BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaE-ticarete vergi takibi----

E-ticarete vergi takibi

E-ticarete vergi takibi
08 Mart 2016 - 07:12 www.finansgundem.com

Ekonomi yönetimi sanal pazarı vergi takibine aldı. İnternetten kredi kartıyla satılan eşyalarda 450 lira limitine bakılacak. Bu tutar aşıldığında gümrük vergisi alınacak

Ekonomi yönetimi 2023 yılında 350 milyar liraya ulaşması beklenen e-ticaretteki vergi kayıp ve kaçağı önlemek için kolları sıvadı. Maliye yıllık hacmi 20 milyar lirayı geçen internet satışlarını takibe alırken, sanal alışveriş sitelerini de tek tek incelemeye başladı. İnternet üzerinden satılan eşya ve ürünlerin ticari nitelik taşıyıp taşımadığına bakılıyor. E-ticaretle kazanç elde edip de kayda girmeyenlere tebligat gönderiliyor. Cirosu 5 milyon lira üzerindeki e-ticaret sitelerinin 1 Ocak 2016 itibarıyla e-arşiv fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunuyor.

ÖZEL PROGRAM KURULDU
Bakanlık, siteler üzerinden kimlerin kaç kalem sattığı, ne kadar kazanç elde ettiğini tek tek çıkarıyor. Bankalararası Kart Merkezi, Gümrük Bakanlığı ile koordineli yürütülen çalışma ile internetten kredi kartıyla siparişi verilen ve kişilere posta yoluyla gönderilen bu tür eşyalarda 450 lira (150 euro) limitin aşılıp aşılmadığı da kontrol ediliyor. Limit aşımında da ilgili eşyaya gümrük vergisi tahakkuk ettiriliyor.

TEBLİĞ HAZIRLANDI

Maliye ise, elektronik ticaretin izlenmesi konusunda Hollanda ile işbirliği yaptı. Bu ülkede kullanılan elektronik ticaretin izlenmesi ve tespitine yönelik program, vergi sistemine adapte edildi. Elektronik ticarette kayıt dışılığın azaltılması amacıyla Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği de hazırlandı. Elektronik ticaretin paydaşı niteliğindeki kurumlardan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bilgi sistemine elektronik ortamda periyodik olarak veri alınıyor, e-ticaret faaliyetleri etkin bir şekilde izleniyor. Bu yıl itibarıyla 5 milyon lira ve üzerinde hasılatı bulunan mükelleflerin e-arşiv uygulamasına katılımı için elektronik fatura kullanımının yaygınlaştırılması planlanıyor.

ŞİRKETLERDEN 'LİMİT' ÖNERİSİ
Ekonomi yönetiminin sanal pazara vergi takibi için kolları sıvamasının ardından e-ticaret sektöründe tartışmalar başladı. Özellikle tüketiciden tüketiciye mal satımında 450 TL'lik limitten sonraki satışın gümrük vergisine tabii tutulmasına yönelik konuşan e-ticaret firmaları, kapsamlı bir raporla önümüzdeki günlerde ilgili bakanlıkların yolunu tutacak. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Orhun, 450 liralık baremin çok düşük olduğunu, bunun en az asgari ücret tutarında olması gerektiğini söyledi.

'SATIŞ GELENEKSEL PAZARA KAYAR'

Hakan Orhun, 450 TL'lik limitin geleneksel pazara yarayacağını söyledi. Cep telefonu satmak isteyen bir tüketicinin bunu internetten gerçekleştirdiğini ve satışın çoğunlukla 450 liranın üzerinde olduğunu belirten Orhun, "Şimdi bu tüketici telefonu küçük bir telefon bayisine satacak. Buna da bir vergi ödemeyecek. Online kanala getirilen bu kural offline kanala yönelimi artıracak" dedi.

Özge Yavuz - Hazal Ateş / Sabah

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)