BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon düşmeye devam edecek----

Enflasyon düşmeye devam edecek

Enflasyon düşmeye devam edecek
24 Eylül 2013 - 15:10 www.finansgundem.com

TCMB PPK toplantı özetinde, nflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam edeceği belirtildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam edeceği, bununla birlikte temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir" denildi.
Kurulun 17 Eylül tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 24 Eylül 2013 tarihli toplantı özetinde, ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,10 oranında azaldığı ve yıllık enflasyonun yüzde 8,17'ye gerilediği anımsatılarak, bu düşüşte işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarının belirleyici olduğu kaydedildi.
Özete göre, bu dönemde gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkısı önceki aya kıyasla 0,9 puan azalırken, Türk Lirası'ndaki değer kaybının yansımaları ile temel enflasyon göstergeleri sınırlı bir oranda yükseldi.
Gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 10,25'e geriledi. Ağustos ayında işlenmemiş gıda grup enflasyonu, belirgin olarak düşen taze meyve-sebze fiyatları kaynaklı olarak geriledi. İşlenmiş gıda grubunda ise ekmek ve tahıllar grubunda fiyat artışlarının oldukça yavaşlamasına karşın, diğer işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artış sonucunda yıllık enflasyon yüzde 8,32'ye yükseldi. Öncü göstergeler, eylül ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının yıllık artış oranının gerilemeye devam edeceğine işaret ediyor.
Ağustos ayında enerji fiyatlarının temelde Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artış sonucu yükselmesine rağmen yıllık enerji enflasyonu baz etkisiyle geriledi. Benzer şekilde, eylül ayında akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında süren artışa karşın yıllık enerji enflasyonunun düşmeye devam edeceği öngörülüyor.
Hizmet fiyatları ağustos ayında yüzde 0,61 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu artış eğilimini sürdürerek yüzde 8,18'e yükseldi. Bu dönemde mevsimsellikten arındırılmış veriler hizmet enflasyonunda ana eğilimin de yüksek seyrini koruduğuna işaret ediyor. Temel mal grubu yıllık enflasyonu ise ağustos ayında yüzde 4,58'e yükseldi. Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışları sürerken giyim grubunda mevsimsel fiyat düşüşü geçen yılların altında bir oranda gerçekleşti. Bu çerçevede, özellikle Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkisiyle, temel mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış artış eğilimi yukarı yönlü bir seyir izledi.
Özette, "Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam edeceği, bununla birlikte temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir" denildi.
"Dış ticaret ve cari dengeye ilişkin veriler öngörüler doğrultusunda gerçekleşmektedir"
2013 yılı ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) beklenenden daha güçlü bir artış sergilediği bildirilen özete göre, mevsimsellikten arındırılmış verilerle yılın ilk çeyreğinde belirgin bir artış gösteren nihai yurt içi talep ikinci çeyrekte yatay seyrederken, stok değişimi gerek yıllık gerekse dönemlik büyümeye önemli bir katkı sağladı. Öte yandan, bu dönemde zayıflayan küresel talebin de etkisiyle ihracat daha ılımlı bir seyir izledi. Böylece, toplam talep koşulları enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmadı.
Son dönemde açıklanan verilerin nihai yurt içi talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilen özette, şunlar kaydedildi:
"Tüketim malları üretim ve ithalatı temmuz ayında dönemlik bazda artış kaydederken, üçüncü çeyreğe ilişkin beyaz eşya ve otomobil satışları ile kredi kullanımına ait mevcut veriler tüketim talebinde artışa işaret etmektedir. Sermaye malları ithalatı ile taşıt hariç sermaye malları üretimi ve metalik olmayan diğer mineral maddeler üretimi ise yatırımlarda zayıf bir görünüm çizmektedir. Temmuz ayı sanayi üretimi bir önceki çeyrek ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir. Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve İktisadi Yönelim Anketi (İYA) anket göstergeleri ile öncü ihracat verileri de üretimde üçüncü çeyrek genelinde ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir.
Dış ticaret ve cari dengeye ilişkin veriler öngörüler doğrultusunda gerçekleşmektedir. Kısa vadede altın ticaretinden kaynaklanan baz etkisi nedeniyle yıllık birikimli cari açıkta artış beklense de, söz konusu etki hariç tutulduğunda cari işlemler dengesindeki kademeli iyileşmenin süreceği tahmin edilmektedir."
Özete göre, tarım dışı istihdamdaki yavaşlamanın etkisiyle mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranları 2013 yılı haziran döneminde artış gösterdi. Bu dönemde başta sanayi istihdamı olmak üzere alt kalemlerin çoğunda yavaşlama gözlendiği beliritlen özette, "PMI İstihdam Endeksi ile TCMB İktisadi Yönelim Anketi göstergeleri arasında yer alan Toplam İstihdam Beklentisi sanayi istihdamındaki zayıf seyrin sürebileceğine işaret etmektedir. Bunun yanı sıra, küresel ekonomiye dair belirsizlikler önümüzdeki dönemde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini korumaktadır" denildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)