BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEBRD, Türkiye büyüme tahminini revize etti----

EBRD, Türkiye büyüme tahminini revize etti

EBRD, Türkiye büyüme tahminini revize etti
16 Mayıs 2023 - 07:55 www.finansgundem.com

EBRD, Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2,5'e indirdi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 6 Şubat depreminin etkilerine ve kredi şartlarında beklenen sıkılaşmaya işaret ederek Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2,5'e indirdi.

EBRD bugün yayınladığı "Bölgesel Ekonomik Görünümler" raporunda, EBRD bölgesinin geneli için 2023 yılı büyüme tahminini de yüzde 0,1 aşağı yönlü revize etti.

Önde gelen ekonomik göstergelerin, Türkiye'nin 2023'e güçlü bir başlangıç yaptığına işaret ettiği belirtiler raporda, doğal felaketlerin yol açtığı üretim şokunun bu yıl yüzde 1'den az olmasının beklendiğini ifade etti. EBRD, depremlerin yol açığı hasarın resmi tahminlerde 100 milyar doların üzerinde olduğunu belirtirken, bunun ciddi bir yeniden inşa yüküne işaret ettiğini de vurguladı.

Depremle ilişkili yeniden inşa çalışmalarının 2024 yılında büyümeye destek vermesinin büyük olasılık olduğunu ifade eden EBRD, 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,0 olarak ortaya koydu.

EBRD faaliyette bulunduğu bölgelerin 2023 büyüme tahminini düşürdü

EBRD, faaliyette olduğu bölgelerin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmininin 0,1 puan azaltılarak yüzde 2,2’ye düşürüldüğünü bildirdi.

Banka, “Geçinmeye çalışmak; Yüksek enflasyon hane halkının satın alım gücünü baskılıyor” başlıklı “Bölgesel Ekonomik Görünüm” raporunu yayımladı.

Raporda, bankanın faaliyetlerini sürdürdüğü bölgelerin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmininin 0,1 puan azaltılarak yüzde 2,2’ye çekildiği, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmininin ise 0,1 puan artırılarak 3,4’e yükseltildiği kaydedildi.

Yüksek enflasyonun hane halklarının harcamaları üzerinde baskı oluşturduğunun belirtildiği raporda, bölgelerde enflasyonun azalma eğilimine girmesiyle büyümenin de gelecek sene itibarıyla yeniden artmasının beklendiğine dikkat çekildi.

Raporda, Orta Asya ülkelerinin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artırılarak 5,2’ye, 2024 yılına ilişkin büyüme tahminin ise yüzde 5,4’te sabit tutulduğu belirtildi.

EBRD raporunda, Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmininin 0,1 puan azaltılarak yüzde 0,5’e çekildiği, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminin de 0,2 artırılarak yüzde 2,9’a yükseltildiği kaydedildi.

Raporda, Doğu Avrupa ve Kafkas ülkelerinin bu yıla ilişkin büyüme öngörüsünün 0,1 puan ile yüzde 1,9’a, gelecek seneye ilişkin büyüme öngörüsünün 3,3 seviyesinde sabit tutulduğu hatırlatıldı.

EBRD raporunda, Güneydoğu Avrupa Birliği ülkelerinin 2023 yılına ilişkin büyüme tahmininin 0,8 puan artırılarak yüzde 2,3’e, 2024 yılına ilişkin büyüme tahmininin 0,1 azaltılarak yüzde 3’e revize edildiğine vurgu yapıldı.

Raporda, Güney ve Doğu Akdeniz ülkelerinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini 0,4 puan azaltılarak yüzde 3,6’ya çekilirken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini 0,1 puan artırılarak yüzde 4,4’e yükseltildi.

AB'den Türkiye için büyüme tahmini

 

Capital Economics'ten Türkiye büyüme tahmini

 

Dünya Bankası'ndan Türkiye büyüme tahminine revizyon

 

Fitch, Türkiye büyüme beklentisini açıkladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)