BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomik başarı için siyasi istikrar şart----

Ekonomik başarı için siyasi istikrar şart

Ekonomik başarı için siyasi istikrar şart
05 Nisan 2013 - 13:58 www.finansgundem.com

1950-2002 yılları arasında 57 hükümetin göreve geldiğini söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, ortalama görev sürelerinin 17 yıl olduğunu hatırlattı.

8. Türk-Arap Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen, ''Arap Baharı Sonrası Türk Arap İlişkileri'' konulu panelde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Ekonomik başarı siyasi istikrarla belirlenir. Tek başına siyasi istikrar da yeterli değil, iyi politikalar uygulanmalı. Bölgenin istikrarını tesis edebilmesi için mali düzenlemeler çok önemli'' dedi.
Küresel tablonun oldukça meşakkatli olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Karşı karşıya kaldığımız bir takım sorunlar var ama bütün bunlar idare edilebilir, aşılabilir zorluklar. En önemlisi siyasi geçişleri gerçekleştirebilmek'' dedi.
Siyasetin ekonomik istikrarı belirlediğini, makroekonomik istikrarın kısmen siyasi istikrarla da alakalı olduğunu belirten Şimşek, ekonomik aktiviteyi çeşitlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, bölgede kurulan diyaloğun ekonomiyi doğal kaynaklar dışında çeşitlendirmeye katkı sağlayacağına değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İş yaratmak, istihdam yaratabilmek istiyorsanız siyasi olarak istikrara ihtiyacınız var. Her ne üretirseniz üretin, değer zincirinde yukarıya hareket edebilmek çok önemli. Gölge ekonomi, kayıt dışı ekonomi önemli bir sıkıntı. İnsan sermayesi stokunu geliştirmek de çok önemli.
İş ortamını iyileştirmek yatırım cezbetmek açısından, altyapıyı iyileştirmek ekonomik kalkınma açısından çok önemli. Yoksulluğu azaltmak, refahı artırmak ve refahın eşit dağılmasını sağlamak ise zaten siyasetin ana konusu. Küresel tabloya baktığımızda iyileşme sinyalleri alıyoruz fakat hassasiyetler var.''
''Dünyada işsizlik büyümeyi engelleyen faktörler arasında...''
Avro Bölgesi'nde, ABD'de ve Japonya'da işsizliğin, büyümeyi engelleyen faktörler arasında olduğunu belirten Şimşek, büyüme göstergelerinin ABD'de biraz daha iyi olduğunu kaydetti.
Şimşek, Ortadoğu Bölgesi ile ilgili ''Bence kısa dönemde epey belirsizlik var. Adına 'Arap Uyanışı' deyin, adına 'Arap Baharı' deyin, ne derseniz deyin, uzun dönemde daha iyi demokratik standartlara ulaşılacağını görüceğiz'' ifadelerini kullandı.
Ortadoğu'da geçiş döneminin etkisinin daha ılımlı olduğunu dile getiren Şimşek,''Ama mali dengeler ve bütçe açığı üzerindeki etkisi çok daha bariz, işte tehlike burada. Çünkü siyasi istikrar kısa sürede tesis edilemezse, bu istihdama yansımazsa, bir popülizm tuzağına düşme riski var ve bütçe açığı iyice artar ki üzerinde durulması gereken asıl tehlike bu'' görüşünü paylaştı.
Son 10 yıldır Türkiye'de tek partinin iktidarda olduğunu hatırlatan Şimşek, ''Ekonomik başarı siyasi istikrarla belirlenir. Tek başına siyasi istikrar da yeterli değil, iyi politikalar uygulanmalı. Bölgenin istikrarını tesis edebilmesi için mali düzenlemeler çok önemli'' diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)