BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnerji Bakanı'nın kuru ne?----

Enerji Bakanı'nın kuru ne?

Enerji Bakanı'nın kuru ne?
19 Eylül 2013 - 18:17 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Fed kararları ve enerji piyasasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kadim Kent Kayseri Günleri" programı öncesinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Fed'in kararları ve enerji piyasasına yansımalarının neler olabileceğine ilişkin sorular üzerine Yıldız, 2 aydır enerji kalemleriyle ilgili maliyetlerde ciddi yükler oluştuğunu söyledi. Maliyetlerle alakalı sürekli dengelenmesi gereken bir kısım "köpükler" oluştuğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Fed bu kararıyla beraber aslında demoklesin kılıcı gibi uluslararası sermayenin bulunduğu ülkeleri tehdit etmeye devam edecektir. Bunu geçici bir durum olarak görüyorum. Bizlerin mutlaka kendi tasarruf haklarını oluşturabiliyor olması lazım bir yandan. Döviz fiyatlarının düşüyor olması enerjinin şu ana kadar omuzladığımız maliyetler açısından önemli bir gelişmedir diye düşünüyorum ve Merkez Bankası Başkanımızın bahsettiği 1,92'lik kurların bir an önce oluşması lazım. Enerji sektörünün kuru 1,88 ile 1,92 dolar arasındadır. Maliyetlerimiz de genellikle bu düzeydedir. Bunun üzerinde gördüğünüz her rakam, şu anda 1,95 olarak gördüğünüz parite bizim maliyetlerle alakalı yüklendiğimiz, omuzladığımız bir rakamdır diye düşünmek lazım.
Ham petrolün varil fiyatı 111 dolar civarında beklediğimiz düşüş henüz oluşmuş değil. Bölgemizdeki siyasi istikrarsızlığın getirdiği maliyetlerin de bir an önce kendi rakamlarına çekilmesinin lazım geldiğini, yani 102-103 dolarlara gelmesi gerektiğini belirtmek isterim. Fed'in bu kararının kalıcı olabileceğini çok düşünmüyorum. O yüzden de demoklesin kılıcının enerji sektörüyle ilgili maliyetlerde etkili olacağı kanaatindeyim. Biz bunları sönümlemeye ve maliyet unsurlarını gidermeye gayret edeceğiz."
"Doğalgaz fiyatlarını sormak için henüz erken mi?" şeklindeki soruya karşılık Yıldız, "Henüz erken. O kadar hızlı gelişmeler oluyor ki hem parite hem de ham petrol fiyatlarıyla alakalı, biz bunların stabil hale geleceği zamanı gözlemliyoruz. Stabil hale gelmesi gerektiğini de söylüyoruz. 28-29'unda ayın son günlerinde bununla ilgili kararlarımızı açıklıyoruz" dedi.
Türkiye'nin yaptığı doğal gaz kontratlarıyla bağlantılı bir indirimin söz konusu olup olamayacağına yönelik soruya Yıldız, "Yaptığımız uluslararası kontratların pariteden etkilenir bir yanı yok. O kontratlar kendi içlerinde açık pozisyon olmadan ve dolar üzerinden devam ediyor. Bizler Türkiye olarak, kamu bütçesi olarak açık pozisyonda kalan bir bütçeyiz. Yani dolarla alıp lirayla satan bir ülkeyiz. O yüzden her parite, dolar hareketi bizi yakından ilgilendirmektedir. Ama 1,95'lik kuru en azından geçen haftaya göre son derece olumlu buluyorum" karşılığını verdi.
Yıldız, elektrik tarifelerine ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Ay sonuna kadar bütün maliyetlerimizi inceleyeceğiz, ondan sonra bunları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Madencilik konusundaki çevre duyarlılıklarını vurgulayan Yıldız, Türkiye'de 21 ilde 2 milyon hektarlık bir arazinin şu anda arama ve üretim faaliyetlerine kapalı olduğunu söyledi.
Kum, çakıl, agregalarla alakalı konularda ilgili valiliklerin yetkileri olduğunu dile getiren Yıldız, hangi alanlarda ruhsat verileceğine illerde karar verileceğini, diğer illerde de kapatılacak alanlar olacağını bildirdi.
"Çevre Bakanımızın çevreyle alakalı göstermiş olduğu hassasiyeti karşılıksız bırakmayız" diyen Yıldız, enerji alanında çevre uyumlu yapılacak çok proje olduğunu ifade etti.
Türkiye'de 15 bin kilometre duble yol, inşaat sektöründeki büyümenin kum, çakıl, agregalarla alakalı yapılan üretimler sonucu olduğuna işaret eden Yıldız, asfaltın oluşmasında bu malzemelerin oranının yüzde 91, inşaatlarda yüzde 82 olduğuna dikkati çekti. Bakan Yıldız, bu nedenle söz konusu sektörlerde küçülmeye sebep vermeden çevreyle uyumlu çalışmalar yürütülmesine yönelik gayretlere devam edeceklerini belirtti.
Yıldız, gaz satışındaki sınırlamaya ilişkin bir soru üzerine, bu sınırların aylara bağlı olarak kademeli artırıldığını söyledi
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir 19 Eylül 2013 20:58

    sayın bakanım dolar 1.90 ken mazot 4.20 idi dolar 1.90 düştü mazot 4.5 lira bunu nasıl açıklarsınız acaba