BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEn büyük 10 Rus bankasının kayıpları açıklandı----

En büyük 10 Rus bankasının kayıpları açıklandı

En büyük 10 Rus bankasının kayıpları açıklandı
16 Şubat 2023 - 15:54 www.finansgundem.com

Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme ajansı Expert RA, 2022 yılında varlıkları açısından en büyük 10 Rus bankasının 197 milyar ruble zarar ettiğini açıkladı.

Sektördeki diğer oyuncuların karının toplamda 400 milyar ruble olduğunu hesaplayan ajans, 2021’de ilk 10 bankanın 1,9 trilyon ruble kar ettiğini hatırlattığı raporunda, o dönemde ülkedeki tüm kredi kuruluşlarının toplam karının yüzde 83’üne sahip olduklarını aktardı.

Gazetemru'da yer alan habere göre, Merkez Bankası’nın finansal kuruluşların mali verilerini raporlamak için belirlediği ilk 10 banka arasında Sberbank, Gazprombank, VTB, Alfa-Bank, Rosselkhozbank, Otkritie Bank, Raiffeisenbank, Tinkoff Bank, Promsvyazbank ve Sovcombank bulunuyor.

Analistler, banka kârlarındaki önemli düşüşün Batı yaptırımları sonrası bankalar üzerindeki doğrudan kısıtlamalar ve bu bankaların küresel ekonomiden tecrit edilmesi sonucunda oluştuğuna vurgu yaparken, aynı zamanda sınır ötesi para transferi hacimlerindeki düşüş nedeniyle bankaların gelirlerinin düşmeye devam ettiği, bununla birlikte sorunlu alacak hacminin artacağı olumsuz bir senaryonun da göz ardı edilmediği açıklandı.

Expert RA, bu şartlar altında sektörün yıllık karının 600-800 milyar rubleye ulaşabileceğini tahmin ederken, ocak ayında açıklama yapan Merkez Bankası, Rus bankalarının 2022’de 203 milyar net kar elde ettiğini, bu rakamların 2015’ten bu yana en kötü mali sonuç olduğunu bildirmişti.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası, 2022’yi yaptırımlar sonrası minimum karlılıkla kapatan bankacılık sektörünün 2023 yılında karının 1 trilyon rubleyi geçmesini bekliyor.

Merkez Bankası Bankacılık Düzenleme ve Analiz Departmanı müdürü Aleksandr Danilov, beklenmedik şokların olmaması durumunda 2023 yılının bankacılık sektörü için çok daha karlı olacağını söylerken, “Öngörülemeyen yeni ekonomik şoklar olmadığı sürece bu yılki sonuç geçen yıldan çok daha iyi olacaktır. Kârın 1 trilyon rubleden fazla olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Danilov, Rus bankalarının Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler sayesinde 2022’de olumsuz mali sonuçlardan kaçındığını vurgularken, düzenleyici tarafından desteklenen kredi kurumlarının çoğunun sermaye politikaları ve ticari büyüme yoluyla kar elde ettiğini aktardı.
 

TCMB döviz forward maliyetinin artırmasını istedi

 

Bankacılık sektörünün mevduatında artış

 

Döviz mevduatları 1,95 milyar dolar azaldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)