bırakarak Merkez Bankası’nın aynı güçlü artışlara devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Gedik Yatırım Baş Ekonomisti Serkan Gönençler, enflasyon verilerinin beklenenden çok daha kötü geldiğini aylık enflasyon rakamlarının kur geçişkenliğinin tam gaz devam ettiğine işaret ettiğini söyledi.
TSKB Ekonomik Araştırmalar Baş Ekonomisti Şakir Turan ise Ağustosta döviz kurlarındaki yükselişin gecikmeli etkileri ile birlikte vergi ve asgari ücret artışı gibi hem maliyet hem de talep kaynaklı etkenler temmuzda olduğu gibi yine belirgindi.Bazı ürünlerde maliyet şoku hafiflese de ikincil etkilerle ve beklentilerdeki bozulma ile pek çok ürün ve hizmette fiyat baskısının sürdüğünü söyledi. Turan ayrıca enflasyon oranlarındaki yükselmenin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Lagarde: Enflasyon hedefleri için "etkili iletişim kurulmalı"

 

Yıllık enflasyon yüzde 58.94 oldu

 

TÜİK, bugün Ağustos enflasyonunu açıklayacak

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Çelik05 Eylül 2023 15:02

    Sabit gelirli ve emeklilerin durumu içler acısı. Başka ülkelerde olsa büyük toplumsal olaylar çıkar. 

  • Ytd05 Eylül 2023 09:04

    Piyasalara müdahe sürekli ülke rezevrlerini birikimlerini harcayarak kura müdahele yaparak faizleri gercek enflansyonun üstüne çekmeyerek tekrar tekrar aynı yanlışları yaparak ülkenin krizden yüksek enflansyondan pahalılıktan kurtulması imkansız