BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarEnerji krizi Bitcoin’in geleceğini hazırlıyor----

Enerji krizi Bitcoin’in geleceğini hazırlıyor

Enerji krizi Bitcoin’in geleceğini hazırlıyor
14 Ocak 2022 - 15:27 www.finansgundem.com

Küresel enerji krizi tüm dünyada elektrik kesintilerine, üretim tesislerinin kapanmasına ve son dönemde Kazakistan’da olduğu gibi protestolara neden oluyor. Tüm bunlar madenciliğinde yüksek miktarda enerji tüketilen Bitcoin için ne anlama gelecek?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel bir enerji krizinin ortasındayız. İngiltere’de enerji şirketleri iflas ediyor ve enerji tüketimi yüksek olan üreticiler hükümetin kurtarma politikalarını bekliyor. Kış aylarının sert geçmesi halinde, hayatını kaybedecek insanların sayısı da giderek artıyor. Son aylarda Fransa’nın en hızlı büyüyen yeşil enerji üreticileri, hızlı bir şekilde müşteri kaybetti. Bunun nedeni ise yeşil enerjinin giderek artan maliyetleri oldu. Karbon elektrik tedarikçisi Hydroption tedarikçilerine borçlarını ödeyemedi.

Hindistan da enerji krizinden ağır darbe aldı. 2021’in ikinci yarısında kömür kıtlığı, enerji kesintilerine neden oldu ve enerji tüketimi yüksek olan sektörlerdeki üretim tesisleri kapandı. Çin’de fabrikalara enerji tüketimini kısıtlama çağrısı yapıldı ve halk da elektrik kesintileriyle karşı karşıya kaldı. Bu enerji krizinin toplumsal istikrarsızlık yaratması ise an meselesiydi. Geçtiğimiz hafta yakıt fiyatlarının yarattığı baskılar, Kazakistan’da protestoları tetikledi.

Kazakistan hükümetiyse protestoculara karşı sert bir tutum izledi. Ancak bu protestoların kripto paralarla da bağlantısı var. Çin 2021’in mayıs ayında Bitcoin madenciliğini yasakladığında, bu faaliyetlerin büyük bir bölümü ABD ve Kazakistan’a yöneldi. Zira burada ucuz enerjiye erişin sağlanabiliyordu. Forbes’un haberine göre yalnızca iki yıl içinde Kazakistan’ın Bitcoin madenciliğindeki payı 2019’un eylül ayındaki %1,4’ten, 2021’in ağustos ayında %18,21’e yükseldi.

Uluslararası enerji ajansı, Kazakistan’ın enerji birimi başına emisyonlarının, Çin’den üçte bir oranında daha yüksek olduğunu söyledi. Protestonun asıl nedeni araçlar için LPG fiyatlarında sınırın kaldırılması olsa da, arka planda çok daha derin konular var. Bitcoin madenciliğindeki hızlı artışın, yakıt fiyatları ve enerji kesintilerinin yarattığı strese katkıda bulunmuş olması da mümkün. Hükümet içinse elektrik kesintilerinin suçlusu olarak Bitcoin madencilerin göstermek oldukça kolay bir yol.

Kaynaklar için sektörler arası rekabet de oldukça kötü. 2008 yılındaki küresel pirinç krizi, birçok kişi tarafından petrokimya şirketlerinin tarlaları satın almasından kaynaklanan bir durumdu. Bu nedenle de jet motorlarının enerji ihtiyaçları için insanlarla rekabet ettiği düşünüldü.

Kazakistan otoriteleri ise internet hizmetlerini durdurdu ve Bitcoin üretimini birkaç günlüğüne kesti. Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, “bu nedenle elektrik ihtiyaçları karşılanmayan gerçek tüketiciler, gerçek insanlar var” dedi. Bitcoin’in küresel enerji tüketimi, İrlanda ve Arjantin gibi ülkelerin toplam tüketimiyle eşit seviyede. Bitcoin madencileri, diğer tüm madenciler gibi çevre, emisyonlar ya da karbon ayak izi konularında endişe duymuyor. Madencilerin işi, en ucuz elektrik kaynağına ulaşmak.

Karbon vergilerinin düşük olması madenciler için oldukça olumlu. Ancak burada daha yeşil bir dünya umuduyla yaşayanlar için bir uyuşmazlık olabilir. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre birçok ülke enerji kullanımını kontrol etmeyi ve vergilendirmeyi hedefliyor.

Ancak Avrupa Birliği, ABD ve Çin gibi bölgeler dışında Bitcoin madenciliğinde devasa miktarlarda kömür kullanılıyor. Tüm bunların karşısında ise tıpkı para birimlerinin altın temelli olması gibi, Bitcoin de enerjiye bağlı. İkincisi, dünyada her zaman karbon emisyonlarını vergilendirmeyen ülkeler olacaktır. Aynı zamanda Bitcoin merkez bankalarının kontrolü dışında hareket etmek üzere tasarlanan bir para birimi olmakla kalmıyor, enerji ve karbon emisyonu kontrollerini de reddediyor. Ancak Tesla gibi Bitcoin kullanıcıları için yeşil bir çözüm de var.

Yeşil Bitcoin

Yeşil Bitcoin ve kahverengi Bitcoin arasındaki fark şimdiden açıkça görülüyor. Hidrojen enerjisi ve temiz enerjiyle üretilmiş birçok Bitcoin dolaşımda. Aynı zamanda Kazakistan gibi bölgelerde olduğu gibi kömür enerjisiyle üretilen Bitcoin’ler de var. Bitcoin’in bu iki türü arasındaki farkı anlamak ise zor değil. Bir ürünün daha iyi bir versiyonunu talep eden tüketicileri eğitmek için teknolojik imkanlar mevcut. Bitcoin’in kendi blockchain’i yeşil enerji ve kömür enerjisiyle üretilen Bitcoin’leri kayıt altında tutuyor. Ancak bunun pratiğe dökülmesi siyasi kararlılık ve tüketicilerin ilgisini gerektiriyor.

Uluslararası ticarette Bitcoin dönemi başlıyor

 

Kazakistan’da 4 bölgede daha OHAL kaldırıldı

 

BoA: Kriptonun Visa’sı olabilecek Ethereum rakibi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)