BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDijital ekonominin vergilendirilmesi TÜSİAD ve IFA konferansında ele alındı----

Dijital ekonominin vergilendirilmesi TÜSİAD ve IFA konferansında ele alındı

Dijital ekonominin vergilendirilmesi TÜSİAD ve IFA konferansında ele alındı
23 Ekim 2023 - 14:00 www.finansgundem.com

TÜSİAD ve IFA Türkiye tarafından düzenlenen “Dijital Ekonominin Vergilendirilmesinde Yeni Çözümler: Sütun 1 ve Sütun 2” başlıklı konferansı 13 Ekim’de Tekfen Tower’da gerçekleşti.

TÜSİAD ve IFA Türkiye işbirliğinde, EY Türkiye, PwC Türkiye, RSM Turkey ve Taxture BV desteğiyle düzenlenen “Dijital Ekonominin Vergilendirilmesinde Yeni Çözümler: Sütun 1 ve Sütun 2” Konferansı akademi, kamu ve özel sektör çevreleri tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Etkinliğin açılış konuşmalarını IFA Türkiye Başkanı Prof. Dr. Billur Yaltı ve TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu Başkanı Şerafettin Karakış yaptı.

IFA Türkiye Başkanı Prof. Dr. Billur Yaltı

Konuşmasında, dijital ekonominin vergilendirilmesine ilişkin sürecin 1997 yılında OECD tarafından düzenlenen Turku Konferansı’yla başladığını hatırlatan IFA Türkiye Başkanı Prof. Dr. Billur Yaltı, elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda literatürde getirilen bir dizi çözüm önerisinin kabul edilmediğini, böylece 25 yılın heba edildiğini, ancak günümüzde nihai çözüme yaklaşıldığını belirtti.

TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu Başkanı Şerafettin Karakış

TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu Başkanı Şerafettin Karakış ise konuşmasında dijital dönüşümün vergilendirme politikalarının nasıl evrileceği konusunda belirleyici bir faktör olduğuna dikkat çekerek, uluslararası ölçekte iş yapan şirketlerin dijital dönüşümün getirdiği fırsatları değerlendirirken, asgari kurumlar vergisi ve dijital ekonominin vergilendirilmesi gibi yeni vergilendirme yöntemlerine de uyum sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Toplantının ilk oturumunda Gelir İdaresi Başkanlığı, OECD, IFA ve özel sektörlerden konuşmacılar, Sütun 1 ve Sütun 2 yaklaşımlarının etkili bir şekilde uygulanabilmesi için temel olan politikaları ve sistemin uygulanabilirliğini tartıştı. Değerli akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ikinci oturumda OECD’nin yaklaşımı hukuk ve vergi teşvikleri açısından ele alınırken, kontrol edilen yabancı kurum mevzuatı çerçevesinden incelendi.

PwC Türkiye Ortağı Ezgi Türkmen’in moderatörlüğünde gerçekleşen son oturumda ise, uygulayıcıların tecrübeleri paylaşıldı, OECD yaklaşımının teknik açıdan farklı yönleri ele alındı ve uygulama sırasında karşılaşılma ihtimali bulunan konu başlıkları gündeme getirildi.

Oturumda söz alan EY Türkiye Şirket Ortağı, Uluslararası Vergilendirme Hizmetleri Lideri ve Sektörler Lideri Ateş Konca konuşmasında, "EY Türkiye olarak, TÜSİAD ve IFA Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen bu verimli konferansa sponsor olarak katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Konferansta, özellikle küresel asgari vergi ile ilgili son gelişmeler ışığında şirketlerin nasıl bir vergi ortamı ile karşılaşacağını değerlendirdik ve ne tür hazırlıklar yapmaları gerektiği konularına değindik. Umarız, bu konularda aklında soru işaretleri olan vergi ve finans liderlerine yol gösterebilmişizdir. EY olarak, şirketlerin sağlıklı büyümesi ve operasyonlarını sorunsuz bir şekilde yürütebilmesi için her zaman destek olmaya hazırız" dedi.

Oturum konuşmacılarından PwC Türkiye Direktörlerinden Ali Ayaz ise konuşmasında şunları söyledi: "Uluslararası vergi alanında son zamanların en önemli gelişmesi olan küresel asgari kurumlar vergisinin 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ülkemizde faaliyet gösteren çok uluslu şirketler nezdinde ek vergi yükü ile teşvik sistemi başta olmak üzere düzenlemenin muhtemel etkileri üzerinde analizler yapılmaktadır. Çok uluslu şirketler grubunun yapısı, faaliyet gösterilen ülkelerde düzenleme yapılıp yapılmadığı, sahip olunan varlıklar, personel giderlerinin tutarı gibi birçok unsur karşılaşılacak etkilerin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Yatırımın önemli ölçüde kurumlar vergisi indirimi ile teşvik edildiği ülkemizde, yatırım teşvik sisteminin ne şekilde evrileceği merak ediliyor. Düzenlemenin hak kazanılan teşviklerin kullanılması konusundaki belirsizliğin giderilmesi için düzenlemelerin uygulamaya geçmesi beklenmeksizin teşvik sisteminin uyumlaştırma çalışmalarına başlanması önem kazanmıştır. Çokuluslu şirketlerin, düzenleme kapsamında sunulacak detaylı bilgi beyannamesine ilişkin elde edilmesi güç veya mevcut olmayan veriler hakkında çalışma yaparak gerekli sistemleri hazır hale getirmesi uyum yükümlülüğü açısından önem arz etmektedir."

RSM Türkiye Ortaklarından Arif Başer oturumda yaptığı değerlendirmede konferansa katılmış olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti.

Oturumun bir diğer konuşmacısı Taxture BV Kurucu Ortağı Robert Çitgez ise sunumunda Sütun 1 ve Sütun 2 düzenlemeleri konusunda Hollanda uygulamasına ilişkin örnekler vererek açıklamalarda bulundu. Çitgez, söz konusu uygulamaların özellikle Türk çokuluslu firmaları yönünden kritik sonuçlarının olmasının beklendiğini vurgulayarak etki analizi konusunda işletmelerin çalışmalarına süratle başlamasının yerinde olacağını belirtti.

Dijital ekonominin vergilendirilmesine ilişkin ulusal gelişmeleri kapsamlı şekilde ele alan ve yerel gelişmeler ışığında değerlendiren konferansın çıktıları önümüzdeki günlerde, Türkiye için yol gösterici kaynaklardan bir tanesi olması amacıyla, raporlaştırılacak ve TÜSİAD’ın internet adresinde paylaşılacak.

 

Bakan Şimşek, TÜSİAD yönetimiyle bir araya geldi

 

TÜSİAD'dan mülteci çıkışı: Artık sakıncalı hale geldi

 

EY’nin finans başkanı istifa etti

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)