BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDeutsche Bank’ın geri dönüş mücadelesi henüz bitmedi----

Deutsche Bank’ın geri dönüş mücadelesi henüz bitmedi

Deutsche Bank’ın geri dönüş mücadelesi henüz bitmedi
28 Ocak 2022 - 17:33 www.finansgundem.com

CEO Christian Sewing önderliğinde yeniden yapılanma sürecine giren Deutsche Bank’ın bilançosu umut verici. Ancak bankanın hedeflerine ulaşabilmesi için daha zorlu engelleri geçmesi gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank Perşembe günü bilançosunu paylaştı. Banka güçlü yatırım bankacılığı raporu ile yatırımcıların beklentilerini aştı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, banka yılın son üç ayında hissedarlara atfedilebilecek kârının 145 milyon euro olarak geldiğini açıkladı.

Bloomberg International yazarı Paul J. Davies Deutsche’nin zorlu bir yoldan geçtiğini ve başarılarının takdir edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Davies Alman bankasının önünde geçmesi gereken daha zorlu engellerin de bulunduğunu açıkladı. İşte finans uzmanının o yazısı:

“Frankfurt şehrini çevreleyen tepelerde yürüyüş yaparken bir tepeyi tırmandığınızda sadece yeni bir tepe görürsünüz. Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing de bugün kendisini tam olarak böyle bir durumda buluyor.

Alman bankası 2021'de 2020'ye göre kârını dört katına çıkararak 2,4 milyar euroya (2,7 milyar dolar) yükseltti ve son on yıl içerisindeki en iyi bilançoyu paylaştı. Sewing'in 2018'den bu yana bankayı içerisinde bulunduğu bataklıktan sürüklediği son nokta göz önünde bulunduğunda bu övgüye değer bir başarı. O zamanlar, banka Perşembe günü CEO’nun da belirttiği gibi inatla yüksek kalan maliyetler ve düşen gelir sarmalındaydı. Sewing şimdiyse bankanın teknolojiye ve insana yapılan yatırımları üzerinden geliri artıracak ve maliyetleri düşürecek erdemli bir işletme haline geldiğini belirtiyor. Ancak CEO’nun 2022 için belirlediği hedefler iddialı görünüyor ve bankanın hala tırmanması gereken dik engeller bulunuyor.

Deutsche Bank için kilit rakam maliyetlerin gelire olan oranıdır: 2021'de her bir euroluk gelir için 85 sent maliyeti vardı ve Sewing bu yıl bunu 70 sente indirmeyi hedefliyor. Karşılaştırmak gerekirse, JPMorgan Chase’de bu rakam, 2021'de dolar başına 59 sent ediyor.

Bu maliyet-gelir oranı halihazırda keskin bir şekilde düşmekte: 2020'de bu rakam yaklaşık 90 sente ve 2019'da ise tanım olarak zarar yılını işaret eden 108 sente eşdeğerdi.

Bu toparlanmanın büyük bir kısmı, ABD bankalarına rekor gelir getiren yatırım bankacılığı ve ticaretteki pandemi dönemi patlamasından kaynaklanan sonuçlardır. Bu eğilimin yavaşlamasıyla, Deutsche Bank Baş Finans Sorumlusu James von Moltke, yatırım bankasının bu yılki en üst çizgisinde geçen yıla kıyasla bir düşüş bekliyor.

Aynı zamanda, yatırım bankası üzerinde ödemeler alanında da daha fazla yukarı yönlü baskı olabilir. Zira Euro Bölgesi’nde neredeyse %5'e ulaşan enflasyon nedeniyle oluşan rekabet tüm sektörü ve bankanın başka bölgeleri etkileyecektir.

Bankanın maliyet-oran hedefini tutturabilmesi için değişimin üçte ikisinden fazlasının maliyet kesintilerinden sağlanması ve geri kalan kısmın da bilanço gelirleri üzerinden elde edilmesi bekleniyor. Bu da maliyetlerin 2 milyar eurodan fazla azaltması ve gelirin yaklaşık 1 milyar euro artırması anlamına geliyor.

Yeniden yapılanmasının büyük kısmının bitirilmesi 1 milyar eurodan fazla "dönüşüm maliyetini" ortadan kaldıracak. Bu da 1 milyar euroluk daha tasarrufun veya ödemelerdeki enflasyon da hesaba katılırsa daha da fazla miktar paranın bulunması gerektiğini gösteriyor. 2021 yılında toplam 500 milyon euroyu bulan daha düşük tazminat masrafları ve perakende bankacılık birimlerinde daha fazla personel kesintisi bu kaynağın bulunmasına yardımcı olacak. 2021 yılında maaş ücretleri faturasında %2'lik bir indirim için personelin %6'sının işten çıkarılması da bu da zorluğu gözler önüne seriyor.

Örneğin, bulut teknolojisine daha fazla işlem taşımak için teknolojiye yapılan yatırımların geri kalan maliyet kesintisinin çoğunu sağlaması gerekecektir. Bu tablo, Sewing'in Mart ayında planlanan bir yatırımcı gününde daha fazla ayrıntısını verebileceği bir zoruluk olacaktır.

Gelir tarafında ise bankanın, yatırım bankacılığındaki beklenen düşüşü telafi etmesi gerekiyor. Deutsche Bank'ın en iyi işi tahvil ve para birimleri ticaretidir. Bu alanda son iki yıldır alışılmadık derecede yüksek olan faaliyetlerde de düşüş gerçekleşebilir. Deutsche’nin tahvil alım satım geliri dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %14 azaldı ve tam yıl boyunca sabit seyirde kaldı. Yine de bankadaki düşüşün ABD’li rakiplerine göre önemli ölçüde daha sınırlı olması Deutsche’nin yeniden zemin kazandığını gösteriyor.

Bankanın yatırım bankacılığı alanında anlaşmalar ve fon toplama üzerinden elde ettiği danışmanlık ücretleri de daha iyiye gidiyor. Söz konusu ücretler yıl boyunca %23 oranında arttı. Ancak ücretler Bank of America’yla aynı çizgide gitse de diğer ABD’li rakiplerinin gerisinde kaldı.

Hem kurumsal hem de perakende Banka işletmesi, artan Euro Bölgesi faiz oranlarından elde edilen 150 milyon euroluk gelirlerin üzerine ücretlerde bir miktar büyüme sağlayabilirler. Piyasalar her ne kadar yeni yıla dalgalı bir seyirde başlamış olsa da Deutsche’nin varlık yönetimi işletmesi 2021'de gelirlerini %21 oranında artırmıştı ve bu alanda daha fazla büyüme görebilir. Ayrıca, Deutsche Bank'ın DWS iştirakinin üstesinden gelmesi gereken bazı dikkat dağıtıcı unsurlar var: Örneğin düzenleyici kurumlar hala kurumun yeşil yatırım alanını manipüle ettiği iddialarını değerlendiriyor.

Son bir yıldır yaklaşık %40 oranında yükselen Deutsche Bank hisseleri Perşembe günü bilanço açıklamalarının ardından hala defter değerinin yaklaşık %60 aşağısında işlem görüyor ve Avrupa’nın en zayıf değerlemelerinden birine sahip.

Deutsche Bank için göstergeler iyileşiyor. Ancak Sewing’in hedeflerine ulaşması için hala uzun bir yolu var. Bu son dönemeçlerse banka için zorlu olacak.”

Deutsche Bank'tan 2011’den bu yana en yüksek yıllık net kar

 

Deutsche Bank, faiz artırımı beklentisini öne çekti

 

Ünlü CEO'ya 'Porsche' soruşturması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)