BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDış basının gündemi: TL----

Dış basının gündemi: TL

Dış basının gündemi: TL
13 Aralık 2021 - 11:29 www.finansgundem.com

Türk Lirası'nın haftanın ilk işlem gününde düşüşe devam devam ederek dolar karşısında tarihi düşük seviyesini görmesi yabancı basının gündeminde.

Türk Lirası’nın haftanın ilk işlem gününde 14 TL’yi aşması dış basının da gündeminde.

Bloomberg ve Reuters, TL’deki sert düşüşü merkez bankasının faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentilere bağlarken Bloomberg, “Erdoğan’ın büyümeyi desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşürme talebi doğrultusunda TCMB’nin bu hafta politika faizini düşürmesi düşürmesi bekleniyor” dedi. Reuters ise, mevcut para politikasının yatırımcıları ve tasarruf sahiplerini huzursuz ettiğini aktardı:

BLOOMBERG: 1OO BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENTİSİ

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, TL’deki değer kaybını, “Türk lirası, S&P Global Ratings’in ülkenin kredi notu görünümünü negatife indirmesinin ardından bu haftaki merkez bankası toplantısı öncesinde dolar karşısında 14’ün altına düşerek tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi” ifadeleriyle gördü.

TL’deki değer kaybının bugün yüzde 4,2’ye ulaştığını hatırlatan Bloomberg, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyümeyi desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşürme talebi doğrultusunda TCMB’nin bu hafta politika faizini düşürmesi düşürmesi bekleniyor” dedi.

Bloomberg, perşembe günü gerçekleşecek toplantıya ilişkin yaptığı anketi de aktardı. Bu ankete katılan 19 ekonomistin tahminlerinin ortalamasına göre, merkez bankasının bu hafta 100 baz puan daha faiz indirerek politika faizini yüzde 14’e düşürmesi bekleniyor.

REUTERS: YATIRIMCILAR VE TASARRUF SAHİPLERİ ENDİŞELİ

İngiliz haber ajansı Reuters ise TL’deki sert değer kaybını, “TL, Erdoğan’ın riskli yeni ekonomi politikasına ilişkin endişeler ve Perşembe günü başka bir Faiz indirimi beklentisiyle yeni tarihi düşük seviyesine bir kaç dakika içinde ulaştı” ifadeleriyle aktardı.

Reuters, son bir yılda TL’deki gerilemenin büyük ölçüde ithalata bağlı bir yükselen piyasa ekonomisi olan Türkiye’de enflasyonu ateşlediğini belirtti.

Reuters’ın Cuma günü yaptığı bir ankete göre, merkez bankasının politika faizini bu hafta 100 baz puan indirerek yüzde 14’e düşürmesi bekleniyor.

Reuters, yatırımcılar ve tasarruf sahiplerinin merkez bankasının agresif parasal gevşeme politikasından endişe duyduğunu belirtti.

Reuters son olarak haberinde, “Ekonomistler ve muhalif politikacıların ekonomi politikasına yönelik yaygın eleştirilerine rağmen Erdoğan, ekonomik büyüme, kredi, üretim ve ihracata öncelik veren yeni bir ekonomik planı teşvik ederken, faiz indirimlerini defalarca savundu” ifadelerine yer verdi.

Deutsche Bank: TCMB 2022’de 1000 baz puan faiz artırabilir

 

Merkez Bankası faiz indirecek mi

 

Dolar ile birlikte kredi faizlerinde yükseliş!

 

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.13 Aralık 2021 21:01

    A101 DE TORKU MARKA AYÇİCEÇEK YAĞI 1/BIR ML Sİ 39,95 İLE ARALIK AYI ZAM/ARTIŞ ŞAMPİYONU OLABILİR

  • Ali13 Aralık 2021 16:55

    Tek çare 700 baz puan faiz artırımı.

  • Aliye13 Aralık 2021 21:13

    700 kurtarmaz enaz yüzde %40 ila%60arası faizleri çıkarmaları gerekir

  • Biz kazanacağız inşallah 13 Aralık 2021 12:51

    Sadece bizim basın değil yabancı basında aynı düğmeden yönetiliyor. Algı algı algı… Türkiye’ye karşı savaşta tüm enstrümanlar teker teker devreye giriyor. Berat Albayrak işlenmemiş bor madeninin satışını yasakladığında savaşın seviyesini artıran da yine bu düğme. Bu bi fırsat. Bu faiz kamburundan kurtulmanın zamanı çoktan geçti. Provokatörlere prim vermeyelim yeter.

  • Kazanamazsın inşallah13 Aralık 2021 15:33

    Eğer sen kazanırsan dünya bitmiştir senin gibi körcahiller kendini yok etse dünya insanlık huzur bulur kainata bir iyilik yaparak kendi kafalarinızı koparın

  • Sen kimsin13 Aralık 2021 14:00

    KİMSENIN SAVAS FALAN YAPTIGI YOK SEN İYİ YÖNETILMIYORSUN NE DIS GÜÇLER VAR NE FAIZ LOBİSI NE PRAVAKÖTÖR NEDE ALGI DENEN UYDURULMUS APTAL INSANLARA PALAVRALAR FAİZ DÜNYANIN TEK GERCEGI OLMAZSA OLMAZI YEDIGIN ICTİGİN GIYDİGİN HERSEY FAİZ

  • Mucise Reis ;)13 Aralık 2021 12:34

    Dünyanın en çok değer kaybeden para birimi öyle böyle değil...bütün değer kaybeden ulke paralarını topla,  Tl tek başına onlardan daha çok değer kaybetmiş durumda. açın grafik bir bakın. dışarda kriz var, covid var, dunya surunuyor yok öyle bişi TL kadar tek başına  bu rezil duruma gelen başka ulke  parası yok. açın grafık yıllık aylık 6 aylık 1 aylık göreceksınız.

  • Mevsim13 Aralık 2021 12:02

    ,kimsenin beklemedigi bir harekt bekliyorum merkezden

  • XXX13 Aralık 2021 12:23

    Daha fazla faiz indirerek TL yi sıfırlamak gibimi

  • Hazan13 Aralık 2021 12:19

    Ne gibi yine ilime bilime bilimsel gerçeklere ters bir karar gibi mesela 2000 puan veya daha yüksek bir faiz indirimi

  • Tedarik13 Aralık 2021 11:57

    Mümkün değil faiz arttırmadan piyasayı yatıştırmak acil faiz artışı gerekirken saçma sapan önlemlerle daha da beter duruma sokuyorlar ihracat ithalat açık vermek fazla vermek arap svap katar hepsi boş işler ipe sapa gelmez aklın mantığın olmadığı almadığı faizi arttırmaktan başka en ufak yol yoktur

  • KAHİN13 Aralık 2021 11:46

    Sevgili dış basın .Türkiyenin derdi sizimi gerdi.bu devlet 2001 den çıktı bundan da çıkar.bence siz kendinize bakın zira çok yakında iflaslarınız zincir gibi başlayacak.KAHİN.

  • Sedat Peker14 Aralık 2021 02:00

    Ekonomi tercihler meselesidir neyi tercih ettiğin çok önemli o yüzden ki bilip bilmeden yorum yapma o sevgili cumhur başkanın dış basın nederse onu yapıyor sende uyuyorsun işte rahmetli Necmettin Erbakan'ın bir sözü vardı akp ye oy vermek İsrail'e oy vermektir faizcilere oy vermektir demişti o dış basın istiyor ki Tayyip efendi faizleri indirsin senin paran değer kaybetsin kendi halkıda senin ülkende bedavaya gelip tatil yapsın küçükcük beyninle büyük şeyler söyleme evlat

  • Borsası yiğit13 Aralık 2021 19:17

    Yorumuna kurban ellerine sağlık.iyi tespit.

  • Cevap13 Aralık 2021 15:55

    Onlar olmasa çöp tenekesine onuda bulursan yersin arap sevici yobaz tabiki onlarla beraber bu dünyada ekonomik platformda varsın şu lanetli kendin gibi şer kokan yorumun bile insanlık dışı bir canlı bile olmadının kanıtı

  • Kahine cevap13 Aralık 2021 12:14

    Yürü len troll adamlar doğru söylüyor doğru yola gir diye yaptıkların yanlış uygulamalar diyerek akla mantığa ilme bilime ekonominin gerçeklerine ters doğru olmadını söylüyor onlar olmasa açlıktan nefesin kokar dışa bagımlısın onların verdikleri destekle gelecek olan dövizi ile Yatırımları ayakta kalırsın öyle bkt.efelenmelerin en ufak faydası olmaz altında kalırsın

  • Bika13 Aralık 2021 11:42

    2022 yılında 1000 baz puan faiz artışı yetmezse arkadan tekrar 1000 baz puan faiz artışı yapılmadan TL'nin değer kaybını önlemek zor olacak.