BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Dolar Savaşı' Türk firmaları vurdu----

'Dolar Savaşı' Türk firmaları vurdu

'Dolar Savaşı' Türk firmaları vurdu
18 Eylül 2023 - 07:33 www.finansgundem.com

İran, ABD'nin yaptırımları nedeniyle, Irak pazarındaki doları toplayarak İran’a çekmeye çalışması ve ABD'nin karşı hamlesi sonrası ticaret sıkışması Türk şirketleri zor durumda bıraktı.

ABD tarafından İran'a yönelik uygulanan finansal kısıtlar ve yaptırımlar Irak pazarında nakit akışını bozmakta ve ticareti sıkıştırmış durumda. Bu durum, pazarda bulunan Türk firmaları ciddi şekilde etkilemektedir.

Ekonomim'den Mehmet Nabi Batuk'un haberinde, İran Merkez Bankası'nın yaptırımlar sonrası Irak pazarına yönelik dinar bastırdığı ve pazardaki doları toplayarak İran’a çekmeye çalıştığı aktarıldı. ABD, İran’ın bu adımına karşı tüm nakit akışını bankalara kanalize etme adımlarına yönelince Irak’ta ticaret sıkıştı, kamu yatırımları durdu. Hem ticaret sıkışıklığı ile iptal edilen siparişler hem de Suudi Arabistan'ın bu durumdan faydalanma çabaları nedeniyle Türk şirketlerin pazardaki konumları risk altında.

Türkiye Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) Başkanı Mehmet Salih Çelik, Irak’ın desteğini alan Suudi Arabistan’ın Türk firmaların bölgedeki pazar paylarını, konumlarını zorlamaya başladığını söyledi. Çelik, bölgede yıllardır nice zorluklarla oluşturulan ticari bağlantıların kaos yaratılarak ellerinden alınmaya çalışıldığını açıkladı.

TISİAD olarak pazardaki sükûnetin sağlanması için hem Irak hem de Türkiye’deki ilgili bakanlıklarımızla koordineli hareket ediyoruz. Dışişleri ve Ticaret Bakanlarımızın yakın tarihlerde Irak ve İran temaslarının önemli yansımaları oldu. Ancak Irak’ın desteğini alan Suudi Arabistan yeni sınır kapısı açma girişimlerine hız verdi. Bölgedeki kazanımlarımızı bertaraf etmeye dönük hamleler yapıyor. Bu adımlara karşı ortak akıl ve işbirliği çerçevesinde daha güçlü stratejiler geliştirmeliyiz

 

Amerika’nın son 5 aydır kara parayla mücadele adı altında attığı bankacılık adımları piyasadaki resesyonu daha da artırdı. Irak pazarında tüm nakit akışı 5-6 ay önceye kadar dövizciler üzerinden sağlanıyordu. Amerika’nın büyük eksikliklerine rağmen nakit akışını bankacılık sistemine kanalize etme adımları nedeniyle ticaret hayatı sekteye uğradı. 

“Türk firmalar zayıflatılmaya çalışılıyor”

Çelik, "Gerçek dışı siparişlerle firmalarımız zayıflatılmaya çalışılıyor. Üyelerimize Irak ile olan siparişlerinde kefil ve uluslararası mahkemelerde geçerli olan bağlayıcı sözleşmeler yapmaları tavsiyesinde bulunuyoruz" dedi.

ABD'nin adımlarının pazarı sıkıştırdığını belirten İMS Logistics Genel Müdürü Mustafa İmrak, Irak eskiden Türkiye’nin ikinci pazarı konumundaydı. Şu anda 5’nci pazar konumuna geriledi.Bağdat hükümetinin kurulmasında yaşanan sorunlar, bütçelerin dağıtılamaması pek çok noktada devlet yatırımlarının önünü tıkıyor. Bu yatırımlarda önemli misyon üstlenen Türk firmalarının yıllar boyunca oluşturduğu ticari ilişkiler zarar görüyor." dedi.

“Hata yapma şansımız yok”

Mustafa İmrak, “Avrupa’dan Irak’a olan transit ticaretin yüzde 90’ı Türkiye üzerinden yapılıyor. Bu nedenle Irak pazarında hata yapma şansımız yok. Bu alanda yeni stratejiler geliştirmeli, çeşitli senaryolar hazırlamalıyız. Yıllardır nice bedellerle oluşturduğumuz ticari ilişkilerimizi, İran, Suudi Arabistan ve Çin gibi ülkelere kaptırmamalıyız. Bu alanda siyasi erk, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ortak hareket edip, işbirliğinde ve bütüncül şekilde adım atmalıdır” şeklinde konuştu.

IMF'den Çin'e büyüme modeli çağrısı

 

Fransa'da benzin istasyonları zararına yakıt satacak

 

İngiltere'de kira artışlarında rekor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)