BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar/TL 2,23'ü geçti----

Dolar/TL 2,23'ü geçti

Dolar/TL 2,23'ü geçti
11 Mart 2014 - 17:52 www.finansgundem.com

Bankalararası piyasada dolar/TL 2,23 seviyesini geçerek en yüksek 2,2332'yi gördü.

Bugün güne 2,2216 seviyesinden başlayan dolar/TL, en düşük 2,2142'ye kadar geriledi. Gelişen ülke para birimlerinin dolar ve avro karşısındaki değer kaybına paralel Türk lirasının üzerinde oluşan baskı ile en yüksek 2,2332'yi gören dolar/TL şu dakikalarda 2,2290 seviyesinden işlem görüyor. En yüksek 3,0938'i gören avro/TL ise şu dakikalarda bankalararası piyasada 3,0900 seviyesinden alıcı buluyor.

2.24-2.25 DİRENÇ OLUR

Analistler, Türk lirasının gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kayıplarına paralel hareket ettiğini belirterek, 2,23'ün altında kapanışların olması durumunda 2,21 - 2,22 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini, aksi durumda 2,24 - 2,25 seviyelerinin direnç konumuna gelebileceğini ifade ediyor. 

"2,23 - 2,25 arasındaki seviyelerde genellikle satışlar yoğunlaşıyor"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Türk lirasında bugün görülen değer kaybının yurtdışı kaynaklı olduğunu belirterek, gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkışın yaşandığını söyledi. Yerli yatırımcıların yine alış tarafında olduğunu dile getiren Cömert, şunları kaydetti: "Hem yerli hem de yabancı yatırımcıların alışlarıyla Türk lirası değer kaybediyor. Ancak kurun bir miktar daha yükselmesi durumunda tekrar yabancıların TL'ye geçiş yaptığını görebiliriz. Geçtiğimiz dönemlerde dolar/TL'de 2,23 - 2,25 arasındaki seviyelerde genellikle satışların yoğunlaştığını gördük. Burada özellikle faizin artması sonrasında Türk lirasının taşıma maliyeti çok arttı. Yani eğer TL borçlanıp bunu satar ve yerine dolar alırsanız katlanacağınız maliyet yüzde 11'e yakın. Bu maliyet şu anda tüm gelişen ülke para birimlerinden daha yüksek. Bu nedenle TL yerine döviz taşımak için çok önemli bir beklentimiz olmalı. Eğer bir yatırımcı olarak sizin böyle kuvvetli bir beklentiniz yoksa döviz birikimlerinizin en azından bir kısmını yükselişlerde TL'ye dönmenizde fayda var. Belli bir süre için dolar satıp TL'ye geçen yabancı yatırımcıların karı, tüm gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek seviyede. Dolayısıyla kurdaki yükselişi yabancılar da sırf bu nedenle satış fırsatı olarak görüyor." 

"Dolar/TL, 2,22 seviyesinin altına inerse geri çekilme görülebilir"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel olarak dolar/TL'de yükseliş yaşandığına dikkati çeker, "Dolar/TL, 2,22 seviyesinin altına inerse geri çekilme görülebilir. Aksi durumda yükseliş bir miktar daha sürebilir" dedi. Dolar/TL'nin 2,23 üzerinde kapanış yapması durumunda 2,25 seviyelerinin görülebileceğini ifade eden Metin, ancak bunun hem Türkiye'nin iç siyasi gelişmelerine hem de yurtdışından gelebilecek olumsuz haber akışına ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin hareketine bağlı olacağını da vurguladı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)