BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiElektrikle vatandaşı çarptılar----

Elektrikle vatandaşı çarptılar

Elektrikle vatandaşı çarptılar
11 Eylül 2013 - 08:26 www.finansgundem.com

BEDAŞ'ın kullanıcılara haber vermeden tarifelerde yaptığı değişikliğin tüketicilere faturası ağır oldu.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (BEDAŞ) kullanıcılara haber vermeden tarifelerde yaptığı değişikliğin tüketicilere faturası ağır oldu. Tüketiciler önceki aya göre yüzde 20-50 arasında yüksek gelen faturalara isyan ediyor. BEDAŞ yetkilileri ise yüksek gelen faturaların bayram nedeniyle okuma sürelerinin uzamasıyla ilgili olduğunu savundu.
Kullanıcılar elektrik faturaları için normalde üç zamanlı tarife veya tek zamanlı tarife seçimleri yapabiliyor. Üç zamanlı tarifede saat 22.00'dan sonra kullanım ücreti önemli oranda düşerken, tüketiciler genelde yoğun elektirik tüketimi gerektiren işlerini bu saatlere kaydırıp tasarruf edebiliyordu.
Ancak iddialara göre BEDAŞ, geçtiğimiz ay kimseye haber vermeden tüm tarifeleri tek zamanlı tarifeye geçirdi. Kendilerini üç zamanlı tarifeye göre ayarlayan kullanıcılar da bir anda çok yüksek elektrik faturaları ile karşı karşıya kaldı.
Hürriyet'e ulaşan şikayetlere göre önceleri 50-60 lira arasında fatura ödeyenler bu ay 100 liranın üzerine çıkan faturalar ödemek zorunda kaldı. Hatta kimi faturalar 150 liraya kadar çıktı.
Tüketicilerin bu durumdan kurtulmak için BEDAŞ'a dilekçeyle başvurması gerekiyor. Konuyla ilgili bir açıklama almak için BEDAŞ santralini defalarca aramamıza rağmen telefonlar hiçbir şekilde açılmadığı için bir yetkiliye ulaşamadık.
BEDAŞ'ın özelleştirmesi geçtiğimiz Aralık ayında yapılmış ve ihaleyi 1 milyar 960 milyon dolarla Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı almıştı.
'FAZLADAN ALINAN KISMI İSTEYİN'
Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, üç zamanlı tarifenin, tüketicileri haber verilmeden tek zamanlı tarifeye geçirildiğini ifade ederek şunları kaydetti:
Ortalama 100 liralık aylık elektrik faturası gelen bir ailenin 50 liralık faturasının gece 22.00’dan itibaren geldiğini farz edelim. Tüketiciye haber verilmeden yapılan tarife değişikliğinde ise 15.67 kuruş yerine 28.39 kuruş üzerinden faturalandırılmış. Bu durumda faturalarda yüzde 35-40’lık artışlara yol açıldı. Burada belli ki şirkete nakit sağlanmak amaçlanmış. Burada hukuka aykırılık var. Tüketiciler, faturanın fazla kısımların geri talep edebilirler. Bu konuda tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler. Ayrıca tüketiciler yeni sözleşme yapmaya zorlanabilir. Bu süreçte yeni sözleşme yapmasınlar” şeklinde konruştu.
SON LİSTE 1 TEMMUZ'DA ONAYLANDI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 1 Temmuz 2013’de onayladığı listeye göre tarifeler şöyle belirlendi:
06.00-17.00 arası 26.73 kuruş/kilovat saat.
17.00-22.00 arası 42.07 kuruş/kilovat saat, 22.00-06.00 arası ise 15.67 kuruş/kilovat saat. Standart tarife ise 28.39 kuruş/kilovat saat.
BEDAŞ'TAN AÇIKLAMA GELDİ
Haberin hurriyet.com.tr'de yayınlanmasının ardından BEDAŞ'tan bir açıklama geldi.
Açıklamada faturalardaki artışın tarife değişikliği ile ilgili olmadığı, ancak bayram dolayısıyla okuma sürelerinin uzatması nedeniyle faturaların yüksek gelmiş olabileceği kaydedildi. Açıklamada, "Şirketimizin abonelerimizle yapılmış sözleşmelerin dışında resen bir tarife değişikliğine gitmesi söz konusu değildir. Tarifeler, tüketicilerimizin sayaçlarına ve sözleşmelerinde belirledikleri seçeneklere göre uygulanmaktadır. Meskenlerde Tek Zamanlı enerji bedeli 20,38 kuruş/kWh; Çok Zamanlı enerji bedeli ise gündüz 18,72 kuruş/kWh, puant 34,06 kuruş/kWh, gece 7,66 kuruş/kWh’dır. Özellikle belirtmek isteriz ki, tüketicilerimizin kullanım alışkanlıklarına en uygun tarifeyi seçmesi önem taşımaktadır" denildi.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş11 Eylül 2013 12:14

    Devlete özelleştirmede ödedikleri parayı halktan çokartıyorlar.Böylece özelleştirmenin parasını aslında biz ödemiş oluyoruz.Telekomdada aynısı yapıldı.Hükümet olaya el atsın..........YETER ARTIK......

  • Alexsander11 Eylül 2013 11:11

    Bunlar yeni Türkiye'nin üç silahşörleridir. Özelleştirmenin yaptığı tüm ihalelerde bu atos,portos ve aramis var dartanyan aralarına daha katılmadı ama dışarıdan yön vermektedir.

  • Kadreiye11 Eylül 2013 09:20

    Faturamıza fazla yansıyan tutarı istediğimizde sonuç olumlu olmuyor çünkü yetkililer her zamanki gibi sadece kendilerini haklı çıkarıyorlar ve geri ödemiyorlar.