BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDünyanın en eski bankası yeniden borç batağında----

Dünyanın en eski bankası yeniden borç batağında

Dünyanın en eski bankası yeniden borç batağında
27 Kasım 2020 - 15:18 www.finansgundem.com

2007 yılında baş edemeyeceği büyüklükteki bir bankayı satın alarak sorunlar zincirine giren dünyanın en eski bankası Paschi sermayesinin düzenleyici sınırlarının altında kaldığını açıkladı. Banka dördüncü kez kamu sermayesi desteği istiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en eski bankası Banca Montedei Paschi di Siena üç yıl önce geçirdiği sıkıntılı dönemin ardından bir kez daha devlet yardımına ihtiyaç duyuyor. Bankanın tarihi önemi bir yana sistematik açıdan da İtalya’nın finans sektörünü zor durumda bırakacak bir büyüklüğe de sahip. Paschi ayrıca Siena kentinde binlerce çalışanı istihdam ediyor.

Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi bankaların korunmasının ne pahasına olursa olsun gerçekleşmemesi gerektiğini belirtiyor. Martinuzzi yazısında yatırımcıları bankaların reel finansal durumları hakkında karanlıkta bırakılarak tıpkı Pasch’nin üç yıl önce kurtarıldığında gerçekleştirildiği gibi hükümet desteği kuralarının kenarlarından dolaşılması halinde kalıcı zararlar oluşacağı ve İtalya’yla Avrupa’yı yöneten kurumlara güvenin azalacağı konusunda uyardı.

Paschi’nin en son 13 Kasım tarihinde yayınladığı finansal bildirimi Martinuzzi’ye göre güven verici bir tablo çizmiyor. Raporda banka sermayesinin ne kadar açık verdiğine hakkında ayrıntılı bilgi sunmadan piyasa düzenleyicilerinin belirlediği şartların altına düşmesini beklediğini açıkladı. Ancak banka eylül ayından bu yana ilk kez yayınladığı 5 Kasım tarihindeki bilançosunda sermaye tamponlarının düzenleyicilerin taleplerinin halen yukarısında olduğunu belirtmişti.

Bu iki açıklama arasındaki değişim açık değil. Paschi’nin hissedarlarına yönelik geçmişteki kabahatlerinden ötürü tazminat isteyen yatırım danışmanlığı şirketlerinden birisi Bluebell Partners, düzenleyicilerden bu tutarsızlıklara ışık tutmalarını istedi. Paschi sözcüsü ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

Üstelik, 13 Kasım tarihli raporunda, hisselerinin üçte ikisi kamuya ait olan Paschi, hükümetin asgari düzenleyici seviyelere ulaşmak için sermayesini güçlendireceği açıklamasını endişeyle karşıladığını belirtti.

Martinuzzi Paschi’nin kamu sermayesine dikkat çekerek, “Bu fonlar olamadan Banka sorun yaşamayacak mıydı? Haklılar. Bir hissedar olarak İtalyan devletine sahip olmak hissedarlara özel yatırımcıların sağlayamayacağı bir rahatlık veriyor. Ancak vergi mükelleflerinin fonlarının dağıtılıp dağıtılamayacağı kesin değil. Kısıtlamalardan bir diğeri de İtalya’nın uyması gereken uluslararası kurallar” ifadelerine yer verdi.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Paschi'nin daha büyük bir rakip olan UniCredit SpA'yı kendisini devralmaya ikna etmek için 2,5 milyar euroluk (3 milyar dolar) kadar devlet fonuna ihtiyacı olabileceği belirtiliyor. Vergi mükelleflerinin parası, Paschi'yi yasal risklerinden korumasının yanında UniCredit ile birleşme maliyetlerine ek olarak sermaye açığını da karşılayabilir. Martinuzzi devlet fonlarının nasıl karşılanacağının bilinmesi gerektiğini belirtiyor. Üstelik bu sadece vergi mükelleflerinin neye harcama yapıldığını bilmeyi hak ettiğinden dolayı değil.

Banka geçmişte yaptığı yanlışlar nedeniyle gözden düşmüştü. Avrupa’nın devlet yardımı kurallarını gevşetmeye iten salgın Martinuzzi’ye göre yeni bir kurtarma operasyonu için kılıf olarak kullanılmamalı.

Yerel bir ticari banka olan Paschi 2007 yılında karşılayamayacağı bir rakibini satın almasının oluşturduğu yükten asla kurtulamadı. O zamandan beri bankanın bir dizi umutsuz girişimi ve yarıda kalan yeniden yapılanma süreçleri bankayı aksak bir halde bıraktı. Banka yöneticilerine yönelik iki farklı dolandırıcılık suçlaması da Paschi’ye bir darbe daha vurdu.

Pandemiden çok önce de yasal suçlamalarla ve kötü kredilerle savaşan banka şimdiyse ödeme güçlükleriyle karşı karşıya. Ancak Martinuzzi 2009 yılında kamu destekli fonlar tarafından dördüncü kez desteklenen bankanın bu sefer ne kadar sermayeye ihtiyacı olacağının üzerinde çalışılması gereken bir tahmin olduğunu belirtiyor.

Açık bankacılık: Finans sektörünün geleceği nasıl olacak?

 

Yatırım bankacılığında İHA dönemi

 

BBVA ve Sabadell görüşmeleri durdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)