BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEmeklilik tasarruflarını borsada yönetmenin 10 kuralı----

Emeklilik tasarruflarını borsada yönetmenin 10 kuralı

Emeklilik tasarruflarını borsada yönetmenin 10 kuralı
02 Kasım 2020 - 12:50 www.finansgundem.com

Sürekli gelir elde etmek isteyenler için yatırım yapmak oldukça akıllı bir tercih. Ancak yatırımcılar birikimlerini yok etmemek için doğru stratejiyi belirlemeli

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki şoklar insanlara birikimlerinin yok olması durumunda yaşlılıklarını yoksul olarak geçirecekleri ihtimalini hatırlatmalı. Buna karşın finans sektörü ise tasarrufların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda danışmanlık yapmak yerine satışları canlandırmak konusunda daha başarılı bir tablo çiziyor.

Banka yatırım danışmanlıklarına bağımlı olmak istemeyen yatırımcılar için The Times yazarı Ian Cowie kendi yatırımını yapan yatırımcıların en az riskle en fazla ödül alabileceği 10 emeklilik yatırımı kuralını sıralıyor:

Hayal kırıklığı ihtimalini azaltmak için çeşitlendirme

İngiltere’nin en büyük endeksi FTSE 100 hisseleri bu yüzyıl içerisinde en yüksek seviyesinden iki kez neredeyse %50 oranında düştü. Cowie yazısında böyle bir ortamdaki borsalar için, “Büyükannemin tüm yumurtaları aynı sepete koymamam tavsiyesi çok açık görünüyor. Fakat birçok kişi çok fazla parayı çok sınırlı sektörlere yatırıyor. Teknolojiyse güncel bir örnek” ifadelerine yer verdi.

Temettüleri unutmayın

Çoğu zaman sermayelerin büyüklüğünden çok hisselerin temettü yapısı yatırımcılar için güvenli bir gelir kaynağı sağlıyor. The Times yazarı, “Sermaye büyümesi işlediği zaman harika bir his verir ancak bu değerler bir anda veya bir kâr bildirimiyle yok olabilir. Apple, Fevertree Drinks ve ITM Power hisselerini satın aldığım için benimle dalga geçerken bugünkü fiyatının çok altında işlem gören hisseleri alan bazı budalalara halen içimden gülüyorum. Temettü gelirleri ise ışıkların açık kalmasını sağlar ve kışın en kötü zamanlarında doğalgaz faturasının ödenmesini sağlar” dedi.

Maliyetlere dikkat edin

Birim teminat fonları, yatırım fonları veya borsa fonları gibi havuz fonlar paranın farklı varlıklarda değerlendirilmesi için uygun bir yol. Fakat Cowie fon yöneticilerinin kendilerine çok fazla para ayırmaması konusunda yatırımlara dikkat edilmesini öneriyor. Zira fon yöneticileri ne kadar fazla parayı kendi ceplerine alırsa yatırımcıya kazandırmak için yönetmeleri gereken miktar da o kadar azalacak.

Vergi uzmanlarından yardım isteyin

Vergi makamları sürpriz bir biçimde cömert olabiliyor. Örnek vermek gerekirse İngiltere’de bu yıl 12.300 sterline kadar kâr elde eden herkes sermaye kazanç vergisi ödemeden kazanç elde etme hakkına sahip. Bu sayede yatırımcılar bu sene elde edecekleri 12.500 sterline kadar olan gelirlerini vergiden muaf olarak sağlayabiliyorlar ki bu bir sene öncekinin iki katı miktarda bir muafiyete işaret ediyor. Ancak söz konusu haktan sadece başarılı yatırımcılar faydalanabiliyor.

Dünya borsalarına açılın

Havuz fonlar ve internet platformları üzerinden uluslararası yatırım hiç bu kadar kolay olmamıştı. Küresel krizlerin yoğun olduğu bir dönemde hisseleri uluslararası anlamda çeşitlendirmek de büyük bir önem arz ediyor. Bu şekilde henüz bulunduğunuz ülkede seanslar uykudayken diğer pazarlardan gelir elde edebilirsiniz.

Açgözlü olmayın

Bugünün yüksek gelirleri genellikle yarının düşük veya hiç olmayacak gelirlerini işaret eder. Birçok yüksek verimli varlığı “değerleme tuzağı” olduğu ortaya çıkıyor. Söz konusu hisselerin ucuz olmasının bir nedenleri var ver daha ucuz olma eğilimi de gösterebilir. Yüzde 2’li verimle fiyatını ikiye katlayacak bir hisse almak yüzde 4’lük verimle yarı fiyatına inecek bir hisse almaktan daha iyidir.

Büyümenin yollarını arayın

Büyüme gelirle olduğu kadar sermaye gelirleriyle de alakalıdır. Yatırımcılar yükselen şirket bilançolarına ve temettü geliri göstergelerine dikkat etmeli. Yatırım Şirketleri Derneği (The Association of Investment Companies) internet sitesi son 5 yılda her şirket fonunun yıllık ortalama temettü artışını gösteriyor. Eğer hissedar gelirleri yıllık 7,2 oranında artarsa on yıl içerisinde iki katına çıkacaktır.

Sıralı risklere hazırlıklı olun

Kazanç ve kayıplarla karşılaşılan bir düzende bileşik faizin işleyiş biçimi nedeniyle getiriler etkilenir. Örnek vermek gerekirse eğer paranızın %50’sini kaybederseniz başladığınız yere dönmek için %100 oranında kazanç sağlamanız gerekecektir. Söz konusu örnek on yıldan fazla süredir hisse senetleri fiyatlarının yükselmesinin ardından yakın zamanda emeklilik fonlarına yatırım yapmayı düşünen herkesin göz önünde bulundurması gereken önemli bir veri.

Tahmin edilemeyecek olanı bekleyin

Geçmiş gelecek için bir rehber değildir. Fakat onlarca dev işletme ve borsa fonu hem iki dünya savaşından hem de Büyük Buhran’dan kurtulmayı başardı. Hayatta kalma yeteneği değerlendirilmesi gereken bir karakteristik özellik ve yeniden yerine koyacağı sermayesi bulunmayan emeklilik yatırımcısı adayları için ayrı bir önem taşıyor. Ölmeden önce yatırımlarınızın yok olmasından kaçınmak için kullanılabilecek bir yöntem de sizden sonra da işlem görmeye devam edecek fonları ve şirket hisselerini tercih etmek

Eğlenmeyi unutmayın

Bazı insanlar mezardaki en zengin insan olmayı hedefliyor. Bu nedenle henüz yapabiliyorken birikimlerin tadını çıkarmak da oldukça akla yatkın. Mantıklı ve akla yatkın tasarruflar ve yatırımlar yapılan bir ömrün ardından bu birçokları için zor bir durum. Ancak her yıl sermayenizin %4’ünü harcasanız ve hiç büyümeseniz dahi tüm birikimin yok olması çeyrek asır alacaktır. Bu oldukça büyük bir risk olsa da ölümden sonra vergi dairesine muazzam bir bağış yapmak da büyük bir risk. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış.

Bankalardan rekor kâr

 

Bankalar KOBİ'lerin kredi musluklarını kapattı

 

Yabancıların konut ilgisi devam ediyor

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MELİS MARMARİSLİ02 Kasım 2020 19:56

    ne borsası kardeşim alacaksın altın unutacaksın.bir de hisse senedin batar ne olacak kökten sil gitsin.ya büyük bir savaş çıkarsa ne olacak sil gitsin hisse senetleri akmaz kokmaz boka soksan da altın altın dır.

  • goldaszede02 Kasım 2020 17:25

    Goldas gibimi?

  • Metin02 Kasım 2020 13:17

    Temettü ödemelerini erteleten düşünce var olduğu sürece , yatırım yapılacak şirket hisseleri de cazip olmaktan çıkıyor. Ödeme zamanında şirketin temettü dağıtması ötelenmişse neden yatırım yapayım.

  • mıysız02 Kasım 2020 13:16

    bizim borsa hayal kırıklığı petkime yatıran para eridi

  • ax02 Kasım 2020 15:41

    siz tüpraşı görmediniz sanırım. yine petkim iyi sayılır