BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDokunulmazlıklar kalktı! Şimdi ne olacak?----

Dokunulmazlıklar kalktı! Şimdi ne olacak?

Dokunulmazlıklar kalktı! Şimdi ne olacak?
08 Haziran 2016 - 15:40 www.finansgundem.com

Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle dokunulmazlıklar resmen kalktı. Peki şimdi ne olacak?

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

TAKİPSİZLİK ÇIKABİLİR

Soruşturma tamamlanınca 148 milletvekilinden hangisi hakkında iddianame hazırlanacağına yine ilgili savcılıklar karar verecek. Savcılıkların takipsizlik kararı verme yetkisi de bulunuyor. 148 milletvekilinden hangisine dava açılıp açılmayacağına ilişkin takdir yetkisi de savcılıkların olacak.

İDDİANAME HALİNDE

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre asliye ceza, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Davalar sonucunda yargılanan milletvekilleri hakkında mahkûmiyet kararı verilebileceği gibi beraat kararları da verilebilecek.

VEKİLLİĞİN DÜŞMESİ

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa’nın “Milletvekilliğinin Düşmesi” başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. 84. madde, bu hususta “Kesin mahkeme kararının genel kurula bildirilmesiyle olur” hükmünü taşıyor. Hakkındaki karar temyiz aşamasında (Yargıtay) kesinleşenlerin milletvekilliği, (Anayasa Mahkemesi de itirazı reddetmişse) TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesiyle düşüyor.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin, anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanun Resmi Gazete'de yer aldı.

Buna göre, 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklendi:

"Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.”

Bu kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği ve halk oylamasına sunulması halinde oylanacağı da Resmi Gazetede yer aldı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)