BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYatırım bankacılığında İHA dönemi ----

Yatırım bankacılığında İHA dönemi

Yatırım bankacılığında İHA dönemi
27 Kasım 2020 - 13:26 www.finansgundem.com

Dev yatırım bankaları pandemi nedeniyle yüz yüze yapamadıkları görüşmelere yeni çözümler arıyor. Dev bankaların M&A danışmanları insansız hava araçlarıyla video turlar düzenleyerek şirketler hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirket evlilikleri danışmanlığı alanında dünyanın en büyük bankası olan Goldman Sachs insansız hava aracı (İHA) teknolojilerini kullanarak teklif yapılan şirketlerin kuş bakışı görünümlerinin müşterileriyle paylaşıyor.

CNBC’nin haberine göre Goldman Sachs Şirket Evlilikleri ve Satın Alma Birimi (M&A) Küresel Eş Başkanı Stephan Feldgoise, Kovid-19’un ortaya çıkmasıyla birlikte fiziki ziyaretlerin güvensiz hale gelmesi nedeniyle ticari sınıf İHA’lar aracılığıyla müşterilerine sanal turlar yaptıklarını açıkladı. Feldgoise bu turlar aracılığıyla söz konusu şirketlerin nakliye limanların ve demir yollarından kimya fabrikalarına, depolarına ve büyük perakende satış noktalarına kadar sanal turlar düzenlediklerini belirtti.

Feldgoise telefon üzerinden gerçekleştirdiği röportajında, şirket içi ziyaret ve kuş bakışı geçişleri kullanarak dünyanın dört bir yanındaki varlık tabanlı işletmelerin satışlarını gerçekleştirdiklerini aktardı.

Stephan Feldgoise, “Bu satın alacak kişilere ihtiyaçları olan güveni veriyor. Zira bir işletme satın alırken satın aldığınız şeyi görmek, dokunmak ve hissetmek istersiniz” dedi.

Bu son örnek teknolojiye karşı mesafeli olan ve çoğunlukla gelenekçi olarak hareket eden Wall Street’in pandemiyle nasıl değişime zorlandığını gösteriyor. Yatırım bankaları geleneksel olarak 1980’lerde icat edilmiş Excel ve PowerPoint gibi yazılımları kullanan yirmili yaşlardaki ekiplerin, en değerli varlıkları içkili akşam yemeklerinde ve sosyal etkinliklerde edindikleri ilişkiler olan kıdemli bankacıları desteklediği kurumsal çalışanlara ve yönetim kurulu üyelerine güvenir.

Ancak korona virüs bu karşılıklı toplantılara ve satın almalarla şirket evlilikleri durumlarının tespit süreci için sıklıkla yapılan ziyaretlere bir son verdi. Şimdiyse anlaşmaların neredeyse tamamı ekran üzerinden Zoom, BlueJeans, Cisco Webex ve Microsoft Teams gibi telekonferans araçları kullanılarak yapılıyor. Karşılıklı ziyaretlerin yeriniyse İHA’larla kaydedilmiş videolar veya canlı İHA görüntüleri kullanılıyor.

Feldgoise açıklamasında Goldman’ın bu yıl yaptığı birkaç yüz işlemin %95’inden fazlasının yüz yüze etkileşim olmadan gerçekleştirildiğini belirtti.

Bankanın üst düzey yöneticisine göre İHA’ların gelecekteki dönemde de kullanımına devam edilecek. Feldgoise, İHA kullanımlarıyla ilişkili olarak, “M&A’in görünümünü sonsuza kadar değiştireceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Ordulardaki kullanımıyla başlayarak paket tesliminden büyük beyaz köpekbalıklarının izlenmesine kadar birçok alanda yayın olarak kullanılmaya başlanan İHA teknolojisini kullanan tek yatırım bankası Goldman Sachs değil. Gelirleri açısından dünyanın en büyük sermaye piyasası işletmesi olan JPMorgan Chase de İHA teknolojilerini anlaşmalar sürecinde kullanan bir başka banka.

Üstelik butik yatırım bankaları dahi söz konusu teknolojiyi kullanıyor. Orta büyüklükteki piyasalara danışmanlık yapan butik yatırım bankası TKO Miller, mimari aydınlatma armatürleri üreticisi SPI Lighting’in bir rakip firmaya satılması konusunda yine İHA teknolojisini kullandı. TKO Miller şirketin 130 bin metre karelik arazinin 2 dakikalık havadan görünümünü firmanın fabrika bölgesini ve depolarını gösterdi.

TKO’nun Kıdemli Bankacısı Erik Eidem, “İHA görüntülerinin faydalarını kanıtladık. Pandemi bunu gerekli kılmıştı fakat insanlar bu yöntemden dolayı çok mutlu. İşletmeleri erkenden daha iyi anlayabildiklerini belirtiyorlar” dedi.

Ticari İHA’lar ortalama bin dolar civarı bir rakam tutuyor. Ancak Eider bankacıların genellikle 10 bin dolar ve üzerinden üretilen ve düzenlenen turlar için kameramanlar kiraladıklarını belirtiyor.

Yeni uzaktan çalışma dönemi ciddi bir toparlanma dönemi geçiriyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarının durgun geçmesinin ardından Amerikan şirketleri pandemide hayatta kalmak için borç ve hisse senetleri piyasalarındaki milyarlarca dolara odaklandı. Şirketler yeni gerçeklikte kendilerini tekrar konumlandırmak için başlarını satın almalara doğru çevirdiler. Finansal veri sağlayıcısı şirket Dealogic’in verilerine göre üçüncü çeyrekte 1,13 trilyon dolarlık satın alma işlemi gerçekleşti ve anlaşma yapılma oranı %152 arttı.

Dealogic’in verilerine göre Goldman Sachs anlaşma sayısına ve işlem değerlemelerine göre en üst sırada yer aldı. Bankanın anlaşma bankacılığındaki liderliği Morgan Stanley, JPMorgan ve Bank of America tarafından takip edildi.

Bankacılığı dönüştürecek 8 teknoloji trendi

 

Açık bankacılık: Finans sektörünün geleceği nasıl olacak?

 

Credit Suisse’den finans çalışanlarına özel WhatsApp

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)