BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon verisi sonrası Fed üyelerinden kritik açıklamalar----

Enflasyon verisi sonrası Fed üyelerinden kritik açıklamalar

Enflasyon verisi sonrası Fed üyelerinden kritik açıklamalar
11 Kasım 2022 - 08:10 www.finansgundem.com

ABD'de ekim ayı enflasyonunun beklentinin altında gelmesi sonrası, Fed üyeleri önemli açıklamalarda bulundu.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, ABD'de dün açıklanan ekim ayı enflasyon rakamları sonrası yaptığı değerlendirmede Fed'e "daha ölçülü" bir hızla faiz artırımlarına devam etmesi çağrısı yaptı.

Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatması görüşünü daha önce de dile getiren George, dün yaptığı açıklamada, enflasyonun son 4 aydır düşmekte olduğuna işaret ederek "daha ölçülü" bir yaklaşım içinde olunmasını istedi.

"Hiç kuşkusuz, para politikası gelecekteki enflasyon bekleyişlerinin iyice yerleşmesinden kaçınmak için yüksek enflasyona kararlı şekilde yanıt vermeli" diye konuşan George, "Faiz artırımlarına daha ölçülü bir yaklaşım, politika yapıcılar ekonominin yüksek faizlere verdiği yanıt konusunda yargıya varırken özellikle faydalı olabilir" dedi.

George, Fed'in faizleri nereye kadar yükseltmesi gerektiğini söylemezken, "Ne kadar sıkılaştırmanın gerekli olduğunu sadece ekonominin ve enflasyonun dinamiklerini gözleyerek belirleyebiliriz, bu teori ile veya pandemi öncesindeki göstergeler ile önceden belirlenemez" diye konuştu.

Tek bir ay zafer ilan etmek için yeterli değil

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, yaptığı değerlendirmede, "Ekim ayı verisi iyi haber. Ancak tek bir ay zafer ilan etmek için yeterli değil. Fed enflasyonu yüzde 2 hedefine getirmekte kararlı olacak" diye konuştu.

Çekirdek hizmet enflasyonunun yükselmeye devam ettiğini, yüzde 7,7 seviyesindeki manşet enflasyonun "sınırlı bir rahatlama" sağladığını ve hala zaferden uzak olduklarını belirten Daly, "Enflasyonu aşağı getirmek konusunda kararlı olmalıyız. İşimiz tam olarak bitene kadar politikayı ayarlamaya devam edeceğiz" dedi.

Para politikasının şu anda ılımlı şekilde sınırlayıcı olduğunu da anlatan Daly, "Verileri izlememiz gerekli. Kayda değer bir belirsizlik var. Ancak şimdi Faiz artırım hızını düşürme zamanı. Fed faizinde tepe noktasının ne olacağı konusunda çok fazla belirsizlik var. O tepe noktasına yavaş yavaş yapılacak faiz artırımları ile ulaşılmasını destekliyorum. Faiz artırımlarını durdurmak tartışma konusu değil" ifadelerini kullandı.

Enflasyon riskleri ortadan kalkana kadar sıkılaştırma politikası devam etmeli

Öte yandan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise, merkez bankacılığı sisteminin enflasyonda yukarı yönlü riskler ortadan kalkana kadar sıkılaştırma politikasını devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyonun yavaşlamakta olduğuna dair bazı umut verici yeni işaretler gördüklerini belirten Mester, ancak ABD Merkez Bankası'nın hala karşı karşıya olduğu ana riskin çok yüksek seviyedeki fiyat baskılarını azaltmak için yeterince agresif şekilde hareket etmemek olduğunu vurguladı.

"Cari enflasyon seviyesi ve geniş tabanlı yapıcı, ısrarcılığı dikkate alındığında, para politikasının enflasyonu yüzde 2 patikasına doğru daha sürdürülebilir bir düşüşe sokmak için daha sınırlayıcı hale gelmesi ve bir süre sınırlayıcı olmaya devam etmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuşan

Mester, Aralık ayında yapılacak politika toplantısında ne kadar büyük bir faiz artırımı yapılması gerektiği konusunda ise bir ifade kullanmazken, "Fed'in faizleri ne kadar yukarı itmesi gerektiğinden emin değilim, bu enflasyonu ne olacağına bağlı" dedi.

Cleveland Fed Başkanı Mester bu yıl FOMC'nin oy verme hakkı olan üyelerinden biri.

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

ABD Başkanı Biden enflasyon verilerini değerlendirdi

 

New York borsası günü "ralliyle" kapattı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)