BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinEn yaşanılabilir 10 şehir listesinde Kovid sürprizi----

En yaşanılabilir 10 şehir listesinde Kovid sürprizi

En yaşanılabilir 10 şehir listesinde Kovid sürprizi
09 Haziran 2021 - 15:56 www.finansgundem.com

Korona virüsün yaşam standartlarını olumsuz bir şekilde etkilemesiyle dünyanın en yaşanılabilir şehirleri de keskin bir biçimde değişti. Salgını büyük oranda atlatan Asya-Pasifik şehirleri ilk on sırayı büyük oranda belirledi


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesi korona virüs pandemisinin küresel yaşam kalitesini alt üst etmesiyle birlikte önemli değişimler gösterdi. The Economist’in istihbarat biriminin (EIU) yaptığı araştırmaya göre Yeni Zelanda’nın Auckland şehri dünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesi içerisinde liderliğe oturdu.

EIU’nun 22 Şubat-21 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete göre listede Auckland’ın liderliği eline almasında en büyük neden ülke yönetiminin korona virüs krizini başarılı bir şekilde kontrol altına alması ve ülkedeki okulların, tiyatroların, restoranların ve diğer kültürel cazibe merkezlerinin açık kalması oldu.

Yeni Zelanda, virüsün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla geçtiğimiz yılın birkaç haftası boyunca ülke çapında sıkı bir kilitlenmeye girdi. Ülke ayrıca birçok turiste uluslararası sınırlarını kapattı.

Pandemi dünya genelinde yaşam standartlarının düşmesine neden olmasına karşın bu yılın yaşanılabilir şehirler ilk 10 listesini Asya Pasifik şehirleri domine etti.

2021 yılının Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’ndeki ilk 10 sırasında yer alan şehirlerse şöyle:

1. Auckland, Yeni Zelanda
2. Osaka, Japonya
3. Adelaide, Avustralya
4. Wellington, Yeni Zelanda
5. Tokyo, Japonya
6. Perth, Avustralya
7. Zürih, İsviçre
8. Cenevre, İsviçre
9. Melbourne, Avustralya
10. Brisbane, Avustralya 

Yaşanabilirlik endeksi, şehirleri beş geniş kategoride 30'dan fazla nitel ve nicel faktöre göre sıralıyor. Söz konusu beş kategori; istikrar, sağlık hizmetleri, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı hizmetleri olarak sıralanıyor.

Salgın nedeniyle EIU, sağlık kaynakları konusunda yaşanılan stresin yanı sıra yerel spor etkinlikleri, tiyatrolar, konserler, restoranlar ve okullar üzerindeki kısıtlamalar gibi yeni göstergeler ekledi.

Sıralamada büyük değişiklik

EIU'nun Küresel Baş Ekonomisti Simon Baptist'e göre, Kovid-19'un sıralama üzerindeki etkisi oldukça açık. Baptist CNBC'ye verdiği demeçte “Özellikle ilk on sırada olmak üzere listede önemli bir değişim görüldü. Ancak Kovid-19’u göz önünde bulundurduğumuzda söz konusu tablo aynı zamanda sıralama açısından doğruluk taşıyor " dedi.

Baptist, kısıtlama tedbirleri altında olan veya anket döneminde vakalarda artış yaşayan şehirlerin puanlamalarında çeşitli kriterlerde azaldığını ve bunun da birçok Avrupa şehrinin sıralamada düşmesine yol açtığını da belirtti.

Son birkaç yıldır sürekli olarak zirveye yakın bir yerde bulunan Avusturya'nın Viyana kenti de bu nedenle ilk onun aşağısında yer aldı. Viyana bu yıl listede 12’inci sırada yer alıyor.

Diğer yandan Yeni Zelanda, Avustralya ve Japonya şehirlerinin anket sırasında görece daha sınırlı kısıtlamalara tabi tutulması, hizmetlere erişim açısından daha iyi performans göstermesi ve sağlık sisteminin daha düşük vaka sayıları nedeniyle daha dayanıklı görülmesi baş ekonomiste göre bu şehirlerin daha yükseklere tırmanmasında etkili oldu.

Hawaii’nin başkenti Hanolulu endekste en hızlı yükselen şehir olma özelliğine sahip oldu. Şehir listede 46 sıra birden yükselerek 14’üncü sıraya ulaştı. Hanolulu’nun bu yükselişinde korona virüsün yayılmasının kontrol altında tutulması ve ülkedeki hızlı aşı dağıtımı etkili oldu.

Asya Avrupa’ya karşı

EIU’ya göre bölgesel ortalamalarda Asya, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’nın çok gerisinde yer aldı. Suriye’nin Şam şehri 10 yıl süren iç savaş nedeniyle dünyanın en yaşanılamaz şehri unvanını korudu.

Baptist, “Asya içerisinde bazı en yaşanılabilir şehirleri bulundurmasının yanında en yaşanılamaz şehirleri de bulunduruyor” dedi. Baş ekonomist, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya ilk 10 sırayı domine ederken Bangladeş’in başkenti Dakka, Pakistan’ın başkenti Karaçi ve Papua Yeni Gine’nin Başkenti Port Moresby gibi şehirlerin de sıralamanın dibini zorlamaya devam ettiğine dikkat çekti.

Avustralya ve Yeni Zelanda hala sınırlarını turistlere açmış değil. Baptist bu durumun gelecekteki sıralamalarda etkili olacağını belirtiyor. Baş ekonomist sıralamanın yılda iki kez tekrarlandığını hatırlattı.

Baptist açıklamasında, “Eğer Avrupa ve ABD özellikle de uluslararası seyahatler konusunda daha fazla açılırsa neler olacağını görmek ilginç olacak. Ancak Avustralya ve Yeni Zelanda hala açılmazsa, bu iki ülkedeki şehirlerin sıralamasının bir miktar zarar görmesini bekleyebiliriz” dedi. Baş ekonomist Avrupa şehirlerinin bir sonraki anket periyodunda büyük bir ilerleme kaydetmesini beklediğini söyledi.

Fransa ekonomik krizi halkı ayrıştırarak kapamaya çalışıyor

 

Hindistan'da 28 fil korona virüse yakalandı

 

Temiz enerji emtialarda yükselişi tetikliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)