BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnerji krizi tarımı da vurdu----

Enerji krizi tarımı da vurdu

Enerji krizi tarımı da vurdu
05 Ekim 2021 - 08:29 www.finansgundem.com

Dünyayı 2007-2008 yıllarındaki gıda krizine sürükleyen bir dizi faktörün başında petrol fiyatlarındaki sert artış geliyordu. 2021 yılında da benzer bir durum yaşanıyor.

Birçok ülkeyi ve sektörü tehdit eden enerji krizi tarımı da etkisi altına aldı. Doğalgaz darboğazı Çin’den Hindistan’a, Avrupa’dan ABD’ye küresel ölçekte buğday, soya, mısır, şeker ve pamukta maliyetleri artırarak gıda üretimini aksatıyor. Küresel vadeli işlemler piyasalarında tarım ürünleri fiyatındaki aylık ortalama artış yüzde 2’yi buldu. Uzakdoğu’da elektrik kesintileri fiyat artışlarını tetiklerken, hasat mevsiminin verimsiz geçeceği endişesi de giderek artıyor. Soya fabrikalarının enerji sıkıntısı nedeniyle kepenk indirmesi, çiftçinin buğday ve mısır yerine farklı ürünlere yöneleceği beklentisi; analistlere göre, gelecek 12 ay boyunca tahıl fiyatlarını yukarı taşımaya devam edecek.

Chicago'da vadeli buğday fiyatları, ABD’de bu hafta açıklanacak tahıl stok verileri öncesinde küresel arz endişelerinin desteğiyle 7 dolar/buşel seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Buğday fiyatları son 1 ayda yüzde 7’nin üzerinde yükselirken, son bir yıldaki fiyat artışı da yüzde 32’ye dayandı. Dünyayı 2007/2008 yıllarındaki gıda krizine sürükleyen bir dizi faktörün başında petrol fiyatlarındaki sert artış geliyordu. Şimdi de tarlalarda doğalgaz şoku yaşanıyor. Enerji maliyetindeki artışın yarattığı arz kaygısıyla 1 ayda buğday yüzde 7, mısır yüzde 5 yükseldi. Biyoyakıt talebindeki artış beklentisi de şekere, fabrikaların kapanması soyaya yansıyor. Analistler ‘gelecek 12 ayda fiyat artışı sürecek’ diyor.


Dünyada birçok ülkeyi ve sektörü tehdit eden enerji krizi tarıma sıçradı. Doğalgaz darboğazı Çin, Hindistan, Avrupa ve ABD’nin birçok bölgesinde maliyetleri artırarak tarımsal üretimde sıkıntı yaratıyor. Bu da tahıl fiyatlarına yansıyor. Ürün hasadında yaşanan sorunların yanı sıra çiftçilerin daha düşük maliyetli ürünlere yöneleceği kaygısıyla buğday, soya, mısır, şeker, pamuk fiyatlarında artış yaşanıyor. Zaten son yılların en yüksek seviyesinde olan fiyatların gelecek 12 ay içinde tırmanmaya devam edeceği tahminleri yapılıyor.

Şiddetli bir enerji krizi dünya tarım ve gıda fiyatları için her zaman en büyük risk unsurlarından biri olmuştur. Tarımsal üretim, ya doğrudan fosil yakıtlar ya da enerji yoğun gübre gibi girdiler yoluyla büyük bir enerji tüketimi gerektirir. Daha yüksek enerji fiyatları maliyetleri artırmasından dolayı üretimi düşürür, üreticinin başka alanlara kaymasına neden olur ve fiyatların yükselmesine yol açar. Enerji ile ilgili üretim giderleri mahsuller arasında farklılık gösterebilir.

En çok mısır, buğday ve pirinci etkiliyor

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre dönüm bazında bakıldığında, sekiz ana tarım mahsulü mısır, sorgum, arpa, yulaf, buğday, pirinç, pamuk ve soya fasulyesi içinde enerji kaynaklı en yüksek maliyeti sahip ürünler mısır ve pirinç. Analize göre en düşük ürün ise soya fasulyesi. Araştırmanın sonuçlarıyla paralel bir şekilde son günlerde buğday, mısır ve pirinç fiyatlarında artış gözlemleniyor. Küresel vadeli işlemler piyasalarında tarım ürünleri fiyatındaki artış bu ay ortalama yüzde 2’yi buldu. Özellikle Çin ve Hindistan’da elektrik kesintileri fiyat artışlarını tetikliyor. Başlıca üreticilerde hasat mevsiminin verimsiz geçeceği endişesi, soya fabrikalarının enerji sıkıntısı nedeniyle kepenk indirmesi, çiftçinin buğday ve mısır yerine farklı ürünlere yöneleceği beklentisi analistlere göre gelecek 12 ay boyunca tahıl fiyatlarını yukarı taşımaya devam edecek.

2007 gıda şokunu da enerji tetiklemişti!

Dünyayı 2007/2008 yıllarındaki gıda krizine sürükleyen bir dizi faktörün başında petrol fiyatlarındaki sert artış geliyor. Enerji yoğun bir sektör olan tarım, petrolün yükselmesiyle yüksek girdi maliyetleriyle karşı karşıya kalınca tahıl fiyatları yükselmeye başlamıştı. Petrolün yükselmesi ayrıcı biyoyakıt talebini artırarak tarım ürünlerinin sofra yerine enerjiye dönüşmek için fabrikalara taşınmasına neden olmuştu. Buna ticari kısıtlamalar da eklenince küresel bir gıda şokunun fitili ateşlenmişti.

Rusya buğday ihracatına sınır getiriyor

 

Buğday fiyatlarında artış sürüyor

 

İklim krizi buğdayı vurdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)