BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükseliş kaydetti----

Dolar yükseliş kaydetti

Dolar yükseliş kaydetti
01 Ekim 2019 - 08:28 www.finansgundem.com

EM para birimlerinde gözlenen kayıplar ve Erdoğan'ın açıklamaları ardından dolar/TL 5.72'yi aştı

Dolarda küresel bazda gözlenen değer kazancı TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün değer kayıplarına neden olurken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna ilişkin açıklamaları da dolar/TL'deki yükselişin hızlandıran etken oldu.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7162 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6420 lira, en yüksek 5.7274 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2417 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0918 seviyesinde. Gram altın 272.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.15 seviyesinde.

Erdoğan, TBMM açılış toplantısında yaptığı konuşmada özellikle Fırat'ın doğusunda arzu ettikleri neticelere ulaşamadıklarını ve kaybedecek tek bir gün olmadığını söyleyerek, "Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız 30 km güvenli bölgede 2 milyon kişiyi yerleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Erdoğan Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon olup olmayacağı sorusuna ise "Bir gece ansızın gelebiliriz" diye yanıt verdi.

Erdoğan'ın Suriye'de güvenli bölge sağlanmasına yönelik operasyona ilişkin açıklamalarının öncekilere göre değişik içerdiğini söyleyen bir bankacı, "Açıklamalar daha önce 'ABD ile birlikte yapmayı deneriz, olmazsa kendimiz yaparız' mesajları içerirken bugünkü mesajlardan ABD ile bu konuda uzlaşı sağlanamadığı ve artık Türkiye'nin bu süreci kendi devam ettireceği mesajı alıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu bugün piyasadaki satış baskısını kuvvetlendiren bir etken konumunda. Gelişmekte olan para birimleri genelinde doların güçlenmesiyle genel bir satış baskısı varken bu gelişme TL'deki satış baskısının kuvvetlenmesi ve kurun 5.70'in üzerine çıkmasındaki ana belirleyici oldu."

Dolar/TL'de bugün gözlenen hareketin agresif olmasına karşılık net bir şekilde yükselişin başladığı anlamına gelmediğini söyleyen başka bir bankacı ise, "Dolar endeksi 99 seviyesi üzerinde güçlenmeye devam ederse kurda yukarı hareket devam edebilir. EM'lere bakınca hepsi dolar karşısında kayıpta. Ancak dolar/TL 5.78-5.80 bandının üzerine çıkmadıkça yükselişin hızlanmasını beklemeyiz" dedi.

ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentiler ve TCMB'nin bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı beklentileri son dönemde TL'ye destek veriyordu. Ancak jeopolitik risklerde bir artış, ABD ile ilişkilere yönelik endişeleri de artırabilir.

Öte yandan Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon verileri dün açıklanan orta vadeli programın ardından bu haftanın en önemli iç veri gündemi.

Reuters'ın toplam 15 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Eylül'de aylık %1.3 artış göstermesi, ancak geçen yılın aynı döneminde TL'deki değer kaybı sonrası yaşanan %6 yükselişin oluşturduğu baz etkisiyle yıllık enflasyonun Ağustos'taki %15.01'den %9.6'ya gerilemesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda ABD-Çin ticaret görüşmeleri ile Brexit takip ediliyor.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi belirginleşiyor. Hazine'nin borçlanma maliyetlerindeki artışın uzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Cuma günü spot kapanışta %14.07 seviyesindeydi. 10 yıllık getiri bu yıl Mayıs ayında %21 idi. Böylece getiride 4 aylık düşüş 7 puan oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bugün spotta ortalama bileşik getiri %13.72 oldu. İki yıllık gösterge tahvilde ise bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.91, valörde saat 1726'da son işlem %14.15 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)