BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDraghi ECB'de tartışmalara yol açtı----

Draghi ECB'de tartışmalara yol açtı

Draghi ECB'de tartışmalara yol açtı
24 Ekim 2019 - 11:17 www.finansgundem.com

Ay sonunda 8 yıllık görev süresi dolan ve bugün son toplantısını gerçekleştirecek olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin aldığı son kararlar banka içinde tartışmalara yol açtı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi görevini bırakmaya hazırlanırken devreye aldığı politika araçlarının başarısı konusunda soru işaretleri artıyor.

8 yıllık görev süresi bu ay sonunda sona eren Draghi'nin kararları Merkez Bankası yetkilileri arasında bölünmeye neden oldu.

AMB 2011'deki krizden bu yana temel görevi olan enflasyonu % 2'ye yakın tutma hedefini gerçekleştirmekte zorlanırken ticaret savaşları, Brexit, zayıf imalat verileri gibi artan ekonomik zorluklar Merkez Bankası'nın harekete geçmesi konusunda baskı yaptı. Banka son olarak Eylül ayında yeni bir tur varlık alım programını da içeren bazı önlemler açıkladı.

Berenberg Euro Bölgesi Ekonomisti Florian Hense son önlemler konusunda AMB içinde ciddi görüş ayrılıkları olduğunu belirtti. Hense "AMB politikasının efektif olması için Christine Lagarde'ın Kasım'da göreve geldiğinde tartışmayı bitirmesi ve iki taraf arasında uzlaşı sağlaması gerekecek" diye konuştu.

AMB yetkilileri para politikası önlemlerinin etkilerini ve boyutuna dair endişelerini sıkça dile getiriyor.

"NE GEREKİRSE YAPARIZ" SÖYLEMİ

Analistlere göre Draghi 'ne gerekirse yaparız' söylemiyle anılacak. 2012'de bazı ülkeler temerrüde düşerken traderlar 17 üyeli Euro Bloğu'nu dağılma eşiğine getiren borçlanma maliyetlerindeki yükseliş için endişeliydi. Draghi o dönemdeki açıklamasında Avrupa Merkez Bankası'nın euro'yu korumak için gerekeni yapmaya hazır olduklarını söyledi. Tüm dünya piyasalarında Draghi'nin bu söylemi yanku buldu, yatırımcılar bu sözün doğruluğuna inandı ve tahvil faizleri Euro Bölgesi'nde sert biçimde düştü.

TS Lombard analisti Constantine Fraser, bu söylemin önemine atıfta bulunarak "Draghi sadece Euro Bölgesi'ni kurtarmak konusunda en önemli rolü oynamakla kalmadı, 2011'in sonbaharından beri AMB'nin hedefini de 'defacto' olarak yeniden yazdı" değerlendirmesini yaptı.

EURO BÖLGESİ'NİN GELECEĞİ

Euro Bölgesi'nde 2011'deki borç krizinin etkileri -siyasi fikirlerdeki ayrışmaya da bağlı olarak- uzunca süre görüldü. Bölgenin ortak para birimi ve ortak para politikası olsa da mali politika kararları ulusal bazda alınıyor. Kriz, Euro Bölgesi'ni vurduğunda bununla mücadele edecek kurumsal etkinlik veya merkezi bir hükümet yoktu. Hermes Investment'tam Dall’Angelo Draghi'nin ortak para biriminin sürdürülebilirliği için kurumsal çerçeveyi tamamlama sürecini hızlandırdığını, ancak bu sürecin de sınırlı kaldığını söyledi. Dall’Angelo Euro Bölgesi'nde sermaye piyasaları birliğini sağlamayı hedefleyen bankacılık birliğinin ise tamamlanamadığını belirtti.  Uzman, Draghi'nin görevden ayrılmasıyla bu süreci tamamlamanın daha da zorlu hale geleceğini söyledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)