BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomide 2020 yılı nasıl geçecek?----

Ekonomide 2020 yılı nasıl geçecek?

Ekonomide 2020 yılı nasıl geçecek?
02 Aralık 2019 - 11:47 www.finansgundem.com

Yaman Törüner yazdı: Türkiye, birkaç eksiğine rağmen, karşılaştırmalı üstünlüğü en yüksek gelişmekte olan ülke. Bu durumda, para yılbaşından itibaren Türkiye’ye akacak...

Dünya karışık. Her yerde sorun var. Sorunlar, paranın gelişmekte olan ülkelere akması sağlanmadan çözülemez. Bu ortamda, en iyi durumda olan ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, küresel ısınmadan en az etkilenecek gelişmekte olan ülke, Türkiye.

Faiz ve enflasyon

Tüm dünyada faiz oranları artık enflasyona göre belirlenmiyor. Klasik iktisat teorileri uygulanmıyor. Örneğin, ABD’de enflasyon yüzde 7 - 10 iken faizler düşürülüyor. Tüm dünya merkez bankaları da faiz düşürüyor.

Neyse, bizim Merkez Bankamız’ın başına da işi anlayan bir Başkan geldi de, faizler düşürülüyor. Şimdi, ilk aşamada yüzde 2, daha sonrasında ilave yüzde 3 daha Faiz indirimi gerekiyor.

FONLAR TÜRKİYE’YE

TCMB, Akbank ve IIF kaynaklı üstteki grafikler, bu yıl gelişmekte olan ülkelere fon akışının çok yavaşladığını; Türkiye’nin ise daha da negatif ayrıştığını gösteriyor. Bu süreç devam edemez noktaya geldi. Artık, Türkiye’ye fon akışı başlayacak. Rakamlarla, ülkemize son 10 yıllık fon akışı yukarıdaki grafikte görülüyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL TÜRKİYE'DE NELER BEKLENİYOR?

*Faizler düşecek.

*Bütçe açıkları, enflasyona neden olmayacak biçimde gerçekleşecek.

*Enflasyon gerileyecek.

*‘Cari Dış Açık - Fazla’daki dengeli seviye sürdürülecek.

*Ekonomide, yavaş fakat istikrarlı bir düzelme yaşanacak.

*Büyüme yüzde 4 civarında gerçekleşecek.

HİSSELERDE ARTIŞ

Akbank ve Bloomberg kaynaklı yukarıdaki grafik ve tablo, ABD, Gelişmekte Olan Ülkeler ve İstanbul Borsası Endekslerinin seyrini gösteriyor. Art niyetler bir kenara bırakılırsa, yeni yılla birlikte borsamız hisse senetleri fiyatlarının artması kaçınılmaz olarak öngörülebilir.

(YAMAN TÖRÜNER - MİLLİYET)

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ercüment Tunçalp06 Aralık 2019 14:17

    Sayın Törüner şu an negatif faizimiz var. Yine de faiz indirimini gerçekten savunuyor musunuz ? Enflasyon oranları 0 ile 1 arasında seyreden gelişmiş ülkelerin negatif faizi bize emsal olabilir mi ?CDS'miz 300 baz puanın üzerinde. Bunu ve 2 puan da stopajı hesaba kattınız mı ?

  • Ali Şenyurt02 Aralık 2019 16:45

    Bu yazı zorlama bir iyiniyet yazısı sadece. “İşi anlayan MB Başkanı” kısmına da çok güldüm. Neden: 1) Bizzat CB kararları kendisinin verdiğini söylüyor, artık Başkan mı kaldı? 2) Şu anki MB yöneticisi eski kararlara imza atmadı mı?

  • Ceyhun02 Aralık 2019 15:17

    Yaman Törüner kendisi ne kadar iş biliyormuş acaba?! Kısa bir MB Başkanlığı var, sonrasınds yirmi küsur senedir ne yapmış ne başarmış?!!!

  • Taner Seymen02 Aralık 2019 14:37

    Yaman Törüner yazdıklarının sonuna ünlem işareti koymayı unutmuş😀 Ya dalga geçiyor ya da başka bir hesabı var.