BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Enerjide 130 milyar $ yatırım gerek"----

"Enerjide 130 milyar $ yatırım gerek"

Enerjide 130 milyar $ yatırım gerek
06 Şubat 2013 - 15:55 www.finansgundem.com

Accenture Türkiye Enerji Sektörü Başkanı Hakan Irgıt: 2023'e kadar 100-130 milyar dolar arası bir enerji yatırımın yapması gerekiyor''

Accenture Türkiye Enerji Sektörü Başkanı Hakan Irgıt, ''Türkiye'nin 2023 yılına kadar 100-130 milyar dolar arası bir enerji yatırımı yapması gerekiyor'' dedi.
Accenture işbirliğiyle Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan ''Küresel Enerji Mimarisi Performans İndeksi 2013 Raporu''nun sonuçlarını paylaşan Irgıt, ''Türkiye listede 44. sırada yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin daha üst sıralarda olmasını istiyoruz. Türkiye'nin 2023 yılına kadar 100-130 milyar dolar arası bir enerji yatırımın yapması gerekiyor. Enerji Borsası'nın bu yatırımı çekmek konusunda büyük yardımı olacağına inanıyorum'' dedi.
Türkiye'de kişi başı enerji tüketiminin 18,000 kilowatt saat olduğunu belirten, ''Önümüzde ciddi bir yol var. İlerde Türkiye'nin enerji tüketim miktarı çok daha artacak. Büyüyen ekonomilerde ekonomiler kuvvetlendikçe cari açık da etkileniyor. İnşaat, madencilik, demir çelik, otomotiv gibi enerji yoğun sektörler için özellikle önemli. Enerji teminimizin yüzde 70'si yurtdışından olduğu için, cari açığımızın çok ciddi bir şekilde enerjiden dolayı ortaya çıktığını görüyoruz'' dedi.
Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda kurulu hidroenerji santral kapasitesini 40,000 megawatta, rüzgar santrali kapasitesini 20,000 megawatta, güneş santrali kapasitesini 3,000 megawatta, jeotermal santral kapasitesini 600 megawata ve nükleer santral kapasitesini de 10,000 megawata çıkarmayı planladığını belirten Irgıt, Türkiye'nin akıllı şebekeler üzerinden yenilenebilir kaynak kullanımını yaygınlaştırmasının ve karbon piyasalarını aktifleştirmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
''Hidrokarbon hammadde fiyatlarındaki oynaklık Türkiye bütçe yönetimini zorlaştırmaktadır. Hali hazırda Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde 70'si ithal, yüzde 30'u ise yerli kaynaklarla karşılanmaktadır. İthal kaynakların yüzde 42'sini petrol, yüzde 40'ını doğalgaz ve yüzde 18'ini kömür oluşturmaktadır'' diyen Irgıt, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin atacağı adımların önemine dikkat çekti.
Irgıt, ''Arama çalışmalarının artırılması, LNG ve doğalgaz tesislerinin kurulması, yerli kömüre dayalı teşviklerin olması ve yurtdışında kömür maden yatırımlarının desteklenmesi arz güvenliği açısından önemli adımlar olacaktır'' dedi.
Irgıt, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda enerji yatırımların sürdürülebilir sonuçları ortaya çıkarabilmesi için enerji borsasının kurulmasının, doğalgaz piyasasının liberalleşmesinin ve enerji üssü olmaya yönelik projelerin oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin enerji mimarisini sağlamlaştıracak adımlara değinen Irgıt, serbest tüketici limitlerinin indirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve akıllı şebeke sistemlerinin bir strateji dahilinde koordineli geliştirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.
Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş ise ''Türkiye, Accenture'ın 'pivot ülke' olarak tanımladığı, yani kendi sınırları dışında etki alanı olan ve hem ticari hem de sosyopolitik yapısı ile etrafındaki coğrafyayı pozitif yönde etkileme yetkinliğine sahip bir ülke. Türkiye Accenture olarak rolümüzü, Türkiye'nin kurum ve şirketleri ile dünya ligindeki iddiasını gerçekleştirmesini sağlamak olarak tanımlıyoruz'' dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)