BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiElektrik faturası İngilizlerin cebini yakıyor----

Elektrik faturası İngilizlerin cebini yakıyor

Elektrik faturası İngilizlerin cebini yakıyor
07 Eylül 2022 - 18:10 www.finansgundem.com

Yükselen doğalgaz fiyatlarının ardından İngiltere hane halkları İtalya’ya göre %30 daha fazla elektrik faturası öder hale geldi. İngiltere aynı zamanda Avrupa’nın en pahalı 3. doğalgaz faturasına sahip ülke konumunda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

İngiltere'deki ortalama ev elektrik faturası fiyatı, Avrupalı komşularının çoğundan en az yüzde 30 daha yüksekte. Enerji üretiminin çoğunluğunda doğalgaza bağımlı olan ada ülkesindeki yükselen faturalar tüketicileri sert bir şekilde etkiliyor.

Avrupa, Rusya'dan gelen petrol ve gaz akışlarının azalmasının neden olduğu kıta çapında bir enerji kriziyle karşı karşıya. Ancak Financial Times’ın haberine göre, Hollanda merkezli danışmanlık şirketi Energy Prices’ın araştırması, doğalgaz ve elektrik faturası fiyatlarının hane halkları üzerindeki doğrudan etkilerinin ülkeden ülkeye değiştiğini gösteriyor.

Devlet desteği, fiyatlandırma mekanizmaları ve vergilendirme seviyeleri de önemli faktörler arasında sıralanıyor. Fransa gibi ülkeler elektrik fiyatlarının yükselmesine izin verilen miktarı sınırlıyor. AB, hane halklarını ve işletmeleri korumak için Rus doğalgaz fiyatlarına sınırlama ve enerji şirketlerine vergi getirdi. Birçok Avrupa ülkesi ise vergi indirimleri gibi yerel önlemler açıkladı.

Düşük karbonlu enerjiyi destekleyen lobi örgütü Future Net Zero’nun Kurucusu Sumit Bose, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali enerji eksenini değiştirdi. Bu ortamdan hükümet müdahalesinden başka bir çıkış yolu olamaz” ifadelerine yer verdi.

Ancak yüksek doğalgaz fiyatlarının enerji piyasasına yayılmaya devam etmesi nedeniyle elektrik maliyetinin bu kış Avrupa genelinde artması bekleniyor. Fransa'nın nükleer santrallerindeki yaygınlaşan bakım sorunları ve hidroelektriği etkileyen kurak hava koşulları gibi sorunlar nedeniyle diğer kaynaklardan gelen tedarikler de azaldı.

Enerji devleri suyun değerini anladı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiltere, kömüre olan bağımlılığını azaltmak için birçok rakibinden daha hızlı hareket etmesinin ardından elektriğinin yaklaşık yüzde 40'ını doğalgaz üzerinden üretir hale gelmişti. Bu hamle ülkenin karbon emisyonunu azaltmaya yardımcı olsa da Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte Batı kanadının yaptırımlarına misilleme olarak Rusya’nın doğalgaz arzını kesmesi İngiltere’yi yükselen doğalgaz fiyatları karşısında daha savunmasız bıraktı. (Doğalgaz kömürle karşılaştırıldığında iki kat daha az karbondioksit salınımına sebep oluyor.)

İngiltere'de elektrik faturaları, en pahalı bir sonraki ülke olan İtalya'dan yaklaşık yüzde 30 daha yüksek. Bu kısmen İngiltere hükümetinin yenilenebilir enerjiye ve daha fakir haneleri desteklemek için faturalara eklediği çeşitli vergilere bağlı. İngiltere, kıtaya doğrudan boru hattı bağlantısı olmadığı için Rusya’nın doğalgaz kesintilerine daha az maruz kaldığını, ancak toptan satış fiyatlarındaki artışlardan tamamen kaçamayacağını açıkladı.

İngiltere'de, hane halkı elektrik faturalarının büyük çoğunluğunu belirleyen fiyat kotasının Ekim ayında yaklaşık yüzde 80 yükselmesi bekleniyordu. Ancak İngiltere Başbakanı Liz Truss, ortalama hane halkı faturasını yılda yaklaşık 2.500 sterlin ile sınırlayacak bir fiyat dondurma uygulamasına hazırlanıyor.

Daha yüksek toptan satış fiyatlarının bu kış bazı Avrupa ülkelerinde daha yüksek hane halkı faturalarına yol açması bekleniyor.

Doğalgazda en yüksek maliyetleri Hollanda öderken ikinci sırada ise Almanya yer alıyor. Her iki ülke de Rus tedarikine büyük ölçüde bağımlı. Hollanda ayrıca, bir zamanlar Avrupa'nın en büyüğü olan Groningen doğalgaz sahasını da büyük ölçüde kapattı. Zira sahadaki doğalgazın tükenmesi kasabada depremlere neden oluyordu.

İngiltere Avrupa’nın en pahalı doğalgaz faturasına sahip üçüncü ülke olarak öne çıkıyor. Bu tabloda İngiltere’nin sıvılaştırılmış doğalgaz ithalat kapasitesinin yüksek olması ve Kuzey Denizi’nde yerli üretim yapması da etkili oluyor. İngiltere şirketleri, Avrupa ülkelerinin depolama tesislerini doldurmalarına yardımcı olmak için boru hattı aracılığıyla anakaraya ithal LNG gönderiyor.

Macaristan’sa, büyük bir farkla en düşük hane halkı doğalgaz maliyetlerine sahip ülke. Diğer AB üyelerinin Moskova ile olan ilişkilerine yönelik eleştirilerine rağmen, Başbakan Viktor Orbán, daha düşük fiyatlı doğalgaz teslimatı sağlamak için Rusya ile bir dizi anlaşma gerçekleştirdi.

İngiltere’de fatura krizi: İmza kampanyası büyüyor

 

Macaristan, Rusya'dan ülkeye gaz tedarik rotası güvenilir olduğunu açıkladı

 

Fransa'da kavurucu sıcaklar nedeniyle son 19 yılın en yüksek ölüm oranı kaydedildi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş07 Eylül 2022 21:30

    bizde bedava hele esnaf çok memnun fiyatlardan birçok işletmede elektrik faturası kirayı geçmiş.