BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiECB faizi 50 baz puan artırdı----

ECB faizi 50 baz puan artırdı

ECB faizi 50 baz puan artırdı
15 Aralık 2022 - 16:16 www.finansgundem.com

ECB politika faizini beklentilere paralel şekilde 50 baz puan artırdı.

Avrupa Merkez Bankası(ECB), faiz oranlarında piyasaların beklendiği gibi 50 baz puan artışa gitti. Böylece faiz oranı son 14 yılın en yüksek seviyesine geldi

ECB'den yapılan açıklamaya göre, refinansman operasyon Faiz oranı yüzde 2,00'da yüzde 2,50'ye çıkarıldı. Faiz bu seviyeyi en son 10 Aralık 2008 tarihinde görmüştü.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını yüzde 1,50'den yüzde 2,0'a, marjinal faiz oranını yüzde 2,25'ten yüzde 2,75'e yükseltti.

ECB açıklamasında, "Bugün Yönetim Konseyi 3 faiz oranının 50'şer baz puan artırmaya karar verdi ve enflasyon görünümündeki önemli yukarı yönlü revizyonu temel alarak faizleri daha da artırmayı bekliyor. Yönetim Konseyi faiz oranlarının, enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefine dönmesini sağlamak için yeterince sınırlayıcı seviyelere istikrarlı bir hızla ulaşması için hala ciddi şekilde artırılmaları gerektiğine karar verdi. Faiz oranlarını sınırlayıcı seviyelerde tutmak talebi azaltarak zaman içinde enflasyonu düşürecek" ifadelerine yer verildi.

Para politikası duruşunu belirlemek için ana aracın ECB faiz oranı olduğunu tekrarlayan Yönetim Konseyi, gelecekteki faiz kararlarının verilere bağlı olmaya devam edeceğini, toplantıdan toplantıya değerlendirme yaparak karar verme yaklaşımının sürdürüleceğini de belirtti.

Yapılan açıklamada, Yönetim Konseyi'nin bugünkü toplantıda Eurosistem'in para politikası menkul kıymek pozisyonlarının, portföyünün normalleştirilmesinin de tartışıldığı ifade edildi.

Yönetim Konseyi, Mart 2023'ten başlayarak, Varlık Alım Programı (APP) ile alınmış menkul kıymet portföyünün ölçülü ve öngörülebilir bir hızla azaltılacağını vurguladı.

Eurosistem'in itfası gelen menkul kıymetlerin ana paralarının tamamını yatırıma yönlendirmeyeceğini, APP portföyünün Mart 2023'ten 2023 ikinci çeyrek sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar euro azaltılacağını ifade eden Yönetim Konseyi, APP portföyünün azalmtılması için yapılacakların detaylı parametlerinin Şubat toplantısında açıklanacağını da vurguladı.

BoE faizi 50 baz puan artırdı

 

Fed, politika faizini 50 baz puan artırdı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)