BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEBRD’den Türkiye mesajları----

EBRD’den Türkiye mesajları

EBRD’den Türkiye mesajları
03 Şubat 2017 - 08:41 www.finansgundem.com

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Marquet, Arzu Maliki’nin BloombergHT’de sunduğu "Üst Düzey" programında yatırımlar, reformlar ve tasarruf adına Türkiye’ye yönelik önemli mesajlar verdi.

FINANSGUNDEM.COM

EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, büyük yatırım projelerini işaret ederek 2016’da Türkiye’de iyi bir yıl geçirdiklerini söyledi. Türkiye’nin enerji kaynaklarına yatırımlarını sürdüreceklerini ifade eden Direktör, "Biz de yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmeyi hedefliyoruz ve biz hedefimizde ilerleyeceğiz" dedi.

Bloomberg HT’de Arzu Maliki'nin sunduğu "Üst Düzey" programına konuk olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Türkiye‘nin reformlara odaklanması yönünde önemli bir hatırlatma da yaptı: "Çünkü bu reformlar yabancı yatırımcının gözünde de çok önemli.“

İşte Jean Patrick Marquet’in, Arzu Maliki’nin sorularına verdiği çarpıcı yanıtlar...

TÜRKİYE’NİN ENERJİ KAYNAKLARINA YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK

-2016 Yılını kısaca özetleyebilir misiniz?

Jean Patrick Marquet: İyi bir yıl geçirdik diyebilirm. Biz EBRD Türkiye olarak 1.9 milyar Euro'dan fazla yatırım yaptık, geçen yıl çok büyük yatırım projeleri yapıldı. Mesela hastahane projeleri, 3 büyük hastahaneyi finanse ettik, İzmir, Kocaeli ve, Elazığ'da. Enerjide büyük şirketlerle çalıştık Tüpraş gibi, Erdemir ve Brisa gibi.Türkiye'nin enerji kaynaklarına yatırımlarımızı sürdüreceğiz, KOBİ‘lere de yatırımlarımız sürecek. Yatırımlarımızın %25'i KOBİ‘lere olacak.

2016'da şirketlerin Türk Lirası‘ndan borçlanmasını sağlayacak adımlar attık, yaptığımız yatırımlardan 3 tanesinden biri TL cinsindendi.

YABANCI YATIRIMCILARI TÜRKİYE’YE ÇEKECEĞİZ

-EBRD olarak 2017 Türkiye ekonomisi beklentiniz nedir?

Jean Patrick Marquet: Ekonomik büyümenin 2 ila 3 arasında olmasını bekleyebiliriz, bizim tahminimiz %2.3. Bizim bakış açımıza göre yatırım ortamında birtakım zorluklar devam ediyor, mesela Türk Lirası‘ndaki değer kaybı dolara karşı, aynı şekilde kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirmeleri. Biz de yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmeyi hedefliyoruz ve biz hedefimizde ilerleyeceğiz.“Türkiye reformlara odaklanmalı“ diyoruz çünkü bu reformlar yabancı yatırımcının gözünde de çok önemli. Ben bu yılın ikinci yarısında politik belirsizliğin sona ermesiyle beraber yatırımcı ilgisinin artacağını öngörüyorum.

ENERJİ SEKTÖRÜ KENDİNİ FİNANSE EDEBİLİR HALE GELMELİ

-2017 Yatırım Ajandanızda neler var?

Jean Patrick Marquet: EBRD küresel olarak yaptığı yatırımların %20'sini 2016'da sadece Türkiye'ye yaptı. Bu yılda aynı yatırım hacminin devam etmesini bekliyoruz Türkiye'ye. Enerjiye de çok fazla finansman sağlıyoruz, Türkiye'deki enerji sektörünü bağımsız hale getirmeye çalışıyoruz, kendi kendini finanse edebilir duruma getirmeye çalışıyoruz.

TÜRKİYE’NİN DAHA FAZLA TASARRUFA İHTİYACI VAR

-2017'deki öncü riskler neler olur?

Jean Patrick Marquet: Bu sene gelişmekte olan ülkelerin çok fazla kırılganlık noktaları var, bunun en önemlisi sermaye girişlerine bağımlılık. Türkiye'ye yaklaşık 200 milyar dolarlık sermaye girişi gelebilir, yatırımlar ABD'ye gidebilir, bunlara hazırlıklı olmak gerekiyor. Türkiye'nin de kendi sermaye piyasasını derinleştirmesi gerekiyor, daha fazla tasarrufa ihtiyacı olacak, yerel yatırımcıya ihtiyacı olacak. Dediğim gib devletin reformları devam ettirmesi ve tamamlaması gerekiyor. Artık uluslararası sermayeye bağımlılığın azaltılmasını hedefliyoruz.

-Hükümetle beraber geçen sene "Enerji Verimliliği"işbirliğiniz vardı, başka projeler olacak mı?

Jean Patrick Marquet: Şu anda yeni konular üzerinde çalışıyoruz, bunlardan bir tanesi gençler için mesleki eğitimin sağlanması. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklık kurduk ve Avrupa Eğitim Vakfı ile çalışmalarımız sürüyor. Yeni para piyasalarının da daha geniş ve kapsamlı olması için beraber çalışıyoruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)