BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDolar ile birlikte kredi faizlerinde yükseliş!----

Dolar ile birlikte kredi faizlerinde yükseliş!

Dolar ile birlikte kredi faizlerinde yükseliş!
11 Aralık 2021 - 18:51 www.finansgundem.com

Doların 14'e yaklaşarak rekor kırdığı Aralık ayının ilk haftasında tüm kredi faizlerinde de artış görüldü.

Merkez Bankası'nın enflasyondaki yükselişe rağmen faiz indirimlerine gitmesiyle T’de değer kayıpıları görülürken, kredi faizlerinde de sürpriz bir şekilde artış görüldü.

Döviz kurlarının rekor seviyeye yükseldiği 26 Kasım -3 Aralık tarihleri arasında bankaların da bireysel ve ticari kredi faizlerinde artış oldu.

İHTİYAÇ VE TAŞIT KREDİSİ FAİZİNDE ARTIŞ

Sözcü’den Emre Deveci haberine göre, TCMB verilerinde, ortalama ihtiyaç kredisi faizi geçen hafta, bir önceki haftaya göre yaklaşık 1 puan artışla yüzde 23,57'den yüzde 24,52'ye yükseldi. TCMB'nin politika faizini 400 baz puan indirimle yüzde 15'e çektiği son üç ayda ihtiyaç kredisi düşmek yerine 142 baz puan yükseldi.

Geçen hafta ortalama taşıt kredisi faizinde de sert artış oldu ve oran yüzde 21,48'den yüzde 23,64'e yükseldi. Böylece 17 Eylül-3 Aralık döneminde TCMB faizi 400 baz puan azalırken, taşıt kredisi faizleri ortalamada 236 baz puan artmış oldu.

KONUT VE TİCARİ KREDİ FAİZLERİNDE DE YÜKSELİŞ

Konut kredisi faizleri de geçen haftada az da olsa yükseldi ve yüzde 16,94'ten yüzde 17,03'e ulaştı. 17 Eylül-3 Aralık döneminde konut kredisi faizlerinde düşüş, kamu bankalarının düşük faizli kredi kampanyalarına rağmen 86 baz puanla sınırlı kaldı.

Ticari kredi faizleri de geçen hafta 61 baz puan artışla yüzde 19,47'ye yükseldi. Ticari kredi faizleri ortalamada 17 Eylül-3 Aralık döneminde 179 baz puan oldu.

“ÇOK FARKLI BİR DÖNEM YAŞIYORUZ”

TCMB'nin eski Başekonomisti Hakan Kara, kredi faizlerindeki gelişmelere dair yaptığı değerlendirmede, “Çok farklı bir dönem yaşıyoruz. Enflasyon risklerinin giderek arttığı bir ortamda TCMB faizleri aşağı çekiyor” derken, “Böyle bir dönem son 40-50 yılda pek yaşanmadı. Bankacılık sektörü bu alışılmadık konjonktürle baş etmeye çalışıyor” yorumunda bulundu.

Hızla yükselen enflasyon beklentilerinin mevduat faizinin reel getirisini giderek düşürdüğünü, vatandaşın TL'de kalması durumunda alım gücünün hızla eridiğini, bunun da TL'den dövize geçişi hızlandırarak bankaların döviz açık pozisyonunu artırdığını dile getiren Kara, “Bankanın bu pozisyonu kapatması için döviz alması lazım ancak döviz arzı sınırlı. Bankaların kalan TL mevduatı tutabilmek için faizleri belirli bir noktanın altına indirmemeleri gerek. Bu nedenle TCMB faiz indirimleri mevduat faizlerine kısmen yansıtılabiliyor” ifadelerini kullandı.

“FAİZ ARTIYOR, VADE KISALIYOR”

Kredi faizlerindeki artışta ise daha çok vade ve enflasyon riskinin etkili olduğunu belirten Kara, bankaların bir süre sonra TCMB'nin Faiz artışı yapmak durumunda kalacağını düşünüyor olabileceğine işaret etti.

Krediler ile mevduat arasındaki vade uyumsuzluğunun faiz riskine yol açtığına dikkat çeken Kara, “TCMB'nin faiz artırması mevduat faizinde sert yükselişe neden olur. Dolayısıyla bankalar verdikleri kredilerden ilerde zarar etmemek için kredi faizlerini aşağı çekmemeyi tercih ediyor. Risklerini yönetebilmek için kredi faizlerini artırıp vadeyi kısaltıyorlar” dedi.

BEKLENTİLERDE BOZULMA

Kara'nın işaret ettiği gibi, enflasyon beklentilerinde son dönemde çok sert bozulma yaşandı. TCMB'nin kasım ayı anketinde yüzde 15,61 olan piyasanın 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, aralık anketinde yüzde 21,39'a yükseldi.

Kasım anketinde 9,98 olan 2021 yıl sonu dolar/TL beklentisi, aralık anketinde 13,77'ye yükselirken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi de bu dönemde 10,93 TL'den 15,56 TL'ye tarihi yükseliş kaydetti.

Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı

 

Borsalarda ‘faiz’ haftası

Yabancılar faiz indirimlerinin devamını bekliyor

Yılın son ‘faiz’ haftası!

Faiz indiriminin devamı bekleniyor

 

 

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet ÇEVİK12 Aralık 2021 23:47

    Deneysel para politikası ile Türk Lirası’nı hayal edilemeyecek seviyelere değersizleştirerek enflasyona can suyu vermeye devam ediyorlar. İnşallah bu politikaları onların somu olur.

  • ASTOR12 Aralık 2021 09:54

    ATATÜRKÜN GENÇLİGE HİTABESİN.de bulunan şu paragraf aklımdan hiç cıkmıyor.  memleket dahilinde iktidara sahip olanlar gaflet ve delalet diye devam ediyor.

  • Hehe12 Aralık 2021 08:20

    Hani nas olmadi bakara olmadi haftaya baska sure artik

  • Paka12 Aralık 2021 03:33

    Cahil bir başkan seçtiniz sonuç bu

  • Halit12 Aralık 2021 21:39

    Cahil senin baban çopur

  • bank11 Aralık 2021 23:45

    Artık bankacılığı 3 e bölmemiz şart. Yatırım ve leasing bankacılığı; yıllık %5-7 oranlarıyla 5 yıl geri ödemesiz ve 15 yıl vadeli sadece mak8ne teçhizat ve üretime yönelik alımlarda, Perakande ve bireysel bankacılık; yıllık %12-16 oranlarıyla ve 36 aya kadar vadeli tüketici ve taşıt finansları, Mortgage bankacılık; sadece g.menkul finansmanı 6 ay-240 aya kadar vadelerde %9-12 oranlarıyla. Şimdi bankaları mevcut kredileri anlamında bölünüp yeni adlarlarla bu bankacılık türlerine göre bölünüp gerekirse grup gerekirse yeni bankaları satarak bu işler yoluna koyulmalı. Sermayeleri de daha kuvvetlendirilmeli ve her yatırım bankasının %50'si devlet ortaklı olmalı. Ayrıca yeni.oluşacak bankalar da yabancılar da ortak olabilmeli. Bankacılık değişemeden bu kriz aşılamaz kesin olan bu!!!

  • BORSACI11 Aralık 2021 22:37

    YILARDIR BES,YATIRDIGIM PARAM KUR KARŞISINDA YARIYA DÜŞTÜ GÜVEN DENEN ŞEYİN ZERRESİ KALMADI.ALLAHINIZDAN BULUN.